Søg
Close this search box.

Corona – hvad skete der?

default image

”Der vil komme rigtig mange svære situationer, og der bliver brug for, at vi hjælper hinanden”, sagde Mette Frederiksen på sit pressemøde den 11. marts, hvor hun fra den ene dag til den anden lagde Danmark ned. Verdenspressen har siden dækket verden flittigt. 8541 dækker her 8541.

OBS: Denne artikel blev skrevet i påskeferien. På det tidspunkt var oplysninger i teksten rigtige, men de er ikke nødvendigvis korrekte eller fyldestgørende, når bladet udkommer 1. maj.
Triller man ned ad Grenåvej midt på dagen, ligner 8541-området sig selv. Der er lidt trafik. Der holder biler foran supermarkederne, der bliver luftet hunde, og alt ånder fred og ro ligesom dengang, hvor pandemi var et fremmedord, og Corona var en øl.

Men under overfladen er ikke meget som før. Et par store butikker har kronede dage. Flere mindre erhvervsdrivende, som frisører, caféer, spisesteder og terapeuter, er derimod truet på eksistensen. Mange pensionisthaver er så velplejede som aldrig før på denne tid af året, men ofte er det et udslag af, at én eller begge beboere ligger underdrejet hjemme på parcellen, da de er særligt sårbare overfor den livsfarlige smitte. Børnefamilierne har været hårdt ramt. Ingen skole. Ingen pasning. I mange tilfælde har forældrene både skulle fungere skolelærere og passe deres egne jobs fra hjemmearbejdspladsen. De første af os har allerede oplevet den frygtelige, knugende fornemmelse, når en ven, kollega eller et familiemedlem ikke kom levende ud af respiratoren.

200311 Pressemøde Mette Frederiksen kopi  200311 Pressemøde sundhedsministeren kopi
”Der vil komme mange svære situationer”, sagde statsministeren den 12. marts. På de næste sider besøger vi nogle af de berørte steder i 8541-området og hører, hvordan de håndterer de nye udfordringerne.
”Der bliver brug for at vi hjælper hinanden,” sagde Mette Frederiksen også. Det gør 8541-borgerne også. De gør det ved at ved at hjælpe familie, venner og naboer, ved at opføre sig ansvarligt både indendørs og udendørs, ved at rose de mennesker, der søger for at vi kan købe mad og de øvrige, der gør, at vores hverdag kan fortsætte. Der bliver facetimet og spillet virtuelt bingo over nettet. Mange hjælper også ved at støtte det lokale erhvervsliv: Ved at købe take-away, bruge bageren, købe gavekort hos de lokale forretninger, der er midlertidigt lukkede, og meget mere. Vi får brug for al den fornuft, omtanke, solidaritet og humor i stort og småt, vi kan mønstre. Kun de færreste kan se tilværelsen blive normal igen indenfor overskuelig fremtid.

 

200410 Lægehuset 1 kopi
Skødstrup Lægepraksis
Videokonsultation hos læge Peter Christensen, Skødstrup Lægepraksis.
”I Skødstrup Lægepraksis er hverdagen forandret,” fortæller læge Peter Christensen. ”Man kan ikke længere møde op til akuttiden om morgenen, som man plejede. Man skal ringe eller skrive en mail, før man kommer. Vi bestræber os meget på at undgå smitte. Derfor screener vi patienter for corona-smitte, så de muligvis smittede ikke kommer ind lægehuset. Hvis der er mistanke om smitte/corona sygdom sender vi patienter direkte videre til den relevante undersøgelse på en coronaklinik.”
”Vi ser i et vist omfang almindelige patienter i forbindelse med akut sygdom, nødvendig kontrol og behandling med mere,” fortsætter Peter. ”Der længere mellem stolene i venteværelserne for at undgå smitte. Der er sprit alle vegne – som der plejer. Der nye er videokonsultationer. Man henter app’en Min Læge. Med den kan man så indgå i en Akut Modtagelse om morgenen, hvor man taget plads i det virtuelle venteværelse, indtil lægen dukker op på skærmen. Man kan også bestille tid til en videokonsultation med lægen. Er man ikke it-kyndig, er man meget velkommen til at ringe og aftale en tid,” slutter Peter.
Man kan læse mere om videokonsultationer på Skødstrup Lægepraksis’ hjemmeside. Det er stadigt muligt at få tider i lægehuset til fx børneundersøgelser, nødvendige vaccinationer og svangerskabsundersøgelser.

