Søg
Close this search box.

Skødstrup-elev i Børne- og Ungebyrådet

Hvert år går unge mellem 13 og 17 år i Aarhus Kommune til valg, når der skal vælges et nyt Børne- og Ungebyråd. I år blev Marcus Lykke Andreasen fra 8.c på Skødstrup Skole stemt ind, og han er allerede i fuld gang med det politiske arbejde.

Igen i år havde Skødstrup Skole en kandidat på stemmesedlen til Aarhus Kommunes Børne- og Unge byråd. Eleverne var i stemmeboksene den 2. oktober, og heldigvis gik det sådan, at Marcus Lykke Andreasen på 14 år blev stemt ind. Han fortæller om sine mærkesager:

”Jeg har to mærkesager. Den ene handler om interiør i klasselokalerne, men også om vores indeklima. Vi skal være i vores klasser i rigtig mange timer, og derfor bliver vi nødt til at have ordentlige forhold,” siger Marcus og fortsætter:

”Min anden mærkesag er medbestemmelse i undervisningen. Jeg tror på, at det kan give en bedre undervisning, hvis eleverne får indflydelse på den måde, vi skal lære på. Jeg er klar over, at lærerne har et pensum, de skal følge. Men for at vi skal lære det pensum bedst muligt, er det vigtigt, at vi bliver hørt. Det handler om at gøre undervisningen så interessant som muligt ved at lytte til eleverne.”

Et levende demokrati
Børne- og Ungebyrådet i Aarhus Kommune startede som en forsøgsordning i 2007, da en ny børne- og ungepolitik skulle udarbejdes. Dengang imponerede de unge byrådsmedlemmer, og et bredt flertal vedtog, at Børne- og Unge Byrådet skulle gøres permanent. I dag afholder Børne- og Unge Byrådet syv byrådsmøder i valgperioden fra oktober til maj, og derudover mødes de med det voksne byråd til et dialogmøde. Børne- og Unge Byrådet har direkte indflydelse og mulighed for at gøre en forskel, fordi det voksne byråd har pligt til at behandle sagen, hvis Børne- og Unge Byrådet laver en indstilling på et af de fire emner, de tager op.

Det, mener borgmester Jacob Bundsgaard, styrker byrådets beslutninger:

”Vi træffer rigtig mange beslutninger i Aarhus byråd, der har betydning for unge mennesker, og det at give dem en formaliseret stemme gør, at vi får bedre beslutninger,” siger han til TV2 Østjylland og uddyber, at et børne- og ungebyråd også er med til at gøre demokratiet mere levende.

Det politiske arbejde er skudt i gang
Begejstringen for det politiske arbejde er høj hos Marcus Lykke Andreasen efter at have været til introdage og det første byrådsmøde i Børne- og Ungebyrådet:

”Det er spændende at komme i gang. Man kan mærke, at alle medlemmer er engagerede – alle tager det seriøst, men vi hygger os også,” siger han og fortsætter:

”Et af de første emner, vi skal arbejde med, er samfundsforberedelse. Det var et emne, jeg selv stemte på, fordi jeg synes, det er vigtigt. I skolen lærer vi ikke noget om at skrive ansøgninger eller om at bruge e-boks, men det er noget, alle får brug for efter skoletiden.”

Senest har Børne- og Ungebyrådet sikret en bedre og forstærket indsats for ordblinde elever i kommunen, og Marcus Lykke Andreasen er overbevist om, at Børne- og Ungebyrådet på sigt fortsat kommer til at gøre en forskel for den politik, der føres i kommunen.

”Det er vigtigt, at de unge bliver hørt. Vi bliver hurtigt glemt, fordi vi ikke har stemmeret, men det betyder ikke, at vores mening ikke er vigtig. Derfor er det fedt, at vi i Aarhus Kommunes byråd har sådan et unikt samarbejde med Børne- og Ungebyrådet,” slutter han.

Ungebyråd marcus lykke andreasen1Ungebyråd stemmelokaleUngebyråd stemmeseddel

Marcus Lykke Andreasen i stemmeboksen på Skødstrup Skole

Så er stemmesedlen lagt i urnen – og hvem mon Marcus stemte på?

Takket være elever på Skødstrup Skole og andre skoler lykkedes det for Skødstrup at få deres kandidat ind i Børn- og Ungebyrådet.

 

Børne- og ungebyrådet

  • Antal medlemmer: 31
  • Alder opstillingsberettigede: 13-17 år
  • Alder stemmeberettigede: 13-17 år
  • Børne- og Ungebyrådet (www.ungebyraad.dk) bliver drevet af Århus Ungdommens Fællesråd. (www.aauf.dk)
  • Det voksne byråd kan bede Børne- og Ungebyrådet om at komme med en udtalelse i aktuelle sager.
  • Børne- og Ungebyrådet kan sende indstillinger til det voksne byråd, som byrådet har forpligtet sig til at behandle.

 

Tekst og fotos af Marianne Trier Josefsen, Kommunikationsmedarbejder på Skødstrup Skole.

Læs mere i 8541 -dit lokale blad (december 2018)

Relaterede artikler

Et tableau blev stillet frem til eleverne, så de kunne blive inspireret af blodstænk, spillekort, penge og en paryk.
Børn og unge

”En mand er fundet død ved Sokkehuset”

150 elever fra 6. klasse på Skødstrup Skole har i et projekt arbejdet med den lokale forfatter Annie Bahnson, der har fået lov at inspirere hele årgangen til at skrive krimier. Vil du vide, hvad der skete, så start ved Sokkehuset – og tag din smartphone med på eventyr.

Skoleleder på Skødstrup Skole Søren Skalhøj Pedersen
Børn og unge

På morgentur med skolelederen

For lidt over et år siden blev Søren Skalkhøj Petersen ansat som ny leder på Skødstrup skole. Efter en årrække at haft ansvaret på en langt mindre skole. ”8541” tegner et portræt af skolelederen, der sagtens kan mærke, at han nu står i spidsen for Danmarks største skole samlet på en matrikel.

Det undersøges for tiden, hvor i området der kan placeres en ny afdeling af Skødstrup Skole. De muligheder vil man ikke udtale sig om i øjeblikket.
Børn og unge

Håb om skoleudvidelse i Skødstrup

Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog Der er nu begrundet håb om, at der kan opføres en ny afdeling til Skødstrup Skole. Skolen har været