Direktør og frivillig

Her er en direktør. Hun hedder Lene.
190308 Lene Colstrup Direktør Fonden Skødstrup Idræts og Kulturcenter tæt på
”Tjener du ikke kassen som direktør?” bliver Lene Colstrup Larsen nogle gange spurgt.
”Nej, jeg får ikke en krone for det. Nå… det er nu ikke helt rigtigt, for til årsmøder i Fonden får jeg aftensmaden gratis!”
Det er en af ”direktørerne” for Fonden Skødstrup Idræts- og Kulturcenter, vi interviewer i sit hjem på Manbjergvej i Løgten. Temaet er frivillighed, og det rimer jo slet ikke på noget med ”direktør”.
”Det er fordi fonden som selvejende institution SKAL have en direktion,” fortæller Lene, der er lige så frivillig og ubetalt som i alle de andre tillidsposter, hun indtil nu har stillet op til.
For hende er det at gøre et stykke ubetalt arbejde, hvor det tjener et socialt formål, noget helt naturligt. Spejder, klasseråd, volleytræner, volleyafdelingen i Skødstrup Sportsforening, hovedbestyrelsen samme sted – og nu fonden, som er den formelle konstruktion bag Midtpunktet i Skødstrup.

Familien Colstrup Larsen, der også tæller husbonden Kurt Larsen og sønnen Christian (der er 22 år og nu rejst hjemmefra), har tilsammen dyrket så forskellige sportsgrene som volley, badminton, tennis, fodbold og dart. Det er nemt at dyrke sport i postnummer 8541.

Den bedste betaling
”Jeg har altid været frivillig. Jeg synes det er fedt at se glæden hos de, der kommer til aktiviteterne. Det er den bedste ”betaling” jeg kan få!”
Lene Colstrup Larsen er klinikassistent hos en tandlæge på Frederiksbjerg og har en travl hverdag, men der skal være plads og tid til mere.
Og hun er ikke færdig. Som vedtægterne i fonden er skruet sammen, kan hun højst sidde der tre år mere, så er det ud. Men noget andet venter stensikkert bagefter.
”Lige nu er frivilligheden knap så krævende nu, hvor jeg sidder i Fondens bestyrelse. Det gør heller ikke noget lige at kunne trække vejret i en periode og få ny energi til det nye, man kaster sig over”, siger hun. Hvad det kunne være, siger hun ikke, ud over, at hun kunne da gå ind i redaktionen for bladet 8541…! Mange tak, det er en aftale, siger vi, men Lene mener det vist ikke 100 procent. Det vil vise sig!

Lidt bekymret
Tilbage til frivilligheden. Den ligger lidt underdrejet i disse år. Både i Skødstrup og mange andre steder.
”Jeg håber, den kommer op igen, men jeg kan godt blive lidt bekymret. Når mange af de unge ikke oplever deres forældre hjælpe med noget i en forening, så bliver det heller ikke naturligt for dem selv at blive frivillige,” siger hun.
”De ser det slet ikke, hvis forældrene barer kører dem til gymnastik og ikke har været med til at sætte gymnastikredskaber frem eller hjulpet med nogle af alle de andre opgaver, der er i en forening. Det er Tordenskjolds soldater, der gør det. Altså – jeg forstår godt, at det er sådan. Vi er i en anden tidsalder nu, mange har rigtig travlt. Nogle vil endda gerne betale penge for at slippe for at tage en tørn til en aktivitet, men frivillighed kan altså ikke købes for penge,” lyder det fra Lene.

Startede Team Frivillig
Hun har selv været med i flere forsøg med at banke frivilligheden op i Skødstrup. Hun synes selv, at forsøget lykkedes nogenlunde, men så heller ikke mere.
”Jeg var med til at starte Team Frivillig i 2015. Vores hensigt var at aflaste afdelingerne i sportsforeningen, så hvis vi nu kunne få nogle, der ikke var med i sportsforeningen, til at hjælpe med konkrete opgaver, så skulle afdelingerne ikke stille med så mange til juletræsfester, bankospil, bierfest og så videre. I løbet af få måneder meldte 35 sig, og vi kom i alt op på omkring 125 på frivillig-listen. Det så pænt ud på papiret, men når det kom til de konkrete aktiviteter, så var der alligevel ikke så mange… Og lige nu er der kun en mindre fast kerne tilbage i Team Frivillig,” erkender Lene.
Hun tilføjer dog, at det kan gå op og ned med den slags, så frivilligheden vil nok gå op igen. Hun understreger, at sportsforeningens afdelinger har en stor skare frivillige, der gør et kæmpearbejde og lykkes med rigtig mange ting.

Frivillige skaber overskud – også økonomisk
Selv om Fonden groft sagt ”kun” skal sørge for, at der er gode rammer for de, der dyrker sport eller kultur-aktiviteter i Midtpunktet, så er det alligevel et kerneområde at skabe indtægtsgivende aktiviteter.
”Vi er nødt til at lave arrangementer, der giver overskud, ellers bliver det dyrere for sportsudøverne at være i hallerne,” pointerer hun. Og jo flere frivillige, jo større chancer er der for at lave gode penge på fester og kulturelle arrangementer.

Nogle ting går rigtig godt i flere år – eksempelvis bierfesten i marts – og så er det måske andre ting, der skal på bordet, eller de traditionelle arrangementer skal have et lille twist for at give succes. 24. maj er der således en ny ting på bordet, ginaften for kvinder, og vurderet på kommentarer på Facebook ser det ud til at blive et godt arrangement.

”Det er vigtigt, at vi rammer plet med arrangementerne. Det skal helst undgås, at vi laver noget, der giver underskud, så vi har desværre også været nødt til at aflyse arrangementer på grund af for få tilmeldte,” siger Lene Colstrup Larsen.

Nogle unge hægtes af
Sporten fylder rigtig meget i postnummer 8541. Det har også en bagside.
”Der er nogle unge, der bliver hægtet af, hvis de ikke dyrker sport. Vi har lige talt om i Fonden, om vi kan gøre noget for en bredere målgruppe. Der har før været Ung Fredag, som var hygge og konkurrencer i hallen, og det gik rigtig godt i flere år. Men det er lukket ned i øjeblikket. Hvis nogle unge har gode ideer, må de gerne komme til os. Kunne det måske være høvdingebold, musik eller noget andet? Det skal bare ikke have noget med alkohol at gøre!”

Næste stafet
Lene Colstrup vil gerne give frivilligstafetten videre til en gruppe forældre til ordblinde børn på Skødstrup Skole. Deres arbejde kommer du derfor til at høre mere om i næste nummer af 8541.

Læs mere i 8541 -dit lokale blad (april 2019)

Relaterede artikler

en stor platform med telt har givet spejderne ly og læ efter et par sæsoner under åben himmel
Børn og unge

Tag over hovedet giver nyt liv til spejderne

FDF-spejderne i Løgten-Skødstrup går trygt efteråret og vinteren i møde. Foreningen har nemlig fået væsentligt bedre faciliteter på det nye tilholdssted på Engskovvej syd for kirkegården.

Børn og unge

Spejderne får endelig tag over hovedet

Et stort telt og en bålhytte sikrer, at FDF-spejderne igen kan få ly for vejr og vind.
Efter mere end halvandet år under åben himmel får FDF spejderne i Løgten Skødstrup endelig læ for vind og vejr.