200410 Lægehuset 2

 

Kirken

200414 Sognepræsterne 2020 kopi  160910 Skødstrup Kirke
Fra venstre præsterne Anita Fabricius, Erik Søndergaard og Susanne Kristensen.
Præsterne ved Skødstrup Kirke skriver: ”Et smil og et nik til hilsen afløste hurtigt håndtrykket i kirken. Afspritning, rengøring og udluftning blev med ét vigtigere end før. Et spørgsmål trængte sig særligt på:
Hvordan kan vi samles, når vi skal holde afstand? Den udfordring har vi arbejdet på at løse. Mange af livets store begivenheder bliver udsat, mens de fleste vælger at holde bisættelser og begravelser. Når vi tager afsked med vore kære, plejer vi at stå sammen, så det føles ikke rigtigt at begrænse deltagerantallet. Alligevel er vi nødt til at følge de skiftende retningslinjer for det øvrige samfund og samtidig skal vi tage højde for kirkens indretning og størrelse. I takt med at Danmark bliver lukket endnu mere op, kan der nu være 40 deltagere med til en bisættelse eller begravelse i Skødstrup Kirke.
For at holde sikkerhedsafstand ved højtidelighederne skal blomster afleveres på trappen uden for tårndøren, hvorefter personalet lægger dem ind i kirken. Kirken er åben for den nærmeste familie i god tid og de øvrige deltagere kan komme ind fem minutter før højtideligheden begynder. Alle konfirmationer er flyttet til august. Både dåb og vielse kan holdes med begrænset deltagerantal på ti mennesker. Langt de fleste har valgt at udsætte højtidelighederne.
Vil du gerne tale med en af præsterne, er du velkommen til at ringe – gerne inden for almindelig arbejdstid. Vi har sendt korte gudstjenester på nettet og i påsken har vi sendt gudstjenester fra flere kirker i Aarhus Nord. Der er travlt på kirkekontoret med planlægning og folkekirken er en del af nødberedskabet, så fødsler og dødsfald stadig bliver registreret. Alt er skrevet med forbehold for at tingene hurtigt kan ændre sig.
Vi er klar til alle aktiviteterne i kirke og sognegård, så snart det bliver muligt.”

SuperBrugsen

200414 Brugsuddeler Rasmus B Christensen kopi
Uddeler Rasmus Brødsgaard Christensen
Det første uddeler Rasmus Brødsgaard Christensen fra SuperBrugsen i Løgten begynder at tale om, da vi spørger til corona-pandemien, er sit personale. ”Det var der, alvoren ramte først”, siger han. ”Det kræver ganske enkelt mere af medarbejderne. Vi arbejder i hold, så der ikke er så meget personale på gulvet samtidig. Som noget nyt sætter vi friske varer op om natten i stedet for at klare det hele, mens kunderne også er her. Slagterne skifter forskudt. Nogle gange skifter de klokken 12. Andre gange arbejder de en hel dag på skift. Vi har også lavet tiltag omkring kassen. Normalt åbner vi først kasse 1, så kasse 2 og enkelte gange kasse 3. Nu starter vi med kasse 1 og åbner derefter kasse 3, som ligger mere for sig selv.”
SuperBrugsen var også hurtig med andre tiltag, fortæller Rasmus: ” Vi var blandt de allerførste til at opsætte nyseskærme ved kasserne og til at lave streger på gulvene. Derfor var vi i TV2 Østjylland den 17. marts.” Coop app’en, hvor man selv scanner sine varer og betaler udenom kassen, er blevet rigtig populær. ”Før var det 4%, der benyttede den. Nu er vi oppe på 10% af kunderne, som dermed slipper fuldstændig for kø og anden personlig kontakt ved kassen,” fortæller Rasmus videre. Om kundernes indkøbsvaner siger han. ”De første dage efter landet blev lukket ned, solgte vi 2,5 gange så meget som normalt. Det var vi slet ikke gearet til, men det gik da. Derefter faldt omsætningen til lidt over normalt. Før stod man måske og overvejede, om det skulle være koteletter eller kylling? Nu tager man begge dele. Så kan vi også mærke, at flere spiser hjemme. Nu køber langt flere ind til både morgenmad, frokost og aftensmad. Man laver færre og større indkøb, og så er det nu normalt kun én fra husstanden, der er afsted ”
Sidst, men ikke mindst, har Rasmus også ros til kunderne: ”Folk er været gode til at bruge håndsprit og handsker, og vi har fået god feedback og meget ros fra kunderne. Det er vi rigtig glade for. Der er en positiv stemning, og det kommer alle til gode.”

