Søg
Close this search box.

Vidste du det om Vorre?

Vorre er det suverænt højeste sted i 8541-området. Det ved de fleste. Men de færreste ved, at Vorre
med 113 meter også det højest beliggende beboede sted i Danmark.

Både Himmelbjerget, Ejer Bavnehøj og flere andre steder er måske højere end Vorre, men der bor bare ikke nogen. Med 113 højdemeter er landsbyen Vorres den højest beliggende landsby i Danmark. Vorre er også unik på andre punkter. Det er en klassisk landsby under 20 km fra centrum af landets næststørste by, der sagtens kunne bruges til kulisse for en Morten Korch-film. Der er ikke bygget et nyt hus i mands minde, mens mange af de oprindelige er klassificeret som bevaringsværdige.

Vorre kan føres helt tilbage til år 1245, og navnet betyder oprindeligt ”varde”, altså en stensætning på et højt sted, der markerer en speciel beliggenhed. Varder blev fx brugt til at markere transportruter.

Fællesskabet i Vorre er også bevaringsværdigt. Takket være en løbende udskiftning nærmer indbyggertallet sig så småt de 100, hvoraf mange er børn i og under skolealderen. Det gør det nemt for Borgerforeningen, for når de ikke er flere, betyder det, at når de inviterer til Fastelavn og tøndeslagning, kan det foregå privat.
Vi møder en del af foreningen en dag, hvor medlemmer er samlet for at rydde op på fællesarealet. Det fører også til en snak om fællesskab og traditioner.

201003 Vorre Borgerforening

”I Borgerforeningen har vi desuden et par traditionelle, årlige arrangementer, som Skt. Hans bål og juletræstænding,” fortæller Pernille Wissing fra foreningen. ”Desuden samles vi på byens fællesareal og gør det klart om foråret og rydder op og beskærer om efteråret. Dertil kommer det løse,” fortsætter hun,

Så ringer det på døren
”Når der kommer nye tilflyttere, ringer det kort efter på døren. Der står Borgerforeningen så og byder velkommen til med blomster.”

En gruppe kvinder stiftede for nylig en strikkeklub. ”Der bliver nu nok snakket lidt mere, end der bliver strikket,” tilføjer et af medlemmerne med et glimt i øjet, ”Men det gør heller ikke noget.” Om det var fordi mændene blev lidt misundelige på ”strikkeklubben” er ikke godt at vide, men kort efter dannede de i hvert fald en ”drikkeklub”, der mødes ovre hos Bjarne, der selv brygger øl. Også her bliver der nok snakket mere, end der bliver drukket.

Det tæt knyttede sammenhold betyder også, at der bliver holdt øje, især de steder, hvor folk fx er ude at rejse. ”En bil skal ikke køre mere end to gange gennem byen, så har vi den i kikkerten.” fortæller en af mændene. Byen har et stort, bananformet, fælles græsareal, hvor der er gynger og i sæsonen et par bord/bænke sæt. Det ses på byens venstre side på forsidebilledet. Herfra har Vorres beboere en fænomenal udsigt over landskabet. De kan også følge græsarealet op til venstre til toppen, hvor der ligger, hvad der må være et af Danmarks bedst beliggende shelters, samt en betonsten, der markerer, at her befinder man sig 113 meter over havets overflade.

201003 Vorre shelter sorthvid

Hvordan havner man så lige i Vorre? Det er mange forskellige eksempler på. Nogle er født her, andre er blevet tiltrukket af en ledig lejebolig i fx Det gamle Mejeri. Andre igen, som Diana Rasmussen, har omhyggeligt udvalgt byen: ”Min mand og jeg gennemtrawlede Østjylland på kryds og tværs for 29 år siden,” husker hun. ”Da vi kom til Vorre, fandt vi, hvad vi søgte!” De bor i dag i det yderst beliggende hus på Kirkemosevej, der slynger sig op fra Løgten. Her har de måske Danmarks bedste udsigt overhovedet.

Relaterede artikler

Mette Knudsen ser en fordel i at være formand samtidig med at være aktiv i en af sportsforeningens afdelinger.
Sport & Fritid

Ny formand for Sportsforeningen

Af Birger Agergaard Mette Hyldborg Knudsen meldte sig helt frivilligt, da Skødstrup Sportsforenings formand Kim Bakholdt før generalforsamlingen meddelte, at han ikke genopstillede. Mette er

Sport & Fritid

Stor opbakning til Skødstrup Tennisklub

Vi har haft et forrygende første halvår i Skødstrup Tennisklub med stor fremgang i medlemstallet.
Det skyldes først og fremmest de mange nye aktiviteter, som klubbens ildsjæle har sat i søen.

Stor koncentration. I front til venstre Tonny Hansen og til højre René Yde Jensen. I baggrunden Mark Dyna.
Sport & Fritid

Bull’s Eye!

Af Niels Dal ”Doing….”. Pilen sidder lige i Bull’s Eye. Og endda på bestilling af fotografen. Det er nogle skrappe gutter, der er samlet i