Skolebørn redder lidt af verden

Kan 1.239 aarhusianske skolebørn redde verden? Næppe. Og så alligevel. Hele ugen har eleverne på Aarhus’ største folkeskole, Skødstrup Skole, arbejdet med, hvordan de kan passe på vores jord på en innovativ og kreativ måde. Og de har fundet ud af særligt én ting: Det begynder hos dem selv.

”Hvorfor affaldssorterer skolen ikke? Hvordan er din T-shirt blevet produceret? Kan skolen spare mere på energien? Spiser vi miljørigtigt?”

Det er alt sammen spørgsmål, som eleverne undrende har stillet i løbet af ugen. Alle 52 klasser har nemlig arbejdet med FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, og det har givet dem en indsigt i, at de faktisk selv har et ansvar i den fælles verdensomspændende ligning, der skal gå op for at løse klodens problemer.

 

Det begynder hos os selv
”Målet på Skødstrup Skole i denne uge har været at lære børnene, at arbejdet med at gøre verden til et bedre sted begynder hos os selv. Vi kan hver især finde et område, en indsats eller en måde at være på, som forbedrer verden en lille smule. Vi skal ikke vente på at andre – politikere, forældre/voksne eller skolen – træffer en beslutning. Vi kan alle handle her og nu med hver vores lille indsats. Når alle løfter i flok, når vi i fællesskab verdensmålene,” siger konstitueret skoleleder Henrik Kallestrup.

I løbet af ugen har børnene arbejdet med alt fra ansvarligt forbrug og produktion, biodiversitet og upcycling til reducering af madspild. De har blandt meget andet lavet genbrugslegetøj, skraldeinstrumenter, skraldemad, insekthoteller, tøj, kunst, møbler og bud på fremtidens mad, plastik, natur og adfærd.

Jagt på affaldet
En flok piger fra 9. årgang har arbejdet med de konsekvenser, overforbrug har på naturen. Sammen med foreningen Waste Hunt har de arrangeret en affaldsjagt i lokalsamfundet for hele skolen.

“Ideen med en affaldsjagt fangede mig, fordi jeg gerne ville udforske aktivismen på egen hånd og ikke bare som tilskuer. Det er også vigtigt for mig at have en positiv indflydelse på mit lokalsamfund,” fortæller Therese Viskum fra 9. årgang på Skødstrup Skole.

Alle samlet til event
Torsdag eftermiddag var alle forældre og søskende inviteret til et kæmpe bæredygtigt event med optrædener, boder, workshops, udstillinger og meget mere. Ugen har nemlig også handlet om fællesskabet på skolen og i hele byen, siger Henrik Kallestrup.

”Børn og unge er afgørende for vores fælles fremtid, og derfor handler alle 17 verdensmål også om børn, enten direkte eller indirekte. Det er vores fælles ansvar, at børnene bliver rustet til at bygge en bedre fremtid for sig selv, deres familier og deres lokalsamfund,” siger han.

Af Charlotte Kongsgaard Nielsen Kommunikationsmedarbejder Skødstrup Skole og Skødstrup Dagtilbud

Læs mere i 8541 -dit lokale blad (oktober 2019)

Relaterede artikler

Red Barnet-gruppen fra 6. f. på Skødstrup skole: Anton, Magnus, Maria og Filipa.
Børn og unge

Mere fokus på fattigdom

6. f på Skødstrup Skole havde i slutningen af 2023 en projektuge, hvor temaet var hjælpeorganisationer.
En af grupperne i klassen valgte at skrive til 8541-bladet om sit arbejde med Red Barnet, og resultatet følger her:

Van Gok Band foran skolen
Skole og institutioner

Gamle elever og lærere fester

Er du fuldvoksen og trådte dine barnesko på Skødstrup Skole? Eller var du lærer dengang?
Så kan du deltage i en fest for gamle elever og lærere. Den foregår lørdag 29. juni i Hornslet-Hallen.