Vejen må betrædes!

Det var på en af de varme dage i juni, at Skødstrups arkæologiske perle – Jernaldervejen – blev indviet. De omkring 200 gæster svedte nok lige så meget som de, der for ca. 2000 år siden slæbte tunge kampesten til den oprindelige vejstrækning i det, der nu hedder Lauritshøj i Skødstrup.

Dér kunne vejen desværre ikke blive liggende, da den blev afdækket før byggemodningen af Lauritshøj. Her skulle ligge nye huse! Men så var det et godt alternativ, at engagerede mennesker i Skødstrup fik samlet penge ind til at flytte vejen til et areal sydøst for Skødstrup Kirke – et areal, som kirken velvilligt stillede til rådighed.

Sognepræst Erik Søndergaard var da også den første til at holde en hyldesttale for vejen og dens spændende historie. Drabelig er historien også med ofringer og mord – så han kaldte det en sand kriminalgåde.

Han takkede alle for bidrag til Jernaldervejen og opfordrede samtidig til også at støtte næste fase i projektet, som bliver at skabe en oplevelsesrute i området omkring Lauritshøj – og senere at udvikle læringsmateriale om Jernalderen og den måde, som borgerne levede på for 2000 år siden.

Skødstrup var i krig!

Næste taler – Moesgaard Museums direktør Mads Kähler Holst – kaldte fundet for en bemærkelsesværdig historie – faktisk et af de bedste billeder, som nutiden har af et jernaldersamfund. Han fortalte for eksempel, at landsbyen havde været i krig med et andet samfund – og var på den sejrende side.

Borgmester Jacob Bundsgaard fik lov til at klippe snoren over til den ”nye” Jernaldervej og til at løfte sløret for en informationstavle. Han tog den første lille gåtur på den ca. 30 meter lange strækning, dog først efter, at mjødbrygger Odd Castmar-Jensen fra Skødstrup havde ”døbt” vejen med en god sjat mjød fra sit kohorn.

 

Odd serverede også smagsprøver af sine forskellige mjødtyper, da deltagerne bagefter samlede sig i skyggen ved FDF-husets have. Her udstillede Peter Christensen også de malerier, hvor salget går til at støtte næste fase af jernalderprojektet.

 

Find Jernaldervejen sådan: Kør/gå ad Kirkepladsen, til højre ad Engskovvej, forbi FDF-huset og ind til højre ad vejen til kirkegraverkontoret, og vejen ligger lige bag det nye informationsskilt om Skødstrups Jernaldersamfund.

Odd Castmar-Jensen døbte Jernaldervejen med et godt skvæt mjød fra sit kohorn – og dermed kunne vejen betrædes.

 

Deltagerne til indvielsen tager den første lille gåtur ad Jernaldervejen.

Af Birger Agergaard. Fotos: Inger Thranholm og Birger Agergaard

Se billeder og læs mere i 8541 -dit lokale blad (august 2018)

 

Relaterede artikler

Skødstrup Kirke Indgangsdør mod nord og dør til tårnet
Historie

Kirkens ukendte rum

Når man kommer op til kirken fra parkeringspladsen, er det første, man når til, den store blå dør i tårnet. Normalt fortsætter kirkegængerne videre om til våbenhuset i kirkens sydside og går den vej ind. Gangbesværede, og bruden ved bryllupper, får dog lov at bruge den store, blå dør. Men hvad gemmer der sig så bag den lille, blå dør, som Erik Søndergård her er ved at låse op? Svaret kommer i denne artikel.

Kaløvigskolen og Sanatorievej, Studstrup
Historie

Studstrup skriver bog om… Studstrup

Studstrup Borgerforening har sat et skib i søen, som skal blive til en interessant bog om Studstrup i både fortiden og nutiden.  Den vil blandt andet blive foræret til tilflyttere.