Kosmetologen

200414 Kosmetolog Charlotte Rosendahl closeup pp kopi
Kosmetolog Charlotte Rosendahl udenfor sin salon på Grenåvej.
Kosmetolog Charlotte Rosendahl er, sammen med fx frisører, terapeuter og mange andre, blandt de små, lokale erhvervsdrivende, der er hårdt ramt. Hun blev fra den ene dag til den anden tvunget til at corona-lukke sin salon i marts. Man kan dog stadig støtte hende. Mere om det senere.
Charlottes skønhedsklinik ligger på Grenåvej 787. Det er en enkeltmandsvirksomhed, som hun på tre år har fået banket op til en populær salon med mange, faste kunder. ”Jeg blev simpelthen lukket ned midt i marts,” fortæller hun. ”Jeg havde taget alle forholdsregler ugen inden – stillet håndsprit frem, lavet ekstra rengøring, men der var ingen vej udenom: Jeg måtte lukke indtil videre. Jeg måtte aflyse alle kunder, og der var mange aftaler. Foråret er min absolutte højsæson på grund af konfirmationer og bryllupper. Det var noget af en mavepuster!”
Dansk Kosmetologforening har forhandlet medlemmerne til en lidt bedre støttemulighed, end der først var udsigt til. Det, Charlotte vil kunne få, vil dog slet ikke kunne erstatte hendes omsætning. Da vi taler sammen, er det tre uger siden, hun søgte om støtte, men endnu er der ikke gået en krone ind på kontoen, og bankerne er strenge og vil ikke give kreditter, oplever både hun og hendes kolleger.
”Det er også lidt forvirrende, at vi ikke kan få en dato for, hvornår vi må åbne igen,” tilføjer Charlotte. ”Først hed det efter påske. Så bookede folk der. Så hed det 10. maj, og så måtte vi aflyse alle aftalerne efter påske og lave nye aftaler. Der er været et par stykker og spørge, om vi ikke bare kan lave lidt i bagbutikken, men det kan vi ikke. Jeg håber bare sådan, at kunderne stadig er der, når alt bliver normalt igen.”
Selvom de har lukket, kan man stadig pace Charlotte og hendes kolleger gennem den uforskyldte modvind. ”Man er meget velkommen til at købe gavekort til fremtidige behandlinger – og eventuelt benytte dem selv. Desuden kan man bestille de produkter, jeg har i salonen. Der er lukket i butikken, men jeg kører gratis ud med varer i hele 8541-området,” slutter Charlotte.
Plejehjemmet
På plejehjemmet Kløvervangen har man siden 11. marts fulgt anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Plejehjemmet er opdelt i zoner med egne beboere og eget personale, sådan at trafikken mellem de forskellige zoner er minimal og samtale foregår på telefon eller mail. Køkkenet sætter maden parat foran køkkenet, hvorefter maden hentes af de enkelte afdelinger. Desuden har det været nødvendigt at aflyse interne arrangementer, som sang og banko, samt det meste udefra kommende, lige fra terapeut og frisør til besøgshunde. ”I en boenhed på Kløvervangen har vi haft to beboere og én medarbejder, som blev testet positive for covid-19,” fortæller direktør Erland Alstrup. ”Én beboer har været indlagt og har det bedre, og den anden beboer er på Kløvervangen. Den ramte medarbejder har været i karantæne og er tilbage på arbejde. Vi glæder os rigtig meget til, at de pårørende kan komme på besøg igen. Vi taler med beboerne om de pårørende og vores forskellige livshistorier, samt livet i almindelighed, og i denne forbindelse dukker der. mange gode minder frem. Noget af de første, vi vil starte op igen, er de små individuelle køreture i vores bus. Disse ”én til én køreture”, foregår i naturskønne områder. Vi har valgt, at der er koblet én chauffør til hver boenhed. Til sidst vil jeg gerne fortælle, at vi samlet vurderer, at beboere og personale har det godt, og at humøret er fint.”

