Søg
Close this search box.

ED fylder taget op med solceller

Af Birger Agergaard foto Thomas Nykrog

Hvorfor ikke udnytte de store tagflader på virksomheder, boligblokke og offentlige bygninger – frem for at bruge god landbrugsjord?

Sådan har mange spurgt i den grønne debat. Luftfotos viser, at det er meget få tagflader, der har fået monteret solceller. Det kan der være mange grunde til:

  • Bygningernes højde er udnyttet til lokalplanens maksimum. Skal der monteres solceller, kræver det fornyet lokalplanlægning og høring
  • Mulig indsigt fra naboer – flere nabohøringer
  • Hvis solcellerne skal producere el til andre end virksomheden eller boligblokken selv, skal der oprettes et særskilt energiselskab – kompliceret!
  • Investering i solcelleanlæg kan ikke betale sig på kort sigt

Skødstrups store virksomhed, ed A/S, er fra starten planlagt til at være bæredygtig, og man har fra starten taget højde for alle de tekniske udfordringer, forklarer teknisk direktør Rasmus Flindt:

”Vi har haft solceller på taget fra starten, og her i maj har vi fået monteret flere paneler, så vi kan dække en tredjedel af energiforbruget med solceller. Det er stort set hvad der er plads til på taget.”

Vi kommer højere op
Nogle vil mene, at det ikke er nok kun at gøre en tredjedel af jeres energiforbrug grønt. Hvorfor ikke stile højere?

”Det er også vores strategi, men flere ting gør, at vi ikke kommer højere op lige nu. Hvis f.eks. halvdelen af forbruget kom fra solceller, så vil vi producere ”for meget” om natten og i weekender, og som reglerne er i dag, ville vi sende overskuddet ud i nettet uden at få noget for det. Vi har overvejet at få batterier til at gemme strømmen, men økonomien til det hænger ikke sammen endnu. Anlægget er forberedt til batterier, så det kommer på et tidspunkt,” siger Rasmus Flindt.

Desuden skal der udvikles mere energieffektive solceller, før der er plads nok på taget til en højere produktion.

ed A/S har et relativt højt elforbrug, blandt andet til luft-til-vand-varmepumpen, som opvarmer virksomheden. Desuden er der 11 ladestationer til el- og hybridbiler. Den tekniske direktør forklarer, at det er strategien, at i 2030 kører virksomheden udelukkende med el- og hybridbiler, foruden at de ansatte skal kunne lade deres egne biler op.

Kunderne efterspørger grøn profil
Kan alt det her ”betale” sig i dag, eller er det mere langsigtet?

”Lige nu gør de høje elpriser, at der er under fire års tilbagebetalingstid på solcellerne, så det kan godt betale sig. Men ellers er det en langsigtet strategi. ed er miljøcertificeret efter den internationale standard ISO 14001 og efter Dansk Standard 49001, og den mere grønne profil er vigtig for os at arbejde hen imod. Virksomhedens kunder efterspørger den også, og tilsvarende prioriterer ed A/S også leverandører, der arbejder mod at blive bæredygtige,” siger Rasmus Flindt.

Ingen fjernvarme
Da ed A/S og de andre virksomheder etablerede sig i den nye udstykning ved rundkørslen, kunne de i øvrigt ikke få fjernvarme, som naboerne ind mod Skødstrup ellers har. Ifølge Rasmus Flindt var begrundelsen, at det var for dyrt at føre rør ned til området, da der var langt til nærmeste forbindelsesrør.

Derfor valgte ed A/S at opvarme virksomheden med varmepumpe.

Læs hele juninummeret 2022 på PDF

Relaterede artikler

”Jeg er vist lidt af en hud-nørd,” indrømmer Maria-Louise.
Erhverv

Find den naturlige skønhed på Grenåvej

Tekst og foto: Thomas Nykrog Without har siden 2019 været en webshop med gode og prisfornuftige skønhedsprodukter til hele familien. Nu er der også kommet

De første huse er solgt i den nye boligbutik på Butikstorvet. Fra venstre Gert Nielsen, Heidi Villadsen og Anders Kovsted. Christian Kold var på ferie, da vi tog billedet.
Erhverv

Ny ejendomsmægler i byen

Ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen er rykket ind på Bytorvet i Løgten. Inde bag det røde logo på glasfacaden sidder fire ansatte og vil gerne formidle dit næste huskøb. Det var der, hvor Chef Holmgaard havde madudlevering.

Studstrupværket forventer at kunne bruge siloen igen. Billedet blev taget 18. januar.
Erhverv

Siloen genopbygges

Af Thomas Nykrog Den store brand på Studstrupværket er slukket, og siloen er tømt. Nu er den ved at blive sikret og rengjort for sod.