Skødstrup-elev i Børne- og Ungebyrådet

Hvert år går unge mellem 13 og 17 år i Aarhus Kommune til valg, når der skal vælges et nyt Børne- og Ungebyråd. I år blev Marcus Lykke Andreasen fra 8.c på Skødstrup Skole stemt ind, og han er allerede i fuld gang med det politiske arbejde.

Igen i år havde Skødstrup Skole en kandidat på stemmesedlen til Aarhus Kommunes Børne- og Unge byråd. Eleverne var i stemmeboksene den 2. oktober, og heldigvis gik det sådan, at Marcus Lykke Andreasen på 14 år blev stemt ind. Han fortæller om sine mærkesager:

”Jeg har to mærkesager. Den ene handler om interiør i klasselokalerne, men også om vores indeklima. Vi skal være i vores klasser i rigtig mange timer, og derfor bliver vi nødt til at have ordentlige forhold,” siger Marcus og fortsætter:

”Min anden mærkesag er medbestemmelse i undervisningen. Jeg tror på, at det kan give en bedre undervisning, hvis eleverne får indflydelse på den måde, vi skal lære på. Jeg er klar over, at lærerne har et pensum, de skal følge. Men for at vi skal lære det pensum bedst muligt, er det vigtigt, at vi bliver hørt. Det handler om at gøre undervisningen så interessant som muligt ved at lytte til eleverne.”

Et levende demokrati
Børne- og Ungebyrådet i Aarhus Kommune startede som en forsøgsordning i 2007, da en ny børne- og ungepolitik skulle udarbejdes. Dengang imponerede de unge byrådsmedlemmer, og et bredt flertal vedtog, at Børne- og Unge Byrådet skulle gøres permanent. I dag afholder Børne- og Unge Byrådet syv byrådsmøder i valgperioden fra oktober til maj, og derudover mødes de med det voksne byråd til et dialogmøde. Børne- og Unge Byrådet har direkte indflydelse og mulighed for at gøre en forskel, fordi det voksne byråd har pligt til at behandle sagen, hvis Børne- og Unge Byrådet laver en indstilling på et af de fire emner, de tager op.

Det, mener borgmester Jacob Bundsgaard, styrker byrådets beslutninger:

”Vi træffer rigtig mange beslutninger i Aarhus byråd, der har betydning for unge mennesker, og det at give dem en formaliseret stemme gør, at vi får bedre beslutninger,” siger han til TV2 Østjylland og uddyber, at et børne- og ungebyråd også er med til at gøre demokratiet mere levende.

Det politiske arbejde er skudt i gang
Begejstringen for det politiske arbejde er høj hos Marcus Lykke Andreasen efter at have været til introdage og det første byrådsmøde i Børne- og Ungebyrådet:

”Det er spændende at komme i gang. Man kan mærke, at alle medlemmer er engagerede – alle tager det seriøst, men vi hygger os også,” siger han og fortsætter:

”Et af de første emner, vi skal arbejde med, er samfundsforberedelse. Det var et emne, jeg selv stemte på, fordi jeg synes, det er vigtigt. I skolen lærer vi ikke noget om at skrive ansøgninger eller om at bruge e-boks, men det er noget, alle får brug for efter skoletiden.”

Senest har Børne- og Ungebyrådet sikret en bedre og forstærket indsats for ordblinde elever i kommunen, og Marcus Lykke Andreasen er overbevist om, at Børne- og Ungebyrådet på sigt fortsat kommer til at gøre en forskel for den politik, der føres i kommunen.

”Det er vigtigt, at de unge bliver hørt. Vi bliver hurtigt glemt, fordi vi ikke har stemmeret, men det betyder ikke, at vores mening ikke er vigtig. Derfor er det fedt, at vi i Aarhus Kommunes byråd har sådan et unikt samarbejde med Børne- og Ungebyrådet,” slutter han.

Ungebyråd marcus lykke andreasen1Ungebyråd stemmelokaleUngebyråd stemmeseddel

Marcus Lykke Andreasen i stemmeboksen på Skødstrup Skole

Så er stemmesedlen lagt i urnen – og hvem mon Marcus stemte på?

Takket være elever på Skødstrup Skole og andre skoler lykkedes det for Skødstrup at få deres kandidat ind i Børn- og Ungebyrådet.

 

Børne- og ungebyrådet

  • Antal medlemmer: 31
  • Alder opstillingsberettigede: 13-17 år
  • Alder stemmeberettigede: 13-17 år
  • Børne- og Ungebyrådet (www.ungebyraad.dk) bliver drevet af Århus Ungdommens Fællesråd. (www.aauf.dk)
  • Det voksne byråd kan bede Børne- og Ungebyrådet om at komme med en udtalelse i aktuelle sager.
  • Børne- og Ungebyrådet kan sende indstillinger til det voksne byråd, som byrådet har forpligtet sig til at behandle.

 

Tekst og fotos af Marianne Trier Josefsen, Kommunikationsmedarbejder på Skødstrup Skole.

Læs mere i 8541 -dit lokale blad (december 2018)

Relaterede artikler

Børn og unge

Spejderne får endelig tag over hovedet

Et stort telt og en bålhytte sikrer, at FDF-spejderne igen kan få ly for vejr og vind.
Efter mere end halvandet år under åben himmel får FDF spejderne i Løgten Skødstrup endelig læ for vind og vejr.

Hele familien var til stede, da Hjalmar i fjor blev tysk mester i amerikansk fodbold.
Børn og unge

Hjalmars passion for amerikansk fodbold

Da Hjalmar Skyt Nielsen i fjor blev tysk mester i amerikansk fodbold med sin klub Potsdam Royals foran 10.000 tilskuere, var det højdepunktet i en bemærkelsesværdig karriere, som ingen havde forudset, da han som dreng spillede fodbold i Skødstrup IF.

Børn og unge

Fællesskabet reddede rideskolen

Hundredvis af nybegyndere har igennem årene haft deres gang på Åstrup Strandvej. Rideskolen, der hører til på gården Bøgely og rummer rideklub, privat opstaldning, to ridehaller og masser af folde, har eksisteret i 29 år.