En gruppe frivillige i Skødstrup sørger for, at børn og unge med kreative hjerner kan lege sig ind i den mangfoldige IT-verden.
Børn fra 7 til 17 år kan melde sig til Coding Pirates, som holder til på Skødstrup Kombi-Bibliotek, og så får de ca. 40 børn hjælp og undervisning af omkring 10 voksne. Ud af det hele kommer programmering, små robotter, spil, medieforståelse og teknologikonstruktion.
Plus en masse glade børn, der lærer at omsætte deres egne ideer til virkelighed.
Samt en gruppe frivillige, hvis eneste løn er at se børnene vokse med opgaverne og at kunne nørde sammen med børnene.
De frivillige er ofte forældre, der både er IT-interesserede og har børn, som går eller har gået til Coding Pirates.
Vi kan lide at nørde
Da bladets udsendte spørger de frivillige, hvad der er fælles for dem, svarer en, at de kan lide at nørde. Og en anden svarer, at de fleste er forældre til børn, som enten er teknikinteresserede – eller at forældrene håber de bliver det!
Denne aften, hvor bladet er på besøg, mødes gruppen af frivillige med deres ”kaptajn” på piratskibet, Rikke Thonbo, for at forberede efterårets workshops. Hun er trods den fine titel også helt frivillig.
”Jeg startede, fordi mine egne børn var med fra starten for to år siden. De er faldet fra, og jeg stopper også inden så længe, når vi har fundet en ny kaptajn. Når ens egne børn ikke er med længere, er det lidt noget andet,” siger Rikke Thonbo, der også er meget engageret i skolebestyrelsesarbejde og de projekter, som skolebestyrelsen har sat gang i.
”Vi kan ikke gentage os selv, men skal finde på noget nyt hvert år, for mange af børnene er med år efter år. Det kan godt være lidt hårdt for de frivillige,” erkender hun.
Alt muligt skørt
Hun er glad og stolt over projektet, som er en del af landsforeningen Coding Pirates:
”Endelig er der et tilbud for børn, der ikke dyrker holdsport! Dem skal der også være noget for, hvad enten det er spejder, IT eller noget tredje. Børnene har det sjovt og lærer meget. De kan boltre sig med at lave alt muligt ”skørt” – vi sætter lys til papruller, vi skiller printere ad og bygger noget andet af stumperne, vi har bygget en arkademaskine, lavet Lego Mindstorm-robotter, og nogle har lavet 3D-tegninger…”
Rikke Thonbo fortæller, at hovedsigtet er, at børnene skal have det sjovt og være kreative med IT, men at andet sigte også er at få mere IT ind i Folkeskolen. Det går det mindre godt med, erkender hun.
”Lærerne og pædagogerne er glade, når vi kommer over på skolen og laver noget med børnene, og piraterne vil gerne have endnu mere samarbejde,” fortæller hun videre.
Lidt færre frivillige i år
Sidste år var der 14 frivillige – til denne intro-aften er der otte fremmødte, og yderligere to skal med på listen. Så det er en lille nedgang. Det kan som nævnt hænge sammen med, om de frivilliges børn selv er med eller ej.
Efterhånden som projektet bliver kendt rundt omkring, kommer der flere børn fra andre skoledistrikter, og lidt færre fra Skødstrup. Denne aften kommer en ny frivillig fra Egå – det er Jens Thusgaard Hørlück.
”Jeg har selv et barn, der gerne vil med, og da jeg selv nørder lidt med IT, vil jeg godt være frivillig i projektet. Jeg synes det ser godt ud, fordi man gennem leg får mulighed for at lære en masse ting,” siger Jens.
Spurgt, om han har tiden til dette frivilligjob, siger han:
”Egentlig ikke, men jeg prioriterer det. Min kone har været frivillig spejderleder hos de blå spejdere, og så kan jeg så være frivillig her. Jeg ville ikke gøre det, hvis jeg ikke selv havde et barn, der var med.”
Vi må godt være lidt ”vanvittige”
Gruppen af frivillige, der har været med flere år, nørder som nævnt ofte selv med IT og holder af at blive udfordret af børnene. Men det kan ind imellem også være hårdt.
”Man skal have overskud. Nogle gange må man som søndagen kæmpe med noget, der skal være klar til dagen efter, eller finde på noget andet. Vi skal opfinde den dybe tallerken hver gang,” fortæller en af de frivillige.
En anden siger, at det også har sine fordele. I Coding Pirates kan de tillade sig at være mere ”vanvittige” end i et skoleforløb, fordi der ikke er regler, og fordi børnene godt kan lide de skæve indfald, som de frivillige har med i posen. Her må der eksperimenteres!
Byggede en arkademaskine
To af dem, Jasper Melsvik og Rasmus Weber-Esmann, har sammen med børn og forældre bygget en hel arkademaskine – dvs. en spilkonsol med skærm, joystick og indbyggede spil. Jasper og Rasmus inspirerede børnene til at lave spil til maskinen, med at montere delene, og derefter male og udsmykke maskinen.
Mens Rasmus selv har børn med hos piraterne – to var med, det ene er faldet fra – så har Jasper ikke selv skolebørn endnu. Han har en dreng på tre år, som han håber bliver IT-interesseret, ligesom han selv er.
Næste i frivilligstafetten
Frivilligstafetten her går ud på at hylde det frivillige arbejde i 8541, og hver gang skal de frivillige selv pege på, hvem vi bør skrive om næste gang.
Gruppen diskuterer flere muligheder, men konklusionen bliver: de frivillige forældre, der er med i projekt ”Åben legeplads”. Det kan I glæde jer til at læse om i næste nummer af bladet.
Fakta
Coding Pirates er en forening af IT-kreative værksteder (it-labs) for børn og unge i alderen 7-17 år. Sammen med en masse frivillige voksne stifter piratbørnene bekendtskab med bl.a. programmering, teknologikonstruktion, medier, robotter og spiludvikling.
I Skødstrup kan piraterne tage ca. 40 børn ind to gange om året. Der er fuldt booket nu, men til januar tages nye ind.
Coding Pirates i Skødstrup får foreningsstøtte af Aarhus Kommune.
Se codingpirates.dk/skoedstrup
De frivillige og kaptajn Rikke Thonbo samles omkring Mindstorm-bordet, hvor der er mange muligheder for at afprøve Lego-robotter og biler med videre.
Jasper Melsvik (tv.) og Rasmus Weber-Esmann koordinerede arbejdet i foråret med at bygge denne arkademaskine sammen med børn og forældre.
(:
Programmering starter ofte ved computeren.
En digital guitar – hvabehar!
Skil en printer ad og saml´ delene til noget nyt – det var en god udfordring for disse drenge.
Af Birger Agergaard. Fotos: Rikke Thonbo og Birger Agergaard
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (august 2018) eller på www.8541.dk