8541
Bladet 8541 laves af en lille gruppe frivillige. Månedens første ti dage indsamler, skriver og fotograferer vi. Så går bladet i korrektur, layout med mere. Sidste på måneden trykkes bladet og leveres til uddelerne. Da Mette Fredriksen lukkede Danmark ned den 11. marts, var vores april-nummer derfor produceret færdigt, og derfor er det først fra dette nummer, at vi kan skrive om corona-pandemien.

Skolen

Henrik Kallestrup  200414 Skolen luftfoto kopi
Fra 16. marts til lige efter påske var Skødstrup Skole lukket. Mens forældrene efter bedste evne forsøgte at passe deres jobs, blev børnene fjernundervist derhjemme. I den første uge var der tale om traditionel, lektiebaseret undervisning. I den anden uge forsøgte lærerne at nå ud til den enkelte elev for at tage presset af forældrene. I den tredje uge blev der især arbejdet på de digitale platforme. ”Det har været svært,” medgiver skoleleder Henrik Kallestrup, ”men jeg synes faktisk, at det er gået godt”. På et bestyrelsesmøde 1. april evaluerede skolebestyrelsen kvaliteten af nødundervisningen. Hvad der blev sagt, fandt desværre ikke vej til mødereferatet, men på skolens Facebook-side roser et par forældre indsatsen. Mens dette skrives, står skolen i et vadested. Henrik Kallestrup fortsætter: ”Fra midt i uge 16 forventer vi at åbne skolen gradvist op igen for 0.-5.klasse. Det bliver en anderledes hverdag, hvor børn og medarbejdere får et helt andet fokus på struktur og hygiejne. Både hverdagen, børnenes færden på skolen og undervisningen vil bære præg deraf. Jeg tænker, at alle vil opleve det som en gradvis, kontrolleret åbning og med et andet mål end den normale undervisning. Lige nu handler det om at få børnene trygt og sikkert i gang med skoledagen igen, at overføre de gode erfaringer fra vores nødundervisningsfase, til en hverdag, hvor vi igen er sammen – og alligevel adskilt på skolen.”

 

Teenageren

200110 Artur Schwartzmann 10 kopi
Artur Schvartzman i 7. klasse på Skødstrup Skole gør sig følgende tanker om corona-pandemien: ”Da meldingen kom at to personer havde mistet livet af en mystisk virus i Kina, blev jeg superbange, for vi havde lige haft om global pandemi i skolen to uger før. Men jeg tænkte, at det alligevel var langt væk i Kina, som vi ikke behøvede at bekymre os om. Jeg ville aldrig have regnet med, at vi skulle stå i den situation, vi står i nu. Det er så megamærkeligt, det er næsten som at se det hele udefra eller i en film. Men der er også nogle opture ved det. Jeg har flyttet et drivhus og plantet en masse chilier. Luften bliver renere og biodiversiteten stiger. Det er så vildt, at man nu kan se hvor hurtigt vi mennesker er i stand til at ændre adfærd og hvor hurtigt, vi kan gøre verden bedre, hvis vi vil.
Men jeg savner alligevel at kunne gå ubekymret rundt i supermarkedet og hænge ud med mine venner som vi plejede. Eller bare at kunne give min mormor et kram.”

Tekst og foto: Thomas Nykrog

Læs mere i 8541 -dit lokale blad (maj 2020)

 

Relaterede artikler