Børnehaven Bakkehuset fylder 50 år

 Bakkehuset børnehave 2

1. februar 1970 stod et pragteksemplar af et ’usædvanligt godt’ byggeri klar på Kløvervej (i dag Kløvervangen, red.) i Skødstrup. Det var Børnehaven Bakkehuset. Indenfor var væggene beklædt med kork, dørkarmene var blå, det meste andet var brunt, og i spidsen stod børnehavelærerinden fru Kirsten Fenn Andersen, uddannet på Jydsk Børnehave Seminarium.

Nu har Børnehaven Bakkehuset fejret 50-års fødselsdag. Meget er anderledes i dag. Og noget er stadig fuldstændig det samme. Vi tegner her et lille portræt af Bakkehuset; en historie, der er formet af børn af Skødstrup gennem en halvt århundrede, og som blandt andre Kurt Thorsens far og Jacob Haugaard har sat deres aftryk på.

Der har alle dage været mange børn i Skødstrup. Også i 1960’erne var det vanskeligt at få en institutionsplads her i byen, og en ihærdig beboer, Mette Gede, gik i 1969 til Skødstrup Kommune med problemet. Et lille år senere, den 1. februar 1970, åbnede Børnehaven Kløvervangen op for 40 børnehavebørn – 20 heldagsbørn og 20 halvdagsbørn om formiddagen.

Det var Kurt Thorsens far, fabrikant G. A. L. Thorsen, der skænkede grunden til Red Barnet, som dengang drev børnehaven. Men som det tydeligt fremgår af artikler fra 1970, var det børnehavelærerinden, der helt selv havde indrettet huset og rådgivet arkitekten – med henblik på at skabe ”aktivitet, begejstring, glæde og harmoni”. Journalisten konstaterede dengang også, at der var tale om et ”usædvanligt godt og solidt byggeri med særdeles hensigtsmæssig arkitektur og indretning”.

Mure er revet ned
I dag er de fleste flader i Børnehaven Bakkehuset malet over med hvid. Døre er blændet af, mure revet ned og nye sat op, og rummene har skiftet funktion et utal af gange. Den dengang særdeles hensigtsmæssige arkitektur passer knap så godt til en børnehave i det nye årtusinde. Det fortæller pædagog Helle Jessien, der har været ansat i Børnehaven Bakkehuset i snart 25 år.

Bakkehuset børnehave 3

”Det har krævet en del fantasi at få indrettet huset til den form for børnehave, man har i dag”, siger hun.

”Dengang var børnene opdelt på stuer, og man skulle spørge om lov for at komme ind på den anden stue. I dag er børnehaven funktionsopdelt med forskellige ting i hvert rum, så børnene selv kan opsøge de ting, de gerne vil.”

Da Bakkehuset åbnede i 1970, var der foruden lederen ansat en heldags- og to halvdagsbørnehavelærerinder, to forpraktikanter og en køkkenhjælp. I dag demonstrerer vi for minimumsnormeringer, og nedskæringerne gennem tiden er også noget af det, Helle Jessien hæfter sig mest ved, når hun tænker tilbage.

”Jeg savner tiden, da man var flere voksne. Bedre tid, flere muligheder og mere overskud til børnene. Men børnene har ikke ændret sig. Børn er børn, og de bliver ved med at give hver dag,” siger hun.

Men også måden at være pædagog på har ændret sig, lyder det fra den erfarne medarbejder.

”Da jeg begyndte her, var pædagogikken mere sådan noget med en masse klippe-klistre. Vi var meget optagede af at producere noget sammen med børnene, som vi kunne vise frem for forældrene. I dag er vi meget mere optaget af selve processen og børnenes udbytte,” siger Helle Jessien.

Jacob Haugaard was here!
I Bakkehusets kælder står en gammel støvet kasse med fotoalbum, protokoller, avisartikler og sirligt håndskrevne referater helt tilbage fra før byggeriet gik i gang. På et af de mange billeder finder man en ung, langhåret Jacob Haugaard, der i de tidlige 70’ere arbejdede som medhjælper i børnehaven.

I dag vender dem, der som børn blev passet i Bakkehuset, tilbage og søger job som pædagogmedhjælpere og vikarer i børnehaven, fortæller Helle Jessien.

”Og når vi spørger dem, hvad de husker bedst fra deres tid som børn i børnehaven, svarer de altid legene med deres kammerater og hulerne oppe i vores skovstykke, som vi stadig har. Det siger lidt om, hvor vigtig legen er,” siger Helle Jessien.

”Selv om man kan savne gamle dage, har nedskæringerne om ikke andet tvunget os til at tænke over, hvad det allervigtigste er for børnene. Og det er jo legen.”

Meget har ændret sig siden 1970, noget er stadig det samme. Måske var det netop legen, fru Kirsten Fenn Andersen havde for øje, da hun indrettede Børnehaven Bakkehuset til ”aktivitet, begejstring, glæde og harmoni”. Hvem ved?

 Af Charlotte Kongsgaard Nielsen, kommunikationsmedarbejder, Skødstrup Skole og Skødstrup Dagtilbud

 Læs mere i 8541 -dit lokale blad (marts 2020)

Relaterede artikler

Et tableau blev stillet frem til eleverne, så de kunne blive inspireret af blodstænk, spillekort, penge og en paryk.
Børn og unge

”En mand er fundet død ved Sokkehuset”

150 elever fra 6. klasse på Skødstrup Skole har i et projekt arbejdet med den lokale forfatter Annie Bahnson, der har fået lov at inspirere hele årgangen til at skrive krimier. Vil du vide, hvad der skete, så start ved Sokkehuset – og tag din smartphone med på eventyr.

Skoleleder på Skødstrup Skole Søren Skalhøj Pedersen
Børn og unge

På morgentur med skolelederen

For lidt over et år siden blev Søren Skalkhøj Petersen ansat som ny leder på Skødstrup skole. Efter en årrække at haft ansvaret på en langt mindre skole. ”8541” tegner et portræt af skolelederen, der sagtens kan mærke, at han nu står i spidsen for Danmarks største skole samlet på en matrikel.

Van Gok Band foran skolen
Skole og institutioner

Gamle elever og lærere fester

Er du fuldvoksen og trådte dine barnesko på Skødstrup Skole? Eller var du lærer dengang?
Så kan du deltage i en fest for gamle elever og lærere. Den foregår lørdag 29. juni i Hornslet-Hallen.