Søg
Close this search box.

Fællesskabet reddede rideskolen

Tekst og foto Majbrit Oddershede Pedersen 

Fem elevheste og deres ryttere traver rundt i den lille rideskolehal på Åstrup Rideklub. Ved første øjekast ser det legende let ud. Som om hestene løber rundt helt af sig selv. Men efter et par minutter ved barrieren opdager man, at rytterne er dybt koncentrerede. Med små signaler guider de hestene rundt. 

”Godt piger. Det går virkeligt godt. Men husk at komme helt ud i hjørnerne,” lyder det inde fra midten, hvor underviseren står.

En af eleverne er 9-årige Signe fra Hjortshøj.

Signe startede til ridning for lidt over et halvt år siden og har ikke tænkt sig at stoppe lige foreløbigt.     

” Man er sammen med et virkeligt sødt dyr. Jeg er bare så glad for at ride, og jeg vil gerne lære at springe en dag,” fortæller den unge rideskoleelev.

Tæt på konkurs
Hundredvis af nybegyndere som Signe har igennem årene haft deres gang på Åstrup Strandvej. Rideskolen, der hører til på gården Bøgely og rummer rideklub, privat opstaldning, to ridehaller og masser af folde, har eksisteret i 29 år.

Men i sommeren 2023 kom rideskolen i alvorlige problemer. En konkurs truede. Pengekassen var tom efter en periode med stigende omkostninger, faldende indtægter og et efterslæb efter Corona.

”Det var tæt på. Det var det,” bekræfter Åstrup Rideklubs formand Merete Horn, der har sat sig til rette ved et bord i klubbens hyggelige rytterstuen. 

”Det er svært at drive rideskole i økonomisk svære tider, fordi vi jo driver forretning og samtidig arbejder med levende væsner. Hestene er jo ikke maskiner. Det er vigtigt, at vi passer på dem, men vi skal samtidig også tjene penge. Det er en vigtig, men svær balance.”

Til daglig bor 51-årige Merete Horn i Skødstrup. Men de seneste fire år har staldene i Åstrup været hende og datteren Idas andet hjem. De nyder at være sammen om deres store passion. Derfor var Merete heller ikke i tvivl, da hun sidste år blev spurgt, om hun ville være en del af klubbens bestyrelse midt i en svær tid.

Merete Horn sammen med sin datter Ida og deres hest Cato.
Merete Horn sammen med sin datter Ida og deres hest Cato.

”Når man er en del af et fællesskab, så er der et tidspunkt, hvor man bliver nødt til at tage et ansvar. Folk har altid været gode til at hjælpe herude. Og nu var det min tur.”

Sammen med de øvrige bestyrelsesmedlemmer og klubbens forskellige udvalg har Merete Horn arbejdet målrettet på at få klubbens økonomi på fode igen. Skrækscenariet var, at rideskolen måtte dreje nøglen om, og det ville bestyrelsen for alt i verden forhindre.

”Hvis rideskolen lukker, vil områdets børn miste muligheden for at lære at ride. Og derved mister vi bredden. Ridning må aldrig kun blive for eliten. Det er en vigtig prioritering for os i bestyrelsen,” slår formanden fast.

Ny daglig leder
En af de helt store opgaver for klubbens bestyrelse i 2023 har været at finde en ny daglig leder. Ikke en let opgave. Men for to måneder siden kunne de præsentere Jacqueline Adamsen for klubbens medlemmer.

”Vi føler os meget heldige,” fortæller en stolt Merete Horn. ”Jacqueline har de samme visioner som os for det her sted. Hun har meget erfaring i at undervise. Og så er hun meget iderig og har allerede sat mange nye initiativer i gang.”

Udover at være daglig keder underviser Jacqueline Adamsen også på mange af elevholdene.
Udover at være daglig keder underviser Jacqueline Adamsen også på mange af elevholdene.

Jacqueline Adamsen stammer fra Sjælland men flyttede sidste år til Østjylland sammen med sin familie. Og Jacquelines nye arbejdsplads har allerede gjort stort indtryk på hende. 

”Der er virkelig et godt sammenhold her i klubben. Alle bakker op. Også forældrene. Det har jeg virkelig ikke oplevet ret mange andre steder i min karriere,” roser den nye daglige leder.  

Selvom Jacqueline Adamsen kun har stået i spidsen for rideskolen siden november, er der allerede sket forandringer. Elevholdene er blevet sammensat på en ny måde, så der nu er flere hold i løbet af ugen. Det har skabt plads til flere elever, mens der stadig tages højde for hestenes ve og vel.

Stævnekalenderen er også blevet fyldt op med flere stævner, ridelejre og arrangementer for både elev- og privatryttere. Målet er at styrke det fællesskab der er på stedet. Noget, som medlemmer har taget rigtig godt imod, fortæller den nye daglige leder.

Et godt 2024
2023 var et udfordrende år i Åstrup. Men det hårde arbejde har allerede båret frugt. Ved årsskiftet så klubbens økonomi nemlig igen sund ud, fortæller Merete Horn. Og flere nye initiativer er på vej i de næste par måneder.

Formanden slutter dog af med at slå fast, at det langt fra kun er bestyrelsens fortjeneste, at klubben igen er på rette kurs Det har ifølge hende nemlig været en holdindsats. Og det skal fejres til sommer, hvor klubben har 30-års jubilæum.  

”Vi glæder os til at fejre, at der stadig en rideklub. Vi skal også fejre fællesskabet. For det er sammenholdet i klubben, der har fået os igennem de mange udfordringer og forandringer,” slutter formanden stolt af.  

En stolt formand kunne ved årsskiftet præsentere et sundt regnskab
En stolt formand kunne ved årsskiftet præsentere et sundt regnskab

Min egen hest
Tilbage i ridehallen er 9-årige Signe og de andre elever næsten færdig med deres ridetime. Afslutningsvis får de får lov at ride uden sadel. Alligevel navigerer Signe rundt uden problemer på hesteryggen, mens hun glad fortæller om sine fremtidsplaner.

”Jeg drømmer om at få min egen hest en dag. Det ved min mor allerede godt. Men det skader jo ikke at fortælle det her,” storsmiler den unge rytter.  

Læs hele februarnummeret 2024 på PDF

Relaterede artikler

Stor koncentration. I front til venstre Tonny Hansen og til højre René Yde Jensen. I baggrunden Mark Dyna.
Sport & Fritid

Bull’s Eye!

Af Niels Dal ”Doing….”. Pilen sidder lige i Bull’s Eye. Og endda på bestilling af fotografen. Det er nogle skrappe gutter, der er samlet i

Bogomslag: "Luxus af" Annie Bahnson
Børn og unge

Luksus og social ulighed

”Det er vigtigt at vi taler om og problematiserer den sociale ulighed, som i disse år ser ud til at vokse. Og vigtigt, at vi taler med vores børn og unge om den. Ud over at vi får et skævt samfund, som i sidste ende er værst for alle, er den sociale ulighed også vigtig i debatten om klima.”
Sådan siger Skødstrup-forfatteren Annie Bahnson i forbindelse med sin nye udgivelse i rækken af ungdomsromaner

En morgen på badebroen i Studstrup. Bente Mikkelsen.
Sport & Fritid

Farver i Folkehuset

Kursisterne på FOF-holdet ”Tegning og Maling” udstiller på ny deres flotte billeder på Folkehusets/Rosenbakkens Gallerigang. Kunstværkerne er hængt op sidst i maj og kan ses