Søg
Close this search box.

50 år for FDF

190703 Dorte Person FDF Portal

Her i sommer kan Dorte Person fra Skødstrup se tilbage på ikke færre end 50 gode år som først spejder og siden leder i FDF.

For nutidens små og store FDF-spejdere er 50 år helt ufattelig lang tid. Hvordan så verden ud, da Dorte for første gang trak i FDF-uniformen i 1969? Jo, det var året, hvor Neil Armstrong som den første landede på månen og klatrede ned ad stigen, hvor den anden Olsenbanden-film kom i biograferne, og hvor The Beatles udsendte Abbey Road.  

”Jeg havde en veninde, der havde en veninde, og hun og hendes storesøster skulle starte som spejdere,” husker Dorte. ”Jeg var 7½ og ville gerne med. Min mor sagde det er vist ikke noget for mig – det er noget med Gud og sådan noget, men jeg fik lov at prøve. Vi fik et skolehæfte, hvor vi skulle tegne FDF skjoldet. Ellers lavede vi mest håndarbejde. Vi knyttede og lavede batik, legede og den slags. Da jeg var 15-16, blev jeg hjælpe-leder. Min veninde var holdt på det tidspunkt. Der var ikke mange af skolekammeraterne, der fortsatte. Dengang var det sommerlejrene, man så frem til og glædede sig til. Og så begyndte det at blive spændende med kanoture til Sverige, bål og den slags. Det jeg gerne ville give videre, var det sammenhold jeg selv havde oplevet.

Som 18-årig blev jeg leder og havde en et år yngre skolekammerat som hjælpeleder. Vi kom på kurser, bl.a. underholdningskurser og kurser i at lave gode lejrbål. Det gik vi meget op i, og lærte også selv at optræde. Det var fantastisk. Jeg kom også på pioner-kurser med reb og rafter, hvor vi lærte at lave indgangsportaler, som vi så tog hjem og lærte videre.”

”Så blev jeg voksen og flyttede fra byen, men fortsatte med FDF, for vi var adskillige ledere, der havde det helt fantastisk sammen. I 1984 flyttede jeg tilbage til Skødstrup. På det tidspunkt fik jeg så også lokket min daværende mand ind i FDF, så vi manglede faktisk kun at få børnene med. De tændte aldrig helt på at være spejdere, men de nød alligevel at være med til alt det sjove – sommerlejrene og den slags. Det var en travl tid, for jeg arbejdede på fuld tid i forretning. På det tidspunkt var FDF flyttet ned i Stærekassen, det gamle hus bag kirken. Og vi var med i rigtig meget: avisindsamling, Gammel Løgtenmarked osv. Og spejderlivet har så stille og roligt har udviklet sig til, hvor vi er i dag.”

”Jeg har fået rigtig mange gode oplevelser og mødt en masse gode mennesker – ikke mindst lokale, som jeg ellers ikke ville være kommet til at kende,” slutter Dorte. ”Mine bedste veninder gennem livet har ikke så meget været skolekammeraterne som dem, jeg har fundet sammen med gennem FDF.”      

Opfordringen

Hej 8541!

Her til sommer er det 50 år siden, at Dorte Person startede som frivillig i FDF. Det er vildt imponerende, at Dorte har brugt så mange år af sit liv på at give en masse unger fra Skødstrup gode oplevelser med hinanden og i naturen. Det kunne være spændende, om I kunne lave en artikel med Dorte om hendes arbejde?

Med venlig hilsen,

Rikke og Mads Thomsen, forældre til en tidligere FDF spejderpige.

 

Tekst: Thomas Nykrog. Foto: FDF og Thomas Nykrog

 Læs mere i 8541 -dit lokale blad (august 2019)

Relaterede artikler

Parti fra de østrigske Alper
Sport & Fritid

Alpenstürmer: Skitur til Radfeld i Østrig

I lighed med tidligere år er vi igen gået i gang med planlægningen af en hyggelig skiferie i Zillertal området. Det er en tur i uge 4, hvor vi står på ski i fire dage.

Sport & Fritid

De unge sejlere er i gang

Af Helle Wilkens foto Peter Brøgger, Sejlsportsfoto De unge i Kaløvig Bådelaug startede lige efter påske med sæsonens første træning. Men allerede inden da havde

Optimistjolle på vandet
Børn og unge

Hop i jollen!

Så er Jolleafdelingen i Kaløvig Bådelaug klart til sæson 2024. Vi starter op med alle holdene i ugen lige efter påske, her bliver der hver eftermiddag sejlads for alle klubbens unge sejlere