- Når frivillig fodboldtræning skal være mere end bare fodbold
Der var bare ingenting af den slags i Studstrup. Børn, der ville spille fodbold, tog til Skæring, der hvor skolebørnene var i forvejen. Forældrene kørte dem frem og tilbage til træning.
For 18 år siden fik to fædre den ide, at det kunne gøres anderledes.
”Da vores ældste søn Alexander var fire år, sagde jeg højt, at så skal vi da have noget fodbold her i Studstrup. Søren Alnor og jeg startede træning, og da vores yngste søn Sebastian kom i samme alder, gjorde vi det samme med ham og de andre børn, der havde lyst til at spille fodbold.
Søren og Peter fulgte drengene op som frivillige trænere gennem årene, og de oplevede begge, at deres drenge nåede langt i deres sportslige ambitioner.
Resten er historie, og i dag er der både fodboldbaner, frivillige forældre-trænere, klubhus, idrætsforening og flere oldboys-hold lokalt i Studstrup, og seniorspillerne fra Skødstrup kommer her også for at spille kamp, for her er en af områdets gode 11-mands baner.
Derfor kunne historien egentlig slutte her, og denne artikel ville blive prisværdig kort.
Det sociale skal med
MEN der er et par ekstra dimensioner på historien, som handler om det sociale islæt i enhver sport, som udøves af mere en én person. Man kunne kalde det franskbrød og varm leverpostej. Og de er vigtige ingredienser i det sociale, hvis man spørger Peter Kaae. Det var ham selv, der fandt på udtrykket franskbrødsklub:
”Søren og jeg besluttede, at vi cirka hver tredje torsdag ville holde franskbrødsklub for drengene. Vi ville ikke have, at de bare tog hjem direkte fra træningen. Så efter træningen bød vi på franskbrød og varm leverpostej eller noget andet. Og efter hver hjemmekamp serverede vi pølser og en øl eller sodavand.”
Men hvorfor var det så vigtigt?
”Fordi børn og unge også skal hygge sig og dyrke sammenholdet. Hvis de ikke gør det, kan de heller spille godt nok sammen på banen.”
Af samme grund sagde Peter Kaae til børnene, at de skulle tage håndklæder med. Deres forældre skulle ikke bare hente dem lige efter træning, så Peter forlængede træningen med en halv time, så den inkluderede et bad og hygge i omklædningsrummet.
”Det bringer dem sammen,” lyder Peter Kaaes argument.
Hjælper hvor jeg kan
Peter Kaae blev foreslået til denne udgave af frivilligstafetten, fordi han gør så meget for sportsglade børn i Studstrup. Men det er en tilsnigelse – for samtidig med, at hans egne drenge blev voksne, var det naturligt at lade andre forældre overtage træningen og det sociale. Nu er han holdleder for oldboys – med meget mere!
”Jeg hjælper selvfølgelig, hvor jeg kan, men jeg har fået slidgigt og kan ikke træne mere. Jeg siger altid til forældre, der vil starte et hold, at de selv skal kunne løfte opgaven. Nogle siger så, at de ikke kan træne børn, men så kan de så meget andet. Være holdleder for eksempel.”
Peter har ikke frivillig-genet fra fremmede, men fra både far og mor. Hans far, Jens-Otto Kaae, er også kendt i Studstrup og nærmeste omegn for at have organiseret masser af sports-aktiviteter, og han gør det stadig, blandt andet i den velvoksne gymnastikafdeling for 60+ i Studstrup Idrætsforening.
”Det var far, der i mange år trænede mig og min lillebror, og han var med til at skaffe det ”midlertidige” klubhus ved banerne, forløberen for det nuværende klubhus. Og han er stadig ”pedel” i klubhuset,” fortæller Peter Kaae.
En ”bedstefar” i Skødstrup
Men Peter ønsker også at nævne Eigil Schultz som en vigtig inspirator.
”Da jeg som voksen flyttede ind til Aarhus, spillede jeg fodbold i Skødstrup, fordi Eigil Schultz var holdleder for os. Han var rigtig god til det, en slags ”bedstefar”, kaldte vi ham, og han gjorde, at vi havde lyst til at blive i Skødstrup.”
Efter en række år som seniorspiller og som træner for børn og ungdom kunne Peter Kaae have valgt at smide håndklædet, men det gør en Kaae aldrig.
”For 11 år siden startede vi vores eget oldboys-hold med gamle trænere. Da jeg havde fået slidgigt, kunne jeg ikke selv spille med, men blev holdleder. Nu er vi en del af Østjysk Old Boys og har en række oldboys-hold under Skødstrup Sportsforening. Nogle af de gamle drenge herfra spiller endnu – blandt andet Magnus Holm, som er 82, og en anden veteran, Oluf Byskov, har også spillet indtil for ikke så længe siden.”
Ud og møde mennesker
Sideløbende er Peter Kaae engageret i AGFs talent-arbejde og har nu i foreløbig seks år siddet i klubbens advisory board for talentudvkikling. Det startede, da den ældste søn, Alexander, kom ind på AGFs talenthold.
Og det er ikke gjort med det. Peter var for 15 år siden med til at starte Studstrup Idrætsforening og er stadig formand for de 177 medlemmer. Foreningen har timer i gymnastiksalen på Kaløvigskolen, og medlemmerne dyrker boldspil (især badminton) og gymnastik. Peters kone Inge er ”gammel gymnastikpige” og stod blandt andet for børnegymnastik. Men nu er det overvejende 60+’erne, der gør gymnastiske øvelser.
Bliver du ved med at være frivillig?
”Ja, helt sikkert! Jeg skal ud og møde nogle mennesker. Det kan jeg ikke undvære.”
Af Birger Agergaard Foto: Thomas Nykrog
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (feb. 2019)