Søg
Close this search box.

EM-guldvinder fra Skødstrup: ”Gymnastik skal være sjovt!”

Forløsning efter sejren på juniormixholdet. (Privatfoto)

Af Birger Agergaard

Se lige billedet af den glade dreng, der er til gymnastikopvisning sammen med sin mor – se billedet herunder. Han er tre år på billedet. Han startede til gymnastik i Skødstrup i 2007, lige inden han fyldte to år.

Marius Busk Horne teamgymnast

Og så har vi billedet af en ung mand med en guldmedalje om halsen. Samme dreng, cirka 14 år senere. Sammen med Danmarks Juniormixlandshold har Marius Busk Horne fra Engskovgård i Skødstrup lige vundet Europamesterskaberne i TeamGym, som blev holdt i Luxembourg i september. Et landshold, der har vundet EM… hvor har vi hørt om det?  … Jo, EM i fodbold i 1992 selvfølgelig.

Marius Busk Horne Søren Hanne

Med EM-guldmedaljen om halsen og forældrene Søren Horne og Hanne Busk Poulsen ved sin side! (privatfoto)

”Vi var helt oppe at køre”
Holdgymnastik på eliteplan er ikke så kendt som fodbold eller håndbold, og der er færre udøvere af sporten. Men det var kæmpestort for Marius’ hold, at de fik det største antal samlede points, som er det, der afgør konkurrencen. Sverige fik sølv, og Storbritannien fik bronze.

12 gymnaster skal igennem tre discipliner: en rytmisk serie på gulvet, spring på bane med en sammenhængende serie af spring, og endelig spring på trampet (skrå trampolin).

Marius Busk Horne teamgym gulv

Juniormixholdet brillerede i de tre discipliner, der afgjorde EM. Her den rytmiske serie. (privatfoto)

”Vi havde da en rimelig god mavefornemmelse, inden de sidste points blev givet. Vi havde ikke lavet kæmpestore fejl. Vi var helt oppe at køre, da vi blev udråbt som nummer et,” fortæller Marius.

Et stort dansk publikum i hallen havde givet holdet rygstød. ”Det gav et ekstra skud adrenalin, at så mange bakkede én op,” fortsætter han. Marius’ mor, far og storebror var med på lægterne.

Slid og glæde
Imellem de to fotos af Marius ligger ikke bare en masse slid og træning, men lige så meget glæden ved at lave gymnastik.

Marius Busk Horne teamgymnast 5

Marius har en god jordforbindelse, men han elsker at boltre sig i luften hjemme på Engskovgård. (foto Birger Agergaard)

”I de små klasser gik jeg ved siden af gymnastikken i Skødstrup også på et landsdelshold i DGI Østjylland (10-14 Holdet og senere Juniorholdet). Derudover gik jeg til fodbold og en overgang trommer. Det var sjov og ballade det hele, men da jeg startede på konkurrencegymnastik i Team Gym Aarhus (TGA), droppede jeg alle andre fritidsinteresser end gymnastik”

”Det var en af mine venners storebror, der fortalte mig om konkurrencegymnastikken i TGA. Derefter startede jeg i klubben, som træner i Springcenter Aarhus” fortæller Marius.

Derefter gik det stærkt med at udvikle sig som gymnast, men han understreger, at det sociale var lige så vigtigt. Hans bedste venner var der også.

”Det handler ikke om at vinde, men om at udvikle sig,” understreger han.

Senest har han gået et år på Bjergsnæs Efterskole, som er en gymnastikefterskole ved Viborg. Mens han gik her, stillede han op til og blev udtaget til Juniormixlandsholdet, hvor der både er drenge og piger. Alle på juniorlandsholdene var årgang 2005-2008.

Lyst og glæde
”Selvom gymnastikken i Skødstrup ikke var på det højeste niveau, synes jeg stadig at det har givet mig meget at gå der. Det har givet mig en masse lyst og glæde ved gymnastikken, som har gjort at jeg stadig har motivationen. Den legende tilgang til gymnastikken, som der er i Skødstrup, har givet mig gode forudsætninger for at have det sjovt med gymnastik.”

Han afslører også noget, som vil vække glæde i gymnastikafdelingen: ”På et tidspunkt skal jeg også være træner i Skødstrup. Det vil være fedt, hvis jeg kan hive nogle flere drenge med, så de bliver ved med at synes, at det er sjovt.”

Bag ordene ligger, at mange drenge opgiver gymnastikken og vælger andre sportsgrene. Marius er vant til, at drengene er i stærkt mindretal, men han blev ved.

Og indtil videre er han kommet langt. Han er startet på Egaa Gymnasium samtidig med deltagelsen i EM. Men han synes ikke, det er et problem at nå det hele, selv om han træner tre gange om ugen – foruden fysisk træning i træningscenter og hjemme på Engskovgård.

Næste gang der er udtagelse til landsholdene, er han seniorgymnast. Hans næste mål at komme på et af seniorlandsholdene.

Læs mere om TeamGym på www.gymdanmark.dk

Læs hele novembernummeret 2022 på PDF

Relaterede artikler

De fire tennisbaner er omkranset af et skovlignende areal, der vil kunne udnyttes bedre. (foto Hans-Jørgen Krickhahn)
Sport & Fritid

Tennisanlægget: Hvem kan bruge 14.000 kvadratmeter?

Af Birger Agergaard Helt centralt i Løgten-Skødstrup, med indkørsel fra Ny Studstrupvej, ligger tennisanlægget med fire baner, flere petanquebaner, et ”klubhus” og et bevokset areal

Havnekaptajn Allan Rundberg (i midten) modtager bæredygtighedsprisen af Dansk Sejlunion.
Sport & Fritid

Kaløvig Bådelaug er Danmarks mest bæredygtige

Af Birger Agergaard En flot pris gik før årsskiftet til Kaløvig Bådelaug, nemlig Dansk Sejlunions Bæredygtighedspris. Blandt mange gode indstillinger løb Kaløvig Bådelaug af med

En morgen på badebroen i Studstrup. Bente Mikkelsen.
Sport & Fritid

Farver i Folkehuset

Kursisterne på FOF-holdet ”Tegning og Maling” udstiller på ny deres flotte billeder på Folkehusets/Rosenbakkens Gallerigang. Kunstværkerne er hængt op sidst i maj og kan ses