Søg
Close this search box.

Skoletal: Jeg tager mig til hovedet

Vi har modtaget Søren Stig Abildgaard, Forælder i Skødstrup, skriver:

Hvordan kan man komme frem til, at Skødstrup Skole ikke får flere elever i de kommende år, sådan som det stod at læse i sidste nummer af 8541? Det kom aldeles bag på mig, at Århus Kommune kunne komme frem til dette, så jeg satte mig for at undersøge sagen.

Nu har jeg kigget tallene efter, og jeg kan kun sige, at jeg må tage mig til hovedet. Jeg har kigget på, hvor mange nye 0. klasse elever, Århus Kommune forventer starter i skole, i forhold til, hvor mange børn der er født i Skødstrup. Jeg har desuden kigget på, hvor mange elever Århus Kommune regner med går ud af skole fra 6. til 9 klasse. Jeg har fundet tallene dels i Århus Kommunes skoleprognose 2020 og dels hos Danmarks Statistik.
I årene 2010 til og med 2014 blev der født 675 børn i Skødstrup. Da de samme årgange skulle starte i 0. klasse var det blevet til 713 børn der startede på Skødstrup Skole. Der er altså flere børn der er startet i 0. klasse, end der er født her i byen, og det kommer jo ikke bag på os, der bor her i byen.

Hvad med resten af børnene?
Hvordan ser det så ud i Århus Kommunes fremskrivning for de kommende år?
I årene 2015 til og med 2019 født 824 børn i Skødstrup, altså 22 % flere end de foregående 5 år. Men Århus Kommune regner kun med, at 710 af disse børn vil starte på Skødstrup Skole! Men hvad så med resten af børnene? Jeg kan simpelthen ikke regne ud, hvad kommunen forestiller sig her.
Mindst lige så grelt ser det ud, når man kigger på, hvor mange børn fra de store klasser der forventes at sige farvel til Skødstrup Skole i løbet af 6. til 9. klasse. Som om det var en naturlov, så regner Århus Kommune konsekvent med, at 24 % af eleverne i 6 klasse vil være gået ud, inden de starter i 9. klasse. Min egen datters årgang, der nu starter nu i 6. klasse, er nu tilsammen 136 elever, men forventes at være reduceret til 105 elever, når de starter i 9. klasse. Hvor regner man med, at disse børn tager hen? Der er jo ikke 24 %, der tager på efterskole i 9. klasse. Og alt dette samtidig med, at Skødstrup fortsat vokser.

Frafald hos store børn?
I det sidste tilfælde er det faktisk enkelt at se, hvordan Århus Kommune har regnet sig frem. Man har kigget på hvor mange børn, der har forladt Skødstrup Skole de sidste år, og så forventer man, at sådan vil det nok fortsætte. Men når man tænker på al den ballade der har været omkring Skødstrup Skole de sidste år og hvor mange, der som følge heraf har sendt deres børn på naboskoler, så kan det vel ikke være målet, at der fortsat skal være så stort et frafald fra Skødstrup Skole.
Jeg håber, at målet for Skødstrup Skole vil være, at flest mulig af skoledistriktets børn også har lyst til at gå på Skødstrup Skole – og at der vil være plads til det. Der er i dag mange flere børn i Skødstrup end de 1240 der går på Skødstrup Skole, og der bliver endnu flere i de kommende år. Hvis Skødstrup Skole ikke skal planlægge efter at få elever til at rejse – for nu at sige det rent ud – så bliver vi simpelthen nødt til at få mere skole i Skødstrup. Enten en endnu større skole eller en ny skole.

Relaterede artikler

Det undersøges for tiden, hvor i området der kan placeres en ny afdeling af Skødstrup Skole. De muligheder vil man ikke udtale sig om i øjeblikket.
Børn og unge

Håb om skoleudvidelse i Skødstrup

Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog Der er nu begrundet håb om, at der kan opføres en ny afdeling til Skødstrup Skole. Skolen har været

Red Barnet-gruppen fra 6. f. på Skødstrup skole: Anton, Magnus, Maria og Filipa.
Børn og unge

Mere fokus på fattigdom

6. f på Skødstrup Skole havde i slutningen af 2023 en projektuge, hvor temaet var hjælpeorganisationer.
En af grupperne i klassen valgte at skrive til 8541-bladet om sit arbejde med Red Barnet, og resultatet følger her: