Mucho Más – Meget mere spansk i Skødstrup

Selv om de kunne vælge alle mulige sprælske valgfag som parkour, mad og Fab-lab, så har ni af eleverne i 7. Klasse på Skødstrup Skole alligevel valgt et solidt sprogfag som valgfag i tre år.

Det er ret nyt, at man kan tage spansk som treårigt valgfag. Der har tidligere været en etårig forsøgsordning, men nu kan eleverne vælge det over tre år. Formålet er, at de derefter kan vælge spansk som fortsættersprog på gymnasiet, og ikke kun som begyndersprog.

En Skødstrup-borger har påtaget sig et stort ansvar for, at eleverne kommer godt i vej med det spanske sprog. For hun har nemlig siddet i undervisningsministeriets skrivegruppe, hvor ”Fælles mål” for faget blev skrevet. Og ikke mindst står hun bag den grundbog, som de fleste danske elever følger i spansk.

Den hedder Mucho Más, som betyder ”Meget mere”. Læresystemet har en web-del med en række øvelser og masser af lydklip.

 

Undervises i Egå

Rikke Engbo Andersen fra Skødstrup underviser selv i sproget på Skovvangsskolen. Og hun har hørt, at en lille snes elever i Skødstrup har spansk som valgfag. Ikke direkte på skolen, men på Egaa Gymnasium, hvortil Sølystskolen også sender folkeskoleelever til spansk på grundskoleniveau. Her benyttes også Mucho Más-systemet.

Det er gymnasielærer Tina Lynge, der underviser folkeskoleeleverne, og her på gymnasiet er de glade for læresystemet, som er meget kommunikativt.

”Men det er ikke nyt – vi skal ifølge vores bekendtgørelse undervise med vægt på kommunikation – og har skullet det i mange år,” siger Tina Lynge.

Rikke har oversat bogen fra svensk og tillempet den til danske forhold og skrevet lærervejledningen.

 

Spansk er på vej opad

18 danske folkeskoler er med i ordningen, og Rikke Engbo kan oplyse, at bogen foreløbig er solgt i 650 eksemplarer. Og det er kun starten:

”Mit indtryk er, at spansk er på vej opad som sprogfag. Ikke bare fordi spansk sprog og kultur er ret eksotisk, men også fordi spansk er hovedsproget i flest antal lande og kan bruges i arbejdsmæssig sammenhæng,” siger læreren, der selv underviser to klasser på Skovvangsskolen og tidligere har undervist i sproget på Hornslet Skole.

Foto:

Rikke Engbo Andersen fra Skødstrup står bag grundbogen i spansk, som blandt andet bruges af elever fra Skødstrup Skole.

 

Af Birger Agergaard
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (december 2018)

Relaterede artikler

Uddannelse og dannelsesrejde

Julie vandt sølv ved EM i ”Skills”

23-årige Julie Victoria Schier Kirkegaard er bagerlærling hos Bageriet Løgten og har i september deltaget i sit fags europamesterskaber i ”Skills”. Det blev en stor og uforglemmelig oplevelse. Julie vandt sølv – bare ét point fra guldet!

Billedet er fra en tidligere udveksling med Lions Skødstrup.
Børn og unge

Vil du med Lions på Udveksling

Lions Skødstrup er en del af Lions internationale Youth Camp and Exchange (YCE) program, som har til formål at udveksle unge og give dem en mulighed for at mødes med unge fra andre nationaliteter og kulturelle baggrunde i de lande, hvor Lions er repræsenteret. Vi søger netop nu kandidater for udsendelse i juli 2024.

Ask Emil Aagaard er en fokuseret ung mand med både skolegang og fritidsjob i kokkefaget.
Børn og unge

MasterChef – ja tak!

Af Niels Dal ”Om 10 år? Så har jeg forhåbentligt været rundt på kloden og gjort erfaringer med de lokale råvarer og køkkener.” Blikket og