Søg
Close this search box.

Du så ikke Majbrit

Majbrit Oddershede Pedersen
Majbrit Oddershede Pedersen set gennem hækken om familiens hus i Studstrup. Hun har tidligere haft en kolonihave. ”Jeg har nok mere behov for privatliv end de fleste,” fortæller hun, ”men jeg er heldigvis selv sluppet for nabokonflikter.”

Tekst og foto Thomas Nykrog

Da TV 2 i sommer viste miniserien ”Balladen om kolonihaven”, spillede en 8541-borger en vigtig rolle. Du så hende bare ikke, for Majbrit arbejdede bag kameraet.
”Balladen om kolonihaven” handler om konflikter i en pæredansk kolonihave. Hver af de fire episoder blev set af rundt regnet en million danskere. Hvis du ikke var en af dem, så fortvivl ikke: De kan stadig ses på TV2 Play. 

En af tilrettelæggerne, Majbrit Oddershede Pedersen, bor med sin familie på en villavej i Studstrup. Hun fortæller:

”Vi havde håbet på succes, for vi syntes selv, at serien kunne noget specielt. Det overgik dog vores forventninger, at én million danskere så serien, selvom den kørte i sommerferien,” fortæller Majbrit. ”Vi var også glade for, at den blev set af et bredt udsnit af seere, både unge og gamle. Det fortalte os, at vi havde ramt noget, alle kan forholde sig til.”  

Kameraopstilling ved optagelse af TV2's serie "Kolonihaven"
Her arbejder Majbrit, bogstavelig talt, bag kameraet. Hun er ved
at interviewe Louise Aagaard Andersen. Foto: Kompagniet.

Serien var bestilt af TV2 hos det aarhusianske produktionsselskab Kompagniet, der også laver fx ”Helt Sort” med Melvin Kakooza og den meget omtalte udsendelse om Herlufsholm. Det eneste sted, Majbrits navn dukker op, er i rulleteksterne. Her står der ”Majbrit Oddershede Pedersen VJ”. VJ står for videojournalist. Det vil sige, at hun i nogle situationer både står for det journalistiske og det tekniske.

Det skete fx, hvor den tidligere formand, Inger, fortæller Susanne, at hun sælger sit hus, fordi kolonihaveforeningen ikke længere er som før. I andre situationer var hun sammen med kamerafolkene, og da var hendes titel ”tilrettelægger”.

”Vi er nødt til at være der den tid det tager, når konflikterne udvikler sig,” forklarer hun. ”Når vi interviewede fx Fjolle-Keld, skulle vi ofte bruge et par timers optagelse for at får et par minutters interview.

Generationskløften
Serien belyser, hvilke konflikter, der opstår, når to generationer bor tæt sammen, men hver især har forskellige forestillinger om, hvordan livet skal være i en kolonihave. Vi følger de situationer, hvor konflikterne kommer op til overfladen.

”Det var virkelig hyggeligt. Folk var måske internt uenige, men meget imødekommende overfor os. Alle var herlige mennesker, og jeg lærte dem rigtig godt at kende,” fortæller Majbrit.  En af seriens styrkesider er, at den udelukkende viser almindelige mennesker. De fleste, vi ser på tv, er glatte, skolede, medievante mennesker og ”kendte”.

”Menneskene fra kolonihaven havde aldrig været på tv før. De slap også for at blive belært af bedrevidende kommunikationseksperter. I stedet for at blive påduttet deres mening, fik de lov og tid til selv at tage stilling.”

Hvad har du lært?
Vi spørger Majbrit, om hun har du lært noget om godt naboskab ved at arbejde med serien? ”I bund og grund har jeg fundet ud af, at der er konflikter på tværs af generationer overalt – ikke kun i kolonihaver,” svarer hun.

”Flere gange undervejs kan jeg genkende den måde folk reagerer på. Det, at folk ikke forstår hinanden og bliver uenige, oplever vi alle sammen. Folk reagerer forskelligt på forandringer. Dette projekt har gjort mig opmærksom på, at forandringer er svære for nogle, og det skal man respektere. Unge kan også være tryghedsnarkomaner. Nogle er mere omstillingsparate end andre. Og så er det jo en klassiker, at det personlige møde er langt mere konstruktivt end at skrive hårde ord på Facebook.”

Det store spørgsmål nu er, om der kommer en sæson 2?

”Vi er ved at se på, om der er mere at fortælle. Beboerne i kolonihaven er med på endnu en sæson, og vi er allerede begyndt at optage lidt ny video, for hvis nu…,” slutter Majbrit.

Holdet bag ”Balladen om kolonihaven”. Majbrit ses i bageste række som nummer tre fra venstre. Foto: Kompagniet.
Holdet bag ”Balladen om kolonihaven”. Majbrit ses i bageste række som nummer tre fra venstre. Foto: Kompagniet.

Læs hele oktobernummeret 2023 som PDF

Relaterede artikler

Børn og unge

Glade børn giver energi på en mørk mandag

Frivillig i Skødstrup Sportsforening.

Hver mandag i vinterhalvåret står Gitte Lymann Birk sammen med sit trænerteam klar til at modtage op mod 30 børn i alderen 6-8 år til springgymnastik.

Børn og unge

Fællesskabet reddede rideskolen

Hundredvis af nybegyndere har igennem årene haft deres gang på Åstrup Strandvej. Rideskolen, der hører til på gården Bøgely og rummer rideklub, privat opstaldning, to ridehaller og masser af folde, har eksisteret i 29 år.

Skødstrup Fællesråd sammen med de to inviterede arkitekter, som ses til højre: Lars Autrup og Anne Mette Boye. Pladsen, som de står på, bliver mere eller mindre inddraget til Løgten Bymidte, men Bytorvet på den anden side af Grenåvej bør være til mennesker og ikke biler, mener de. (foto Birger Agergaard)
Byggeri og bolig

Byarkitekter på besøg: Noget til maven, ånden og børnene

Skødstrup Fællesråd foretog sammen med to inviterede arkitekter, Lars Autrup og Anne Mette Boye en byvandring i Løgten og Skødstrup. Bytorvet hvor bl.a. apoteket ligger, bør være til mennesker og ikke biler, mener de. (foto Birger Agergaard)