Egnsarkivet ind på biblioteket

Sådan ser det vinduesløse lokale i Folkehuset ud.
Sådan ser det vinduesløse lokale i Folkehuset ud.

Af Birger Agergaard

Efter trekvart år i lokalemæssig usikkerhed tegner der sig en løsning for Egnsarkivet i Skødstrup. Ja ikke bare én løsning, men tre af slagsen på tre lokaliteter.

Formanden for Egnsarkivet, Peter Christensen, ved ikke, om det samlet set bliver en god løsning, men arkivfolkene er – siger han – blevet kostet rundt så mange gange de seneste ni måneder, at nu vil man forsøge at få det bedste ud af det. I skrivende stund er alle detaljer ikke på plads.

Egnsarkivets frivillige har brugt sommerferien på at forbedre lokalet i den tidligere tandklinik. Her samler Poul Erik Andersen (tv) og Knud Haunstrup et af de nye skabe
Egnsarkivets frivillige har brugt sommerferien på at forbedre lokalet i den tidligere tandklinik. Her samler Poul Erik Andersen (tv) og Knud Haunstrup et af de nye skabe

Løsningen ser sådan ud:
Egnsarkivet får en arbejdsplads bagerst på Kombi-biblioteket, hvor man hver mandag vil kunne holde åbent for gæster, der har spørgsmål eller kommer med materialer.
Arbejdspladsen udstyres med et rullende skab til scanner og computer og daglige kontorartikler.

Arkivet bliver ikke sagt op fra tandklinikken, hvor der hidtil har været opmagasineret en række materialer, der ikke kunne være i kælderen. Man vil fortsat have rådighed over skabe.

Folkehuset har tilbudt et lokale uden vindue 10 meter længere hende ad kældergangen i forhold til det tidligere lokale, men huset understreger, at det er et ”delerum”, som flere grupper vil få adgang til. Det betyder, at arkivet ikke kan have arkivalier liggende frit fremme. Det er også kun på halvdelen af det tidligere gulvareal.


Egnsarkivet har hidtil haft arbejdsplads og åbent for folk i kælderen under Folkehusets café. Så blev det opsagt af folkehusets administration, fordi lokalet skulle bruges af plejepersonale. Men tiden gik, og arkivet blev ikke stillet andre lokaler i udsigt, som det har krav på, eller også var der forslag, som kun holdt i kort tid, inden de også blev opgivet.

Imens har arkivets materiale været opmagasineret, så det har været svært for de frivillige i egnsarkivet at arbejde.

Læs hele augustnummeret 2024 på PDF

Relaterede artikler

Provst Esben Thusgaard foretog i silende regnvejr den officielle åbning af lapidariet. Gravstenen til højre er sat for blandt andet folketingsmedlem Simon Andersen.
Egnsarkiv

Bare en bunke gravsten?

Et lapidarium er ikke bare en tilfældig bunke gravsten på en kirkegård. Det er derimod bevaringsværdige gravsten, som Nationalmuseet har udpeget til at blive gemt for eftertiden.

Vosnæsgaard
Historie

Den nye greve på Vosnæs

Selv om vi er mange, der jævnligt passerer forbi – og beundrer – det smukke Vosnæs Gods, er godsets generationsskifte nok alligevel gået hen over hovedet på de fleste. Det råder vi bod på her:

Så kom vores egnsarkiv endelig i hus efter cirka et års frustrerende søgen
Egnsarkiv

Reception i Egnsarkivet

Det var heldigvis godt lunt efterårsvejr, da Skødstrup Egnsarkiv kunne slå dørene op til for at vise nye lokaler frem for intresserede gæster, så meget af receptionen blev holdt udendørs.