Af Mette Mortensen, projektleder og beboer på Løgten Østervej. Foto Thomas Nykrog
Skødstrup har som det første sted i Aarhus Kommune fået en Hjertesikker Zone!
Det er Grundejerforeningen Løgten Østervej, der netop er blevet certificeret som Hjertesikker Zone af Dansk Råd for Genoplivning. Grundejerforeningen Løgten Østervej har med certificeringen sikret de bedst mulige betingelser for, at man kan overleve et hjertestop på Grundejerforeningens areal.
En Hjertesikker Zone er et afgrænset geografisk område, f.eks. en virksomhed, et idrætsanlæg eller en grundejerforening, som lever op til ni kriterier, der kan være med til at øge overlevelsen efter hjertestop.
Grundejerforeningen Løgten Østervej blev i forsommeren gjort opmærksom på begrebet Hjertesikker Zone af en beboer, som tilfældigvis var kommet i kontakt med en medarbejder fra Dansk Råd for Genoplivning på Folkemødet i Allinge. Grundejerforeningen havde på den årlige generalforsamling i 2022 vedtaget at investere i en hjertestarter, som nu er placeret, så alle beboere kan tage hjertestarteren i brug indenfor højst tre minutter. Hjertestarteren er offentligt tilgængelig 24 timer i døgnet og registreret på www.hjertestarter.dk og dermed synlig for alle danskere og 1-1-2. Desuden har Grundejerforeningen en procedure for løbende vedligeholdelse og opsyn, idet der er tegnet en serviceaftale hos Hjertevagt. Flere beboere er også tilmeldt som hjerteløbere i TrygFondens Hjerteløber-app.
Grundejerforeningen var derfor tæt på at kunne leve op til alle kriterierne for at blive Hjertesikker Zone. Det eneste, som vi manglede, var at tilbyde alle beboere i foreningen et førstehjælpskursus. Et kursus blev hurtigt planlagt i samarbejde med Hjerteforeningen. Grundejerforeningen indsendte derefter en ansøgning til Dansk Råd for Genoplivning og blev 1. september godkendt.
Inspiration til andre
Grundejerforeningen Løgten Østervej vil med denne fortælling inspirere andre lokale foreninger og virksomheder til at gøre deres beredskab ved hjertestop endnu bedre. Der hænger hjertestartere i mange foreninger og virksomheder, og frivillige og medarbejdere uddannes i livreddende førstehjælp, men det er ikke alle hjertestartere, der er tilgængelige hele døgnet rundt eller er registrerede.
Hvordan får man en gratis hjertestarter?
Foreninger som ikke lige har penge til indkøb af en hjertestarter, har mulighed for at ansøge om en gratis hjertestarter hos TrygFonden (www.tryghed.dk) eller for at samle ind til en hjertestarterpakke ved at oprette en online indsamling på Hjerteforeningens hjemmeside (www.hjerteforeningen.dk/landsuddelingen).
Det er gratis at blive certificeret, og man kan søge om at blive en Hjertesikker Zone på www.hjertesikkerzone.dk.