Søg
Close this search box.

Syngsammen-koncert: Sange til min mor

Det er med stor glæde at jeg åbner mit hus for en koncert til efterladte og deres pårørende til selvmord 11. september, hvor psykolog Ane Christensen og musikeren Frans Bak giver en utraditionel syngsammen-koncert.

Måske har du selv været tæt på en der har begået selvmord, måske kender du nogen i dit netværk, der har haft selvmord tæt inde på livet.  At miste til selvmord er ofte forbundet med dyb skam og tabu. Vi taler sjældent om det, og når vi taler om det vækker det oftest skam og følelsen af, at ’jeg nok hellere skulle holde min mund’.

Så at lægge hus til denne koncert er for mig personligt en gave. Jeg har levet med denne sorg og denne skam siden jeg var ganske lille, og jeg glæder mig til, at vi sammen kan mødes om det vi aldrig glemmer.

Kom til koncert og få samtidig få en snak om det at miste et menneske, man holder af og savner. For sange om kærlighed og selvmord – koblet med fællessang og samtale – kan være forløsende, når man har mistet en pårørende.

Frans’ sange til sin mor

Musikeren og komponisten Frans Baks mor begik selvmord, da han var 18 år gammel.

”Der var ingen begravelse, og der blev hverken talt om hende eller hendes død efterfølgende. Det var barskt og forfærdeligt. Dengang havde jeg hverken mod til at åbne munden eller stille spørgsmål,” husker Frans Bak, der i dag – i en alder af 60 år – er begyndt at give sorgen og savnet et musikalsk og kreativt udtryk. Han skriver simpelthen sange til den mor, der forlod ham alt for tidligt.

”Tankerne, følelserne og sangene har været inde i mig i alle årene. Så da jeg først gik i gang med at komponere, blev det en stor forløsning for mig.”

Sammen med psykolog Ane Christensen tager Frans Bak nu rundt og spiller koncerter, målrettet mennesker, der har været i berøring med selvmord.

Alle er velkomne til at synge eller nynne med. Og få snakket med andre i samme situation. 

”Håbet er, at vi vil kunne åbne vores sind, og lade sangen give os vinger. Der vil også være mulighed for bare at lytte og være til stede. For når vi synger sammen, hører vi sammen,” slutter Frans Bak. 

Læs mere på www.sangetilminmor.dk, hvor Frans Bak og Ane Christensen præsenteres.

Ane Christensen leder snakken undervejs. Hun er krisepsykolog i ’Børnecancerfonden’ og ceremonileder i ’Livsceremonier’. Ane har tidligere arbejdet sammen med Frans og i sommers oplevede hun ’Sange til min Mor’. Med det samme kunne hun se potentialet: ”Sangene er enkle og tydelige. De taler til følelserne og har sådan et smukt budskab. De fortjener at blive hørt af de mange mennesker, som er berørt af selvmord og sorg, På den måde kan vi sammen give sorgen et andet udtryk end ord.”

Jeg afholder sammen med en anden mindfulness-kollega også et mindfulness retreat for mennesker, der har mistet i deres liv, i Vorre fra den 27-29 september.

Se mere om dette på http://psykoterapi-lenejensen.dk

Af Lene Jensen, Mindfulness Skødstrup

Læs mere i 8541 -dit lokale blad (september 2018)

Relaterede artikler