Søg
Close this search box.

Med Natteravnene på tur

I forsommeren fik Løgten-Skødstrup sine egne Natteravne, som skaber ro og tryghed om aftenen – ikke mindst blandt børn og unge. Vi tog med dem på tur.
210630 Natteravnene på tur sløret

Ser man sig omkring på Grenåvej en aften, når supermarkederne har lukket, sker der intet. Kigger man ned ad en sidevej, sker der om muligt endnu mindre. Konkluderer man på den baggrund, at alt ånder fred og ro i byen, tager man fejl.

Små grupper af unge samles først og fremmest omkring skolen, men også et par andre steder, som Natteravnene kender lige så godt som de unge. Nogle spiller basket, andre sidder og hygger, og nogle får en øl. Dem får Natteravnene en hyggelig sludder med.

Desværre er der de seneste års tid også opstået stadigt mere alvorlige og ondskabsfulde ting, som fx hærværk, ildspåsættelse samt glasskår, der med vilje er spredt ud, hvor andre løber barfodede. Endelig er det ingen hemmelighed, at salg af stoffer tidligere foregik i de store byer. Nu er salget også rykket ud i oplandet. Det gælder i hele Danmark. Og det gælder også i 8541-området. Det er da også påfaldende, at da vi på et tidspunkt nærmer os en gruppe unge, er der en tunet knallert, der pludselig i stor fart forsvinder væk i et stisystem. Det undrer ikke Natteravnene. Det er sådan, det foregår.
Bliv flyvende
Vores lokale Natteravne blev først officielle de sidste dage i maj. Inden da havde Jimmi Harder og Kenneth Hermansen, som står for aftenens tur, gået på eget initiativ i et års tid.
”Vores egne børn er ikke så gamle, at de kommer her,” forklarer Jimmi. ”Men vi vil gerne være på forkant, så Løgten-Skødstrup er et trygt sted at være, når vores egne børn når den alder. Da vi gik som privatpersoner, måtte vi faktisk mere, end vi må nu. En Natteravn må udelukkende observere og tale med de unge. Når vi ser noget – og det gør vi – så skal vi kontakte relevante personer, som fx skolens pedel, hvis der er hærværk, politiet, hvis der foregår noget kriminelt, osv.” Når det er sagt, er der slet ingen tvivl om, at indsatsen har en præventiv virkning.”
Natteravnene er kun lige begyndt i Løgten-Skødstrup. Vores tur afslørede, at der er god brug for både dem, der allerede har tilmeldt sig. Men der er også plads til nye. Man kan komme i kontakt med den via bladets Facebook-gruppe, 8541 – Borger til Borger. Arbejdet er frivilligt og meget givende – båder personligt og socialt. Ved at melde sig og tage det nødvendige kursus og gå mindst fire ture om året. Der er desuden plads til nogle, der kan hjælpe med organisationen: Lave vagtplaner, styre økonomien osv. Både mænd, kvinder og alle etniske grupper er velkomne. Bor man i Segalt, Studstrup eller et andet af de mindre bysamfunds, er der ingen hjælp at hente. ”Vi har nok at se til her,” forklarer Kenneth, ”men vi vil meget gerne hjælpe nye grupper i gang de andre steder.”
Turen fortsætter, og overalt er der god stemning. Voksne kigger anerkendende på Natteravnene og kommer med tips til, hvor de skal gå hen, og de unge er uden undtagelse glade og imødekommende. En gruppe unge, vi ikke har set før, bliver dog agtpågivende, da de ser mine kameraer, men slapper af, da jeg drejer kameraerne væk. Så fortæller de, at de kommer fra Lystrup, hvor der også er Natteravne. Da vi skilles, snakker Jimmi, Kenneth og jeg om, hvorfor mon de mon har valgt at tage hele vejen til Skødstrup Skole denne aften?

Hvad er en natteravn?
Natteravnenes mål er at skabe ro og tryghed i nattelivet ved deres blotte tilstedeværelse. De er ikke et vagtværn. I grupper på tre går ravnene ture på 3-4 timer i nattelivet i lokalområdet. Natteravnene går udelukkende i det offentlige rum, altså ude, i busser og tog osv.
De blander sig aldrig fysisk, men tilkalder hjælp, hvis det er nødvendigt. Natteravnene lytter og taler med de børn og unge, der vil, men uden at give råd. Natteravnene hjælper “forulykkede” børn og unge – helst gennem deres venner og familie. Holdet følger ikke nogen hjem og låner ikke penge ud.
Natteravnene har lokalgrupper i Danmark, Norge og Sverige. En Natteravn arbejder frivilligt, skal have været på kursus og have en ren børneattest.
Se mere på natteravnene.dk

Tekst og foto Thomas Nykrog

Relaterede artikler

Et udsnit af bogens forside
Børn og unge

Børnebog om klimaet

På en rejse gennem USA fik Studstrup-borgeren Jane Damgaard inspiration til at skrive en eventyrbog om klimaet – og hvordan vi mennesker har påvirket det negativt.

Børn og unge

Glade børn giver energi på en mørk mandag

Frivillig i Skødstrup Sportsforening.

Hver mandag i vinterhalvåret står Gitte Lymann Birk sammen med sit trænerteam klar til at modtage op mod 30 børn i alderen 6-8 år til springgymnastik.

Red Barnet-gruppen fra 6. f. på Skødstrup skole: Anton, Magnus, Maria og Filipa.
Børn og unge

Mere fokus på fattigdom

6. f på Skødstrup Skole havde i slutningen af 2023 en projektuge, hvor temaet var hjælpeorganisationer.
En af grupperne i klassen valgte at skrive til 8541-bladet om sit arbejde med Red Barnet, og resultatet følger her: