”De unge kan vælge frit på alle hylder hos os. De har medbestemmelse, og de kan foreslå de mest fantastiske ture. Det eneste, de ikke kan vælge, er alkohol og andre rusmidler.”
Ordene kommer fra Mette Christoffersen. Hun er afdelingsleder af fritidsklubben for de mindre børn og ungdomsklubben for de større børn i Skødstrups skoledistrikt. Og hun forholder sig til nogle af de udsagn, som to unge kom med i sidste nummer af 8541.
Hendes oplysning er skam velkendt af de unge – de ved udmærket, at alkohol og skole/klub ikke kan forenes. Og det bruger nogle af de unge som begrundelse for, at de ikke vil benytte klubben – de vil finde andre steder, hvor de kan drikke. Det er børn helt ned i 13-14 års alderen, der har den holdning.
Mette Christoffersen, afdelingsleder fra klubben og Jonas Steinmetz, ungdomsskolekoordinator i Nord, kender til de unges holdning. Men de forstår den ikke. Lokalbladet 8541 har mødt dem på skolen til et interview.
Hvorfor betyder alkohol så meget?
Jonas siger:
”Vi skal ikke forkynde, men vi er nysgerrige efter at vide, hvorfor alkohol er SÅ afgørende for, at de fravælger for eksempel fede fester med god musik og andre fritidsaktiviteter. Ungdomsskolen vil gerne være med til at finde en anden måde at være sammen på. De våde varer skal erstattes af sunde fritidsaktiviteter, og jeg vil gerne have de unge til at foreslå nogle, fordi det er de unge der ved hvad de vil.”
Mette har også bidt mærke i udsagnet fra Marcus Lykke Andreasen i sidste nummer om, at Ung Fredag i Midtpunktet var et fedt initiativ og samtidig fri for alkohol:
”Ja, det arrangement støttede vi, og det var et genialt koncept, styret af forældre. Det er bare ærgerligt, at stemningen blev forstyrret af andre unge, der havde drukket og kom ind og blandede sig. Hvorfor i alverden skal det være sådan! De er jo ikke gamle nok til at drikke, og det vil aldrig blive vores opgave at finde et sted, hvor unge kan drikke. Deres forældre har ansvaret for, hvornår og hvor deres børn må drikke alkohol,” erklærer Mette.
Mette og Jonas vil gerne tale med journalisten om andet og mere end alkohol, hvad der da også er formålet med dette interview: hvilke muligheder kan UngiAarhus Nord tilbyde unge, som har tid til overs og måske ikke dyrker sport.
Det har de to mange bud på. Først Jonas fra ungdomsskolen:
”I Ungdomsskolen er der i disse dage opstart på over 200 forskellige ungdomsskolehold. Alt lige fra E-sport undervisning, bordrollespil over til spansk og musik. Disse foregår næsten alle ugens dage.”
Ungdomsskolen har fat i 40 procent
”Vi skal ikke konkurrere med foreningerne, som tilbyder mange aktiviteter herude. Men vi skal have fat i unge, der har brug for et tilbud, og det synes jeg faktisk vi er ret gode til. Siden 2014 har vi fået flere med i ungdomsskolen, og den seneste kvalitetsrapport fortæller, at vi har fat i 40 procent af alle de 5000 unge, der er i Aarhus Nord.”
De 40 procent dækker ikke nødvendigvis over, at de går til et ungdomsskolefag et sted i Ung i Aarhus NORD, men de kan også være deltagere i enkeltstående aktiviteter.
”Vi har eksempelvis E-sport her i Skødstrup, og da vi er bydækkende, kommer der unge hertil fra Hårup, Hjortshøj og andre steder for at gå til E-sport. Og unge her fra Skødstrup tager til andre ungdomsskoler, hvor der er andre fag.
Lige nu udbyder vi tre, snart fire fag lokalt i Skødstrup. Det svære for os er at vide, om det er fag, der også er populære om et år. Hvis en elev har interesse for et fag, vil vi oprette det, hvis eleven kan finde syv til ni andre med samme interesse, og det ved vi jo godt kan være svært. Derfor henvender vi os til de andre skoler og kan måske få opbakning fra nogle af deres elever. Så bliver faget oprettet, også året efter for at se, om interessen varer ved,” fortæller Jonas.
Fritidsklubben populær
I fritidsklubben, som dækker 4.-6. klassetrin, går det strygende med 301 indskrevne børn, som mere eller mindre dagligt er i klubben. Her planlægges daglige aktiviteter i tæt samarbejde med børnene.
Men succesen i fritidsklubben kan desværre også medføre en bagside, fordi de mange nye børn, der indtager fritidsklubben efter sommerferien, fylder så meget i klublokalerne, at man mister nogle af de større børn. Lene siger:
”Dette er selvfølgelig ikke optimalt, da de jo er fødekæden til vores ungdomsklub, som er fra 7.-9. årgang. De unge skulle gerne blive i klubben, da vi her har alle muligheder for at skabe trygge og gode rammer til fysisk udfoldelse, samtaler, kreativitet og nærvær. Vi er ansatte til at være lyttende ører og en hjælpende hånd i rejsen fra barn til ung.”
Mangler unge i klubben
”Lige nu mangler vi medlemmer i ungdomsklubben – vi har stort set ikke nogle fra 8. og 9. årgang hvilket jo selvfølgelig er noget rigtig æv,” fortsætter Lene.
Hun forholder sig dermed også til udsagnene fra de to unge i sidste nummer af 8541, hvor de sagde, at de ikke selv benytter klubben og ikke kender ret mange, der gør det. Line Thomsen savnede eksempelvis Sokkehuset, hvor der var fritids- og ungdomsklub indtil for tre år siden.
Sidste år var der ca. 100 medlemmer i ungdomsklubben, i år er der indtil videre kun 61 medlemmer. Flytningen fra Sokkehuset er en årsag, men ikke den eneste.
”Vi er opmærksomme på, at vi har mistet mange unge. Når eleverne går ud af 9. klasse, er der mange, der vender blikket mod byen og uddannelsesinstitutionerne dér, og så kommer de ikke længere i klubben, selv om vores tilbud gælder helt til man er 18 år. Andre er slet ikke klar over, at de kan være klubmedlemmer, selv om de ikke længere går i skole.”
”Det er også rigtigt, at når klublokalerne er her på skolen, oplever de unge ikke det med at komme lidt på afstand af skolen efter skoletid. Vi har arbejdet på at gøre rammerne bedre her i klubben og skabe et fedt ungemiljø. Vi er nået langt, men er endnu ikke helt i mål. Siger Mette.
Sidehistorie til artiklen:
Hvordan gik sommeren?
Både ungdomsskole og klub har været aktive også denne sommerferie med at tale med unge, der var ude i aften- og nattelivet og drak nogle øl. UngiAarhus har igen i år haft en sommerbus ude i skoledistrikterne i Nord for at møde de unge, hvor de er:
”Vi møder dem og taler med dem om god opførsel, og de fleste tager godt imod os. Vi vurderer, at der er skruet ned for de mest vilde aktiviteter i sommerperioden,” siger Jonas Steinmetz, leder af ungdomsskolen.
Mette Christoffersen fra Klubben Skødstrup har også fulgt med i sommerens facebook-tråde om hærværk, misbrug af lattergas også videre flere steder i 8541.
”Jeg er med i en lille gruppe, som følger og evaluerer sommeren herude. Gadeplansmedarbejdere, skolens SSP-medarbejder, politi mv. har god føling med de unge, og selv om vi ikke har evalueret endnu, fornemmer jeg, at det er gået ret godt her i sommer – bortset fra det hærværk, der har været ved tennisklubhuset. Det med gaspatronerne bekymrer mig også – der er helt klart noget misbrug herude.”
Når fritidsklubben åbner kl. 14 om eftermiddagen, myldrer det med glade børn og deres skoletasker. Den succes har også en bagside.
Mette Christoffersen er afdelingsleder, og Jonas Steinmetz er ungdomsskolekoordinator for tilbud til børn og unge efter skoletiden. Her kan børn og unge vælge frit på mange hylder – bare ikke alkohol og andre rusmidler.
Ønsker man at kontakte ungdomsskolen eller klubben, kan man skrive eller ringe direkte til Jonas eller Mette:
Jonas H. Steinmetz Mette Bloch Christoffersen
Ungdomsskolekoordinator Afdelingsleder
Ung i Aarhus Nord Klubben Skødstrup / Fritidscenter Skæring/Sølyst/Skødstrup
jons@aarhus.dk cmeb@aarhus.dk
tlf. 4185 6888 tlf. 4187 4988
Tekst og foto Birger Agergaard
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (oktober 2019)