”Lige nu boomer bogmarkedet. Jeg skulle være startet for 20 år siden, da udkom der ikke nær så mange børne- og ungdomsbøger. Nu er det benhård business!”
Skødstrups produktive forfatter Annie Bahnson er ellers ikke den tilbageskuende type. Der er fart på, hun vil frem, det skal være sjovt, og det er det også. Hun griner ofte under vores samtale, som går i mange retninger, men har bogen, børnene og fortællelysten som mantra.
Det er børne- og ungdomslitteratur, den 49-årige forfatter indtil videre har udgivet. Ni udgivelser er det blevet til siden 2015, hvor hun stoppede som fastansat skolelærer. Men hun har flere romaner til både børn og voksne i hovedet.
”Men jeg skal liiiiiige have en bog om skøre fugle skrevet færdig, så går jeg i gang,” lover Annie. Hun har længe gerne villet skrive en voksenroman, der trækker tråde til hendes egen barndom, men det er først nu, at bogen er ved at forme sig.
Op!
Sjove påfund og en krøllet forfatterhjerne er hendes varemærke. Men ikke kun i bøgerne. Dengang i starten af 2015, da hun omstillede sin hjerne til at tænke ”Nu er jeg ikke længere skolelærer, fra i dag er jeg forfatter,” da gik hun ind til skolelederen på Skæring Skole og sagde:
”Op!”
”Hvad siger du?”
”Op!”
”Jeg ved ikke, om skolelederen fangede den og syntes det var sjovt, men det syntes jeg altså!” griner Annie.
Hun føler et stærkt åndsfællesskab med børn, fordi deres umiddelbare fantasi og impulsive udtryk giver hende SÅ meget. Hun laver ofte skrive- og krimiworkshops på skoler, og her sker en vekselvirkning, når hun inspirerer børns fantasi og skrivelyst, og hun får selv inspiration til historier.
”Jeg kan virkelig godt lide børn, og det kommer mig til gode som forfatter. Det er de vildeste ting, de kan finde på, de er faktisk lige så skøre som mig. De har ingen grænser og er fulde af historier.”
Annie og hendes mand har tre børn på 13, 17 og 19 år. Dem har hun også prøvet ideer af på og har i dem haft et godt publikum til højtlæsning.
Hun er ved at få et navn
Annie Bahnson kan som de fleste forfattere ikke leve af at skrive. Det går dog bedre nu, hvor der kommer lidt flere bibliotekspenge på kontoen i takt med flere udgivelser, og flere af bøgerne sælger helt godt. Hun er ved at få et ”navn” og har samtidig fået legater, og hun får på den måde flere henvendelser og kontakter.
Så det med at tage ud og lave workshops med skolebørn gør hun også for at få brød på bordet. Forfatteriet giver hende cirka halvdelen af indtægten, workshops og nogle gange også lærervikariater sørger for resten.
”Det kan godt være ensomt og sidde og skrive hjemme på Tronkærgårdsvej. Men der er også tidspunkter, hvor jeg bare skal skrive og ikke forstyrres. Andre gange elsker jeg at tage ud. Det er meget forskelligt, hvor ofte der er bud efter mig, men her i juni var jeg ude på skoler hver uge. Jeg var både på Sølystskolen og Elsted Skole, og jeg er også ofte på Skæring Skole,” fortæller hun.
Der er også bud efter hende fra Dokk1, hvor hun skal være med til at fremelske børns fortællinger, som andre børn skal lytte til. Hun har også skrevet historier til Ramasjangs lytteunivers.
Skoler og institutioner kan ”købe” hende for halv pris gennem www.kunstkikkert.dk under Børnekulturhuset, hvor Aarhus Kommune betaler resten af lønnen.
Proptrækker, græskarkniv og lysestage
Efter at hun til Albusfestivalen i 2018 lavede krimiworkshop og samtidig udgav børnekrimien ”Masser af pels og fanden selv” og i januar 2019 udgav ”En rimelig mærkelig krimi”, er hun inviteret ud på flere skoler for at holde krimiworkshop. Hun fortæller begejstret om sin krimikuffert, der ikke indeholder forventelige effekter som pistol og håndjern, men i stedet en proptrækker, en græskarkniv, en tung lysestage osv. – kort sagt effekter der giver flere valgmuligheder, når børnene skal digte en krimi med skurk og løsning af krimigåden. Lyset i klassen dæmpes, der er gysermusik på anlægget, så børnene får et uhyggeligt setup til at tegne og fortælle om deres skurk.
Annies bøger veksler meget i genrer, alvorlighed og målgrupper. Nogle er til højtlæsning, andre er ungdomsromaner. Og hun skriver på flere forskellige genrer samtidig:
”Jeg skal helst arbejde på et alvorligt værk samtidig med noget, der slet ikke er alvorligt. Hvis jeg så har en ide, der ikke lige passer til den sjove bog, kan jeg måske bruge den i den alvorlige. Da jeg skrev ”En rimelig mærkelig krimi”, overvejede jeg noget med et halvt ben. Det duede bare ikke rigtig her, men det gav mig ideen til den mere alvorlige bog ”Hel(t) som de andre”, hvis hovedperson fortier, at hun er benamputeret.”
Den syriske flygtning
Ungdomsromanen ”Hvor solen skinner om natten” hører også til de alvorlige. Den tager afsæt i flygtningekrisen i 2015, hvor flygtninge fra især Syrien strandede på en græsk ø. Anne Bahnson tog dertil for at researche og skrev derefter en stærk ungdomsroman om to danske piger, der møder en syrisk flygtning i Grækenland.
Den nyeste bog, ”Lille Moskusmand”, er på den ene side en underholdende historie på linje med Jørn Riels skrøner, men på den anden side er historien virkelig og handler også om længsel og et umuligt venskab mellem en handyman og en moskusokse-kalv i Nordøstgrønland. Her var Annies far radiotelegrafist, og han fortalte historien i barndomshjemmet.
”Men det var først nu, hvor jeg arbejder som forfatter, at jeg tænkte, at den historie skal da skrives,” fortæller hun.
Som forfatter drager Annie nytte af sine kompetencer som lærer, og hun er desuden uddannet på Forfatterskolen for børnelitteratur. Hun havde inden da haft skrivelysten i mange år, men havde ikke tænkt det som en reel mulighed. Men på et skrivekursus på en aftenskole blev hun af sin lærer opfordret til at gå på forfatterskolen.
Resten er historie!
Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (august)