Af Margrethe Krogh Thusgaard
Kaløvig Bådehavn har 40-års fødselsdag Pinsedag, søndag den 19. maj 2024. Det skal fejres med fuld musik, for det er en kæmpestor bedrift, at denne vidunderlige havn er blevet netop, dét den er!
Men der er selvfølgelig også en forhistorie. Den handler om, at der i vandet nord for Studstrupværket lå nogle joller for svaj, og at områdets bådejere og fritidssejlere var godt trætte af at skulle smide sko og strømper med mere, når de fik lyst til en sejltur. I 1966 blev der derfor taget initiativ til dannelsen af ”Kalø Vig Baadelaug”, som skulle stå for etableringen af en ”bade- og baadebro”.
For egne midler og ved egen samt gode venners arbejdsindsats anlagde man så ikke blot en bro, men en rigtig lille bådehavn, ”Studstrup Lystbådehavn”, lige syd for Studstrupværket.
Om alt dette og meget mere fortæller Jens Villumsen over en kop kaffe på havnen en halvgrå, halvfugtig formiddag i starten af april. Jens er en ægte ”Kaløvig’er” og har været medlem i en menneskealder.
Historien
Hvad er historien bag havnen? Det forlyder jo, at I har måttet flytte fra en tidligere plads.
”Den første havn blev bygget af frivillige i 1968-71 efter de forhåndenværende søms princip, så ALT fra gamle sporvognsskinner til en udrangeret skonnert kunne bruges.”
Flytningen i 1984
Havnen lige syd for Studstrupværket havde i øvrigt den fordel, at den var landets eneste isfri lystbådehavn. Det skyldtes kølevandet fra værket, som løb igennem bådehavnen og altid var nogle grader varmere end bugtens vand.
Imidlertid bredte Studstrupværket sig, og der skulle med vokseværket skaffes plads til en ny kullagerplads. I slutningen af 1978 blev man således på bådelaugets generalforsamling orienteret om, at det var tid at flytte havnen.
Derefter fulgte forhandlinger med Midtkraft/Studstrupværket, og der blev opnået aftale om en pæn erstatning for den gamle havn. Midler, som godt investeret gav rigeligt med luft i budgettet til bygning af den nye lystbådehavn.
Anlægsarbejdet påbegyndtes et par år senere, og i sommeren 1983 var den nye Kaløvig Bådehavn klar. Den officielle indvielse med standerhejsning og gallamiddag fandt sted forestået af Prins Henrik den 19. maj 1984.”
Det er altså den nuværende havn, som fylder 40 år, mens bådelauget kan fylde 60 år om et par år. Og det skal de nok finde anledning til at fejre, de Kaløvig’ere!
Medlemmerne
Hvem ejer havnen?”
Det gør Kaløvig Bådelaug, og som sådan er havnen en selvejende institution. Er man medlem af bådelauget, så er man også medejer af Kaløvig Bådehavn og medansvarlig for, at den fremstår som en smuk og velfungerende havn med alle de faciliteter og aktiviteter, der er her.
Alt bygger på frivillighed, Det er noget af det, der er så specielt ved Kaløvig’erne: De kommer, alle mand af hus, til større og mindre arrangementer, til hyggedage og til arbejdsdage med hver deres evner og kompetencer; de knokler og lægger masser af knofedt i arbejdet med at holde det i orden herude – og de hygger sig! Fællesskabsånden – eller den Kaløvigske ånd – er stærk, og netop det, at man hjælpes ad om alle opgaver gør, at man føler ejerskab over, passer godt på tingene, og er stolt af Kaløvig!”
Hvor mange medlemmer har I?
”Det er alt afhængigt af, hvem man tæller med, men der er ca. 1060 sejlere, knap 100 kajakroere og 1100 vinterbadere. Så vi er ca. 2300. Det er vigtigt at pointere, at vil man være en del af Kaløvig Bådehavn, skal man være medlem af Kaløvig Bådelaug”.
Børn og unge – og sejlsport
En af de ting, man lægger mærke til, når man færdes herude, er de små børn, der kommer – med mødrene i hælene – og sejler optimistjoller. Forældrene må jo pænt blive i land, og ungerne kan!
”Vi har en velfungerende ungdoms-afdeling og lægger stor vægt på, at børnene, som lærer at sejle optimist-jolle her i Kaløvig, er selvkørende.
Det SKAL de være, og de skal kunne det hele, for når de først er på vandet, styrer de båden.”
Kaløvig og den store verden
Deltager jeres medlemmer i stævner og kapsejladser?
”I høj grad, både nationalt og internationalt, og der er hentet mange flotte resultater hjem til Kaløvig!
Kaløvig Bådelaug var det første Team Danmark-elitecenter for hele Danmark. Vi er medlem af Idrætssamvirket og Danmarks Idrætsforbund. Vi har desuden lagt vand og faciliteter til adskillige internationale stævner. Fra september 2017 overtog sejlklubbernes paraplyorganisation ”Sailing Aarhus” de rigtig store sejler-events i Aarhusbugten.”
Fremtiden
Hvad mere kunne I ønske?
”Et ordentligt klubhus for ALLE står højt på ønskesedlen!”, slutter Jens Villumsen.
Fødselsdagen løber af stabelen lørdag den 18. maj 2024, og mon ikke festlighederne vil vare til meget langt ud på de lyse timer, om ikke det meste af søndag den 19. maj, som jo er selve ”dagen”.
Man kan læse om havnens og bådelaugets historie på hjemmesiden https://www.kblsail.dk.
Under menupunktet ”Klub” finder man ”Historien”.