Af Birger Agergaard
Teknik-rådmand Nicolaj Bang (C) vil gerne se på det, men lover ikke noget, fordi det bliver vanskeligt: nemlig muligheden for at flytte eller minimere et af de arealer, der er udlagt til solceller.
Det var et af resultaterne, da rådmanden gæstede Skødstrup Fællesråd til et møde om energiprojekterne i området. Her erkendte han, at ”…. det har ikke været nogen fantastisk proces” hidtil.
”Men jeg er forpligtet på den temaplan, som blev vedtaget i 2020. Min opgave nu er at få projekterne tilpasset, så de generer mindst muligt.”
Den binding betyder, at det kan blive vanskeligt at efterkomme de mange lokale ønsker om at flytte det ene solcelleareal fra den nuværende udpegning, hvor mange borgere generes, til et areal mellem Åstrup og Gartnergården, hvor meget få vil blive generet, og hvor jordejeren (Højvang) selv har ønsket solceller placeret.
Inger Thranholm, formand for fællesrådet, begrundede ønsket om en flytning med, at en række boliger i Skødstrup ligger højt, så de vil få direkte udsyn ned på solcelleparken. ”Det vil ærgre mig meget, hvis de flotte arealer spoleres,” nævnte hun.
”Jeg vil gerne se på det, men jeg lover ikke noget. Hvis vi tager arealet helt ud, vil udvikleren (European Energy, red.) måske sige, at der er for lidt volumen. Hvis vi vil flytte arealet, starter processen helt forfra,” svarede Nicolaj Bang.
Vindmøller drejes lidt
Til gengæld var han ikke i tvivl om, at Vosnæsmøllerne skal rejses på den foreslåede placering – dog ændres vinklen lidt, så de vil stå parallelt med vandet og ikke skråt. Det betyder, at der kommer mere afstand til den såkaldte ”fiskersti”, som desuden forbedres til en gangsti.
Borgere tilbydes også 20 procent ejerskab af vindmøllerne ved at investere i dem.
”Der er politisk flertal for, at der skal være VE-anlæg på land i Danmark. Når vi så undersøger, hvor det blæser og hvor det kan genere færrest muligt, så kommer Vosnæs ind som placeringen,” sagde han.
Syddjurs Kommune er ikke blevet rådført om den placering. Her bor de fleste af dem, der siger de vil blive generet, nemlig borgerne i Havhuse.
Arbejdsgruppe med lokale
Efter besøget vil han også tage kontakt til Syddjurs Kommune i den videre lokalplanproces, der skal afgøre skæbnen for de to energiprojekter.
”Næste skridt er at etablere en arbejdsgruppe på 10 personer, hvor lokalområdet sikres fire pladser, herunder en plads til Skødstrup Fællesråd,” sagde han.
Spurgt, om ”Foreningen mod vindmøller ved Vosnæs” også kan få plads i gruppen, svarede rådmanden:
”Ja, hvis den ønsker det, men vores forudsætning er jo, at de tre vindmøller kommer.”
Nicolaj Bang spurgte fællesrådet, hvad det har af ønsker, som vil kunne betragtes som at give noget tilbage til lokalsamfundet til gengæld for energiprojekterne. Her havde rådets medlemmer ønsker om blandt andet trafikforbedringer og fremme af et boligprojekt, der kan indeholde en svømmehal til gavn for skolens elever.
Blot en uge efter, at teknisk rådmand Nicolaj Bang (C) på et møde med Skødstrup Fællesråd lovede at se på, om solcellerne kunne flyttes, kom svaret i form af en pressemeddelelse fra hans borgerrådgiver:
”De bliver ikke flyttet.”
Derimod bliver vindmøllerne flyttet en smule – det havde han også nævnt på mødet med Skødstrup Fællesråd.
Rådmanden har besluttet, at der skal udarbejdes lokalplaner for både solcellerne og vindmøllerne. Det betyder dog ikke, at borgerne behøver pakke deres eventuelle modstand sammen, idet der også i lokalplanarbejdet kommer offentlighedsfaser, hvor der kan pilles ved planerne, og til sidst skal byrådet tage stilling. Men chancen for større ændringer er ringere nu.
Nicolaj Bang inviterer borgere med i arbejdsgrupper for sol og vind. To arbejdsgrupper, der skal være med til at sikre, at projektet bliver tilpasset så godt som muligt til omgivelserne, og at projektet giver noget ekstra tilbage til lokalområdet.
Når dette læses, er deadline for tilmelding dog overskredet.
Solcellerne
Modstanden mod placeringen af solcellerne – især det vestligste felt – har været betydelig. Alligevel sker der kun små ændringer:
- Der arbejdes videre med solcelleanlæggets indpasning i det eksisterende landskab. Blandt andet ved at friholde væsentlige indkig til- og igennem området, herunder en bakke i den vestlige del af delområde 1, der er særligt synlig fra Skødstrup-Løgten by, Djurslandsmotorvejen og kysten. Der arbejdes videre med at forbedre de rekreative stiforløb, herunder fjernvarmestien.
- Der etableres seks rækker afskærmende beplantning. Ligesom det er hensigten at bevare eksisterende beplantning.
- Der arbejdes videre med en model for medejerskab/køb af andele.
Vindmøllerne
Også med hensyn til vindmøllerne har rådmanden givet sig lidt, men det er indtil videre ikke lykkedes modstanderne at få dem helt ud af planlægningen. Tværtimod ser det ud til, at de kommer endnu tættere på sommerhusene i Havhuse.
- Den oprindelige nord-syd gående vindmølleplacering rykkes ca. 100 meter mod øst, så den eksisterende nord-syd-gående markvej/sti friholdes helt.
- Strandbeskyttelseslinjen friholdes helt med den nye placering.
- Den oprindelige skrå vindmølleplacering udgår.
- Der planlægges for etablering og forbedring af områdets stier og en rekreativ gåtursrunde for fodgængere langs vindmøllerne og rundt om Vosnæs Pynt.
- NRGi ønsker at tilbyde medejerskab på 20 procent til de nære naboer indenfor otte gange møllernes totalhøjde (1.200 meter).