Af Margrethe Krogh Thusgaard – Foto Thomas Nykrog
23-årige Julie Victoria Schier Kirkegaard er bagerlærling hos Bageriet Løgten og har i september deltaget i sit fags europamesterskaber i ”Skills”. Det blev en stor og uforglemmelig oplevelse. Julie vandt sølv – bare ét point fra guldet!
Det er langt fra første gang, at Julie har vundet hæder ved konkurrencer. Første gang var allerede i 2021, hvor hun vandt ”Local Skills”, et ”regionsmesterskab”, som kvalificerede hende til DM i 2022. Her vandt hun guldmedalje, og også ved DM 2023 løb Julie af med guldet…
”Så jeg er to gange Danmarksmester,” siger Julie med et lille smil. ”Efter sejren i februar 2023 kom Kronprins Frederik og ønskede tillykke, og nu i september efter medaljeoverrækkelsen ved EM blev jeg hyldet af vores statsminister.
Det var sejren ved DM i februar i år, der kvalificerede Julie til deltagelse i EM i ”Skills”, så tiden lige siden er gået med forberedelse til den netop overståede konkurrence. Forløbet blev intensiveret i sommer, hvor hun havde lånt nøglerne til ”Uddannelsescenter Holstebro”, ét af de fire steder i Danmark, som har bagerskole.
10-15 timer – dagligt!
”På skolen brugte jeg hen over sommeren to måneder på selve opgaven og arbejdede 10-15 timer dagligt med den – og kun den.”
Så var du klar til konkurrence. Hvad konkurrerer man i?
”Det overordnede tema var ”Et kig ind i fremtiden”, og opgaven bestod af en række discipliner,” siger hun og nævner:
- Et ”skuestykke” (blikfang), som illustrerer opgavens tema
- Baguette
- Store brød (også rugbrød)
- Wienerbrød
- Blød dej (sød gærdej fx kanelstang)
- Burger
- Og endelig fletbrød, som var en ukendt opgave. (Som standard skal man kunne otte forskellige måder at flette brød på).
Fra Rusland til Polen
Var det hårdt?
”Ja! Det var meget hårdt! – af forskellige årsager. Det var tre hektiske konkurrencedage. Dels havde arrangøren været under tidspres på grund af bøvl med konkurrencen, som oprindeligt skulle have været i Rusland; men på grund af Putins krig kunne det jo ikke lade sig gøre. I stedet blev Polen valgt som værtsland, og konkurrencen fandt sted i Gdansk i ”Polsat Plus Arena”. For værtslandet havde det altså den konsekvens, at man i stedet for fire år kun havde to år til at forberede den omfattende konkurrence.”
”En anden ting var konkurrencesproget, som var (gebrokkent) engelsk, som kunne være svært at forstå, men derudover var forholdene, når man tog omstændighederne i betragtning, overraskende gode. Vi havde ordentlige maskiner til rådighed, og standene var også fine. Råvarerne kunne vi godt have ønsket bedre, men det var jo ens for alle.
Hvor lang tid tager bageruddannelsen?
”Jeg er på det spor, som hedder ”Ny mesterlære” Det tager fire år. Jeg startede i januar 2020 og bliver altså færdig nu til januar 2024. Dette EM var altså min sidste konkurrence – som lærling!”
Nu bliver du så færdigudlært til januar – det er jo lige om lidt. Hvad så?
”Jeg skal ud at rejse! Jeg vil gerne rundt i verden og lære – og lære fra mig. Indtil videre er planen Frankrig, Belgien, Holland og Italien, som alle har meget at byde på inden for bagerfaget, men der kan komme inspiration undervejs, og det kan sagtens være, jeg kommer langt mere omkring.”
Måske en cafe
Og derefter – slår du dig ned som bager?
”Jeg har i hvert fald planer om at slå mig ned som selvstændig – måske ikke lige med bageri og bagerbutik i traditionel forstand, snarere noget café-inspireret med fokus på kvalitet og gode råvarer. Gerne i Aarhus, men ellers kunne Silkeborg også komme på tale.”
Julie vil meget gerne have med i artiklen, at hun er meget taknemlig over, at det kunne lade sig gøre at deltage i mesterskaberne.
”Først og fremmest for, at min mester har givet mig frihed til at satse så hårdt på konkurrencer, men også den opbakning jeg har fået fra kolleger og alle omkring mig. Det har været helt fantastisk!”
Et stort tillykke til Julie med de meget flotte resultater – også til bagermester Jan Boe Pedersen, som har grund til at være stolt af sin dygtige lærling.