Skødstrup Dagtilbud har to krop- og bevægelsesvejledere samt krop- og bevægelsesassistenter fordelt i institutionerne og i dagplejen. Det betyder, at børnene allerede fra helt små får styrket bevægelsesglæden – og med bedre motorik og kropskendskab også børnenes selvværd.
De små bare fødder, der bærer de stadigt usikre buttede ben, træder forsigtigt ind på den tykke måtte af gummi. Der bliver skævet til de større børn, som sikkert tør betræde de farverige redskaber, der er lagt frem til motorik ved FysioDanmarks afdeling i Skødstrup. Her er fire dagplejere og 16 børn samlet hver tirsdag i ni uger.
”Vi kommer her for at styrke børnene motorisk. Bevægelsesglæde er en central del, da glade børn lærer bedst. Alle er født til bevægelse, og børn udvikler sig, som de bliver udfordret. Når børnene lykkes med en motorisk udfordring, lagres det sammen med følelsen af glæden ved at mestre udfordringen, og børnene får mod på at udforske mere. Vi bliver gode til det, vi øver os på. Samtidig er det vigtigt med den gode stemning og bevægelsesglæde, for det er her, der er rum til at fremme børnenes trivsel, udvikling og læring,” lyder det fra dagplejer Teresa Graversen, der er uddannet krop- og bevægelsesassistent.
Krop imiterer krop
Nogle gange er der en fysioterapeut med til at vejlede dagplejerne, men tanken er at slippe legen fri, fortæller Teresa Graversen. Bevægelsesglæden kommer gennem den fri leg, og det skal børnene gerne selv opsøge – derfor bliver der hoppet, kravlet, løbet, trillet og endda slået et par kolbøtter. Og det gælder både børn og voksne.
”Det er sådan, at krop imiterer krop. Det vil sige, at hvis vi dagplejere bare satte os ude ved væggen, så vil børnene også gøre det. Derfor går vi også rundt og udforsker, undersøger og eksperimentere på redskaberne sammen med børnene, så vi kan inspirere hinanden. Samtidig hjælper vi de børn, der har brug for lidt støtte til at komme i gang med legen. Det er med vores krop, at vi mærker os selv og verden omkring os, og her kan vi gennem motorikken hjælpe børnene med at bygge et godt selvværd op,” siger Teresa Graversen.
Faglighed styrker børnenes motorik
Når dagplejerne samles mærker børn og voksne, at de er en del af et større fællesskab, og børnene klædes på til børnehavelivet, som venter dem. Samtidig er der rig mulighed for faglig refleksion og konstruktiv sparring. Fagligheden er høj i Skødstrups dagpleje, og det mærker man tydeligt, når man for eksempel taler med Teresa Graversen. Hun er fast sparringspartner for de andre dagplejere, når det kommer til krop- og bevægelse.
”Det er altid rart at mødes med sine kollegaer. Vi har et godt fællesskab, og fagligheden er høj. Det er nogle kompetente kollegaer, jeg har, og vi er gode til at supplere hinanden. For børnene er motorik oftest bare en leg, men vi ved, at det rykker børnene, når vi arbejder med motorikken gennem legen. Vi hjælper og vejleder også forældre til at lave lege derhjemme, hvis der er nogle udviklingspunkter hos et barn,” slutter hun.
Faktaboks:
Vil du være dagplejer?
Dagplejen er populær i Skødstrup, og derfor er der altid brug for flere dagplejere.
Kunne du tænke dig at blive dagplejer?
Kontakt pædagogisk leder Anne Kew på til. 29 20 40 69 eller ankew@aarhus.dk
Det er også muligt at besøge en dagplejer for at høre mere.
Af Marianne Trier Josefsen, kommunikationsmedarbejder ved Skødstrup Dagtilbud og Skødstrup Skole.
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (juni 2018)