191008 Krull fyrtårn Kaløvig Bådehavn 2 191008 Krull fyrtårn Kaløvig Bådehavn 3 

Kaløvig Bådehavn har gjort et scoop, idet den har sikret sig et af Hans Krulls og Peter Birks markante kunstværker – i det mindste 50 uger om året. De sidste to uger befinder det sig muligvis på Aarhus Havn i anledning af festugen. Kunstværket er nemlig skabt til Aarhus Festuge.

Det bemalede fyrtårn kan næsten ikke blive mere maritimt og passer derfor perfekt til Kaløvig Bådehavn, hvor det kan beses af sejlere og af landkrabber.

191008 Krull fyrtårn Kaløvig Bådehavn 5 191008 Krull fyrtårn Kaløvig Bådehavn 6

I 100 år har fyrtårnet stået på den yderste mole på Grenaa Havn, men i stedet for en pensionisttilværelse som jernskrot fik det en ny chance, da Sailing Aarhus stod for en maritim festival under dette års festuge. Kunstmaler Hans Krull, graffitikunstner Peter Birk og ”indianer”-Stig Thornson stod for udsmykningen.

Se en video på YouTube (søg på ”Hans Krull Peter Birk”), hvor Hans Krull fortæller om symbolikken og om, hvordan det også er et mindetårn for en skotsk og senere aarhusiansk havnearbejder, Frank Patrick, der blev et kendt ansigt på havnen. ”Frankies Tower kaldes det også”, siger Hans Krull. På videoen siger Stig Thornson, at det er et Krullturelt Fyrtårn og Peter Birketræ.

Men hvordan havnede det så på Kaløvig Havn? Jens Willumsen, medarbejder på havnen og samtidig involveret i Sailing Aarhus, fortæller:

”Efter festugen kunne det ikke blive stående på kommunens areal. Jeg tilbød, at den kan stå herude det meste af året, og så blive kørt ind til byen igen til næste festuge. Aftalen gælder de næste tre år.”

Mange har allerede beundret det nye fyrtårn med maritime og symbolfyldte motiver – du finder det i nærheden af den nye tøndesauna.  

Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog

 Læs mere i 8541 -dit lokale blad (november 2019)

Vi anvender cookies for at sikre dig en bedre service på vores websted, og indsamle ikke personlige brugsoplysninger. Ved accept tillader du os at anvende cookies.