Efter tre ugers valgkamp gik de ældste elever på Skødstrup Skole i stemmeboksen til Skolevalg 2019. Og stod det til byens fremtidens vælgere – og 63.000 andre skoleelever landet over – ville Folketingets sammensætning blive ændret totalt
Stemmeboksene med det mørke klæde tronede højtideligt for enden af rummet. I midten stod valgurnen og på bordet sågar en lille sølvklokke til at erklære valget for åbent. Den 31. januar var gymnastiksalen på Skødstrup Skole forvandlet til valgsted. Og det var ret beset kun vælgerskaren, der afslørede, at der var tale om et fiktivt folketingsvalg. I køen til stemmeboksene stod nemlig 15-16-årige elever fra 8. og 9. klasse, der havde brugt januar på valgkamp, mærkesager og politisk debat.
“Stemmeprocenten blandt førstegangsvælgere er faldende i Danmark, og derfor mener vi, det er vigtigt, at de unge mennesker tidligt bliver konfronteret med, hvad demokrati og medansvar er. Og samtidig blive tvunget til at sætte sig ind i tingene, fordi deres kryds betyder noget,” siger ansvarshavende samfundsfagslærer Marc Chaillioux.
S størst, men blå blok vandt
8. og 9. årgang på Skødstrup Skole deltog derfor i Skolevalg 2019, der er arrangeret af Folketinget og Undervisningsministeriet, sammen med mere end 63.000 8.-10. klasseselever fordelt på 850 skoler landet over.
Og efter optællingen af de 154 stemmer i valgurnen i skolens gymnastiksal stod det klart, at Socialdemokratiet blev der største parti med 23,2 % af stemmerne. Til gengæld blev blå blok langt den største med 57,6 % af stemmerne, mens rød blok fik 42,4 %. Tager man højde for spærregrænsen på to procent, som Nye Borgerlige og Kristendemokraterne ikke når op på, får rød blok dog alligevel flest mandater.
Fordobling og halvering
”Folketingets sammensætning står til at blive ændret totalt, hvis de unge måtte bestemme. Nogle partier bliver mere end fordoblet, mens andre halveres. Dansk Socialdemokratisk Ungdom, der ved de to forrige skolevalg har stået svagt, er nu næsten på samme niveau som moderpartiet,” siger valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.
Styr på spin og valgflæsk
Op til valget havde skolen besøg af en række ungdomspolitikere, der stillede op til politisk debat i hallen, ligesom eleverne gennem valgkampen skulle vælge tre mærkesager, de ville arbejde med.
“Vores indtryk er, at størstedelen af eleverne faktisk er blevet mere interesserede i politik. Men samtidig også bevidste om faldgruber som spin, valgflæsk og en politiker med talegaverne i orden,” siger Marc Chaillioux.
154 elever fra 8. og 9. årgang på Skødstrup Skole stemte. Det er en stemmeprocent på 86,5.
Skolevalg finder sted hvert andet år og udskrives af statsministeren.
Her kan I finde valgresultat på henholdsvis landsplan og Skødstrup Skole: https://www.skolevalg.dk/
De unge på Skødstrup Skole stemte samlet set de blå partier ind som den største blok, men Socialdemokratiet blev alligevel det største parti.
Op til valget havde skolen besøg af en række ungdomspolitikere, der stillede op til politisk debat i hallen.
154 elever lagde deres stemmesedler i valgurnen. Det gav en flot stemmeprocent på 86,5 procent.
—
Måske en selvstændig boks eller artikel til billede af Svend og Agnes + denne tekst
Vi blev klogere
Vi har spurgt to elever i 8.d., hvad de fik ud af valget og valgkampen:
Agnes, 8.d: “Politik kan godt være uoverskueligt, men jeg er blevet en hel del klogere og har fået et meget bedre overblik. Vi har lært, hvordan det hele foregår, og jeg tror, at vi står bedre, når vi skal stemme rigtigt.”
Svend, 8.d: “Jeg er i hvert fald blevet klogere på, hvem jeg ikke vil stemme på. Jeg vidste godt lidt om politik før, men jeg har lært en masse i det her forløb, og det hele er blevet mere overskueligt.”
Af Charlotte Kongsgaard Nielsen, kommunikationsmedarbejder, Skødstrup Skole og Skødstrup Dagtilbud
Læs mere i 8541 -dit lokale valg (marts 2019)