Vikinger Lasse med thors hammer

”Jeg fangede en malle på eet kilo – og så min kone….”
Lasse Gakhausen ler, mens han fortæller om en fiskerejse til Makadonien for 10 år siden efter maller på op til 300 kilo.
Han spiste sin lille fangst og tog fiskeguiden Lenny Aminata med hjem. Helt bogstaveligt.
Lenny – som er hendes kunstner- og kælenavn – er kreativ med glas- og læderkunst – og alt muligt andet.
Og det passede lige Lasse: Han var faldet i god gænge med smedearbejde og vikingehåndværk.
Arbejdslivet havde ellers budt på kokkeuddannelse i Thailand, arbejde som socialpædagog og cirkusartist. Faktisk var han blandt de fem bedste jonglører i Europa.

Vikinger Lenny glasmosaik  

Vikingetræf og gårdbutik
Men med Lenny som partner – både privat og professionelt – jongleres der nu med historisk formidling og hjemmegjorte vikingeeffekter.
Parret bruger godt 200 dage om året på historiske træf og vikingearrangementer i ind- og udland.
Her har de en arbejdende stand og fortæller og levendegør historien bag de frembragte smykker, våben, husgeråd mv. fra vikingedagene.
Resten af året kan parrets gårdbutik med deres produktion besøges på Hjelmagervej 7.

Vikinger thors hammer detalje

Der var vikinger i Makedonien
Entusiasmen er stor.
”Arbejdet med vikingeeffekterne satte turbo på min kulturelle forståelse for Danmark,” fortæller Lenny – og med Lasse’s passion for emnet gik de også på det felt hånd i hånd.
”Faktisk går vikingesporet helt hjem i Lenny’s køkkenhave i Makedonien,” beretter Lasse.
”Der blev nemlig halvdelen af et ringspænde fundet. Og en efterfølgende undersøgelse af smykket på Aarhus Universitet fastslog, at smykket var fra Harald Blåtands tid” fortsætter Lasse.
”Det er fastslået, at Harald Blåtand dengang havde lejet sin hird (elitelejesoldater) ud til den byzantinske kejser, der ville have hirden til at plyndre Athen. Og undervejs er smykket altså tabt i køkkenhaven i min makadonske kones bardomshjem,” slutter Lasse.

Vin og mjød
Lasse er tillige oldermand i Aarhus Middelalder Bryggerlaug.
Udkommet af hemmelige 1600-tals opskrifter kan nu smages i form af frugtvin – mens den stærke mjød på 18 procent kommer til august.
Alt sammen kan opleves i parrets hyggelige gårdbutik.
Lenny har i øvrigt arbejdet 500 timer på en unik attachemappe til Jan van der Reese, ’Chefen’ for Tempelridderne i hele Verden. En kraftpræstation – med over to kilometer sytråd involveret.

Hold på hjelm og briller
’Skal du ikke lige med i smedien?” spørger Lasse.
Her laver han på få minutter – i original vikingesmedie med hvæs og ild – et spir fra nedrivningen af Løgten Kro om til en Thors Hammer.
Også den kan ses og købes i gårdbutikken.

Besøg parrets hjemmeside: vikingcraftsdenmark.com

Tekst og foto Niels Dal

 Læs mere i 8541 -dit lokale blad (juni 2020)

Vi anvender cookies for at sikre dig en bedre service på vores websted, og indsamle ikke personlige brugsoplysninger. Ved accept tillader du os at anvende cookies.