”Drone nødlandede i nærheden af Manbjergvej! – Er vores lille røde legetøjsdrone endt i din have?”
”Har fundet denne drone på vores tag. Kan nogen genkende den?”
”Er der nogen der savner en drone, den har været på tur foran mine vinduer og er landet på min terrasse.”
Nej, det er ikke altid helt let, det med droner… Og heller ikke altid lige lovligt! De tre indslag har vi set på Facebookgruppen ”Borger til Borger”, og de er tegn på, at flere og flere private flyver med droner i vores lokalområde, og at ikke alle er klar over lovgivningen på området.
Som borger behøver du ikke frygte ”øget overvågning” og forstyrrelse af privatlivets fred, sådan generelt. For det meste er det en harmløs og sjov fritidsbeskæftigelse, og droner kan generelt ikke tage genkendelige billeder af personer, med mindre de kommer ind på få meters afstand.
Men for dem, der køber droner, er det vigtigt at kende nogle regler for flyvning. En vigtig regel er, at du ikke må flyve med dem i bymæssige områder, og dermed heller ikke i din egen private villa have, eller på fællesarealer i en boligforening/grundejerforening.
Der er solgt mange tusinde droner i Danmark de seneste seks år. Heriblandt også til mange børn. Her har forældrene 100 procent ansvaret for, at man flyver lovligt med dronerne. I Danmark har vi meget præcise droneregler for Hr. og Fru Danmark og deres børn, og et andet sæt regler for erhvervslivet – professionelle dronepiloter.
Vil du undgå at få en ‘dummebøde’ på 3.500 kr, bør du læse videre.
De er ikke legetøj
På de sociale medier huserer der meget store misforståelser angående droneregler. Den største misforståelse er brugen af en såkaldt Microdrone (droner der max vejer 250g). Nogle kalder dem legetøjsdroner. De er ikke legetøj, og er også omfattet af de danske regler for droner fra 1 gram op til 25kg.
Hvis du vil købe en drone til dig selv eller dine børn, skal du tage et dronetegn og tegne en ansvarsforsikring. Pris ca. 500-800 kr.
Alt sammen undtagen forsikringen foregår med NemID på www.droneregler.dk, hvor alle specifikke regler fremgår.
Lovlige droner i byen
Du skal også være opmærksom på, at du sagtens kan møde droner, der flyver lovligt i bymæssige områder.
Det er professionelle piloter, der har gået på en godkendt Droneskole og har taget et lovbefalet professionelt dronebevis, der koster 5-10.000 kr. at tage.
Pas på med videoer
Hvis du har tænkt dig at lægge en dronevideo på Facebook eller andre steder, skal du være ekstra opmærksom på, hvad videoen indeholder.
Reglerne for offentliggørelse er beskrevet i straffeloven, videoovervågningsloven og persondatalovgivningen. Brud på at tage et billede eller en video af personer på privat grund, der ikke har givet samtykke, kan give op til seks måneders fængsel, hvis det offentliggøres.
Af Hans-Jørgen Krickhahn og Birger Agergaard
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (september 2019)