Historisk sti indvies før sommer

Arkæologigruppen og arkæolog Rasmus Birch Iversen (med ryggen til) står ved Hedelisker Mose, som ikke syner af noget særligt, men er af stor historisk interesse.
Arkæologigruppen og arkæolog Rasmus Birch Iversen (med ryggen til) står ved Hedelisker Mose, som ikke syner af noget særligt, men er af stor historisk interesse.

Tekst og foto Birger Agergaard

Egentlig syner den ikke af meget, men historien er alligevel unik. Her bag disse mennesker ligger Hedelisker Mose, som er den eneste fundne våbenofferfund i Moesgaard Museums distrikt. De første våben blev fundet i 1800-tallet ved tørveopgravning, og senere er fundet flere. Seks af hver slags våben, hverken flere eller færre.

Hele området emmer af historie. Lokalbladet 8541 har tidligere omtalt fundene og den jernaldersti, der blev flyttet op på kirkens område. Da man foretog arkæologiske udgravninger før byggemodningen af Lauritshøj i 2015, fandt man blandt andet skelettet af en ca. 25-årig kvinde, og i samme område er fundet ofrede hunde.

”Det særlige ved hele området er, at med kort afstand er fundet offerplads, bosætning og gravpladser. Det er et komplet jernaldersamfund, som levede på Lauritshøj-området for 2000 år siden,” fortæller Rasmus Birch Iversen, arkæolog på Moesgaard Museum.

Og hvorfor er denne gruppe af mennesker så på tur til mosen og andre historiske steder denne dag? Det er arkæologigruppen i Løgten-Skødstrup, der består af historiske interesserede fra Løgten-Skødstrup Egnsarkiv, Skødstrup Fællesråd og menighedsrådet. Sammen med arkæologen forbereder de interessepunkter og informationer, som her til foråret bliver offentliggjort og tilgængelige for alle.

Sti til særlige punkter
Gruppen har samlet penge ind og fået donationer, som skal finansiere informationspunkter, bænke med videre. Kommunen anlægger en trampesti fra Kirkestien ned til Hedelisker Mose og tilbage til et punkt, hvorfra man kan overskue hele jernaldersamfundet.

Historisk sti nov22 2

Er man i bil, kan man vælge at parkere tæt på kirken og gå ned ad den gamle Kirkesti (billedet herover) og til mosen. På udvalgte steder skal der være metalstandere, der fortæller om fund og jernalderens levevis, og QR-koder giver mulighed for ekstra information i folks telefoner.

Arkæologigruppen forestiller sig, at ikke mindst skolebørn vil lære historien på en helt ny måde ved at gå rundt i selve historien.

Mere om den historiske sti, når foråret nærmer sig!

Læs hele februarnummeret 2023 på pdf

Relaterede artikler

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f. Kr. til 250 e. Kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.
Egnsarkiv

Historisk område indvies til foråret

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f.kr. til 250 e.kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.

Sådan ser det vinduesløse lokale i Folkehuset ud.
Egnsarkiv

Egnsarkivet ind på biblioteket

Formanden for Egnsarkivet, Peter Christensen, ved ikke, om det samlet set bliver en god løsning, men arkivfolkene er – siger han – blevet kostet rundt så mange gange de seneste ni måneder, at nu vil man forsøge at få det bedste ud af det. I skrivende stund er endnu ikke alle detaljer på plads.

Kaløvigskolen og Sanatorievej, Studstrup
Historie

Studstrup skriver bog om… Studstrup

Studstrup Borgerforening har sat et skib i søen, som skal blive til en interessant bog om Studstrup i både fortiden og nutiden.  Den vil blandt andet blive foræret til tilflyttere.