Det var på en af de varme dage i juni, at Skødstrups arkæologiske perle – Jernaldervejen – blev indviet. De omkring 200 gæster svedte nok lige så meget som de, der for ca. 2000 år siden slæbte tunge kampesten til den oprindelige vejstrækning i det, der nu hedder Lauritshøj i Skødstrup.
Dér kunne vejen desværre ikke blive liggende, da den blev afdækket før byggemodningen af Lauritshøj. Her skulle ligge nye huse! Men så var det et godt alternativ, at engagerede mennesker i Skødstrup fik samlet penge ind til at flytte vejen til et areal sydøst for Skødstrup Kirke – et areal, som kirken velvilligt stillede til rådighed.
Sognepræst Erik Søndergaard var da også den første til at holde en hyldesttale for vejen og dens spændende historie. Drabelig er historien også med ofringer og mord – så han kaldte det en sand kriminalgåde.
Han takkede alle for bidrag til Jernaldervejen og opfordrede samtidig til også at støtte næste fase i projektet, som bliver at skabe en oplevelsesrute i området omkring Lauritshøj – og senere at udvikle læringsmateriale om Jernalderen og den måde, som borgerne levede på for 2000 år siden.
Skødstrup var i krig!
Næste taler – Moesgaard Museums direktør Mads Kähler Holst – kaldte fundet for en bemærkelsesværdig historie – faktisk et af de bedste billeder, som nutiden har af et jernaldersamfund. Han fortalte for eksempel, at landsbyen havde været i krig med et andet samfund – og var på den sejrende side.