Folkehuse i fare

Folkehuset Skødstrup
Aarhus Kommune nåede ikke engang at skifte navnene ud på lokalcentrene, før de fik at vide, at en tredjedel af risikerer at lukke. (arkivfotoet er fra november 2022 – men der står stadig ikke folkehus på skiltet!)

Af Birger Agergaard

Bedst, som Folkehuset Skødstrup er kommet ind i en god gænge efter en ret tumultarisk start, er det og alle andre folkehuse i kommunen kastet ud et spil, som vil lukke en tredjedel af alle folkehuse.

Det er et stort byrådsflertal, der sender uvisheden ud over de 35 folkehuse. Nemlig alle partier undtagen Henrik Arens (løsgænger) og Enhedslisten.

Budgetforliget for 2024 siger ikke hvilke der skal lukke eller omdannes. Er det folkehuse med de færreste brugere? Eller nogle af dem, der ligger tæt på hinanden?

Lukkes eller omdannes
Forligsteksten lyder bl.a.:

”Der skal her ses på, hvor meget og hvordan husene bruges i dag samt den økonomiske rentabilitet for husene. … For nogle lokaler kan frasalg eller udleje til andre formål også være en mulighed, ligesom samlokation mellem folkehuse og biblioteker bør indtænkes.”

Beslutningen om at lukke eller omdanne en tredjedel af alle folkehuse kommer små to år efter, at lokalcentrene blev omdannet til folkehuse, hvor hensigten er, at alle generationer skal bruge husene – lidt ligesom som beboerhuse.

Der kom en ny struktur, ny ledelse, nyt navn, nyt borgerråd og så videre. Men byrådsflertallet havde ikke tålmodighed til at få den nye struktur til at virke.

Nogle får ekstra penge
Blandt de folkehuse, som får lov til at overleve, skal der endda findes nogle stykker, der får ekstra penge. Det kan lyde mærkværdigt, men det hænger sammen med, at kommunen søger

NordeaFonden om 15 mio. kr. til at udvikle ca. fem folkehusfyrtårne med hver sin profil. Kommunen skal også selv finde 15 mio. kr. til fyrtårnene, og de findes delvist hos de folkehuse, som lukker.

Samler dokumentation
Formanden for borgerrådet i Skødstrup, Per Justesen, tager beslutningen til efterretning og håber ikke, at det er folkehuset i Skødstrup, som skal lukke.

”Vi samler dokumentation for vores høje aktivitetsniveau og sender den til kommunen,” siger Per Justesen.

”Det er ikke en besparelse”
Aarhus Kommunes rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde (V), bedyrer i et brev til husenes frivillige, at der ikke er tale om en besparelse, ”men en udvikling af folkehusene ud fra den nuværende økonomiske ramme.”

Og videre: ”Aarhus Kommune er i gang med at lave et udkast til kriterier, der skal være med til at kvalificere, hvilke huse der har potentiale som fremtidens åbne folkehuse, og hvilke huse, der skal noget andet.”

Læs også lederen på side 4 i novembernummeret 2023 på PDF

Relaterede artikler

Ældrerådmand Christian Budde (i baggrunden) i en propfyldt sal på Folkehuset Skæring
Folkehus

Folkehus-farce fortsætter. Nu forfra

Kommunikationen var elendig, de frivillige var ikke inddraget, der var ikke tid nok, og der var masser af uklarheder.
Det har ældrerådmand Christian Budde (V) erkendt, og nu går store dele af processen om folkehuslukninger om.

Ældrerådmand Christian Budde (i baggrunden) i en propfyldt sal på Folkehuset Skæring
Folkehus

Udvalgsflertal vil lukke meget få folkehuse

Står det til Socialdemokratiet, SF og De Konservative i Aarhus Byråd, skal der ikke lukkes eller omdannes ret mange folkehuse i Aarhus Kommune. De tre partier udgør et flertal i byrådet.

Møde i Folkehuset Skødstrup
Folkehus

Folkehuset fortsætter

Rigtig mange benytter Folkehuset Skødstrup – og aktiviteterne spænder vidt fra litteraturklub over mande- og kvindegrupper til motion og linedance. Til gengæld skal der gøres noget ved underskuddet i cafeen, som alle husets brugere gerne vil beholde!