Søg
Close this search box.

MasterChef – ja tak!

Ask Emil Aagaard er en fokuseret ung mand med både skolegang og fritidsjob i kokkefaget.
Ask Emil Aagaard er en fokuseret ung mand med både skolegang og fritidsjob i kokkefaget.

Af Niels Dal

”Om 10 år? Så har jeg forhåbentligt været rundt på kloden og gjort erfaringer med de lokale råvarer og køkkener.”

Blikket og stemmen er fast. Og det er karrieresporet faktisk også.

Ask Emil Aagaard på 17 år fra Skødstrup deltog tidligere på året i ”MasterChef – De Unge Talenter” på TV3. Han placerede sig – som dengang 16-årig – blandt de tre første.

Noget af en bedrift. Der var nemlig udskilningsløb gennem 10 udsendelser.

”Det var et længere forløb med to castings og så optagelserne over to uger fra kl. 8.30 til kl. 18.00. Så jo, der var pres på både fysik og koncentration,” fortæller Ask.

Ask aagaard masterchef ærtepure

Ask Aagaard var i fuld kontrol i finalen. Her med ærtepure. (fotos: TV3)

Den danske ’MasterChef – De unge Talenter’ var et pilotprojekt for formatet med fokus på madtalenter mellem 13 og 17 år.

Ask kom altså igennem med placering i den absolutte top. Og det er måske ikke så underligt.

”Det var tit mig, der stod i spidsen for madlavningen hjemme hos os. Jeg var kun 10-11 år, da jeg begyndte at være ’køkkenleder’ derhjemme” beretter Ask. Familien boede dengang på Trøjborg, og Ask gik på Skovvangskolen.

”Der blev jeg så introduceret for faget hjemkundskab. Det greb mig virkeligt, og i klassen fik jeg arrangeret små madlavningskonkurrencer, der lignede dem fra TV,” fortæller han.

En god lærer på skolen fik arrangeret, at Ask som 13-årig kom i praktik på Restaurant 1 i Aarhus. Her fik han et kig ind i en topprofessionel restaurant, og maddrømmen blev yderligere skåret til.

Startet på Substans
Efterskole på gastronomilinje fulgte, og han er nu på Aarhus Tech på linjen ’Vild Med Mad’. Sideløbende har han haft job på Aarhusrestauranten L’Estragon i Latinerkvarteret. Og primo november er han startet på restauranten ’Substans’ på Aarhus Ø.

Ask er fokuseret. Han insisterer på selv at bygge et tæt netværk i faget op. Man kan ikke regne med, at det bare kommer til én, som han siger.

”Detaljer og teknikker er også helt basale og vigtige ting i madarbejdet. Er de ikke i orden, kan det hele falde sammen og ikke reddes” siger Ask.

Jorden rundt
Visioner og planer er også på plads: Egen restaurant med tiden. Men inden da meget gerne en tur Jorden rundt for at dygtiggøre sig indenfor forskellige madkulturer.

”Jeg vil gerne vide noget om de lokale råvarer og udvikle det lokale køkken i harmoni med det, der er på stedet. På den måde kan jeg være med til at fremme bæredygtighed. Der er ingen grund til at flyve råvarer på kryds og tværs af Kloden” slutter Ask.

Interviewet er til ende.

Han har fart over feltet. Hopper op på cyklen. Deres udsendte råber ”Vi ses”. Og nu allerede et godt stykke nede af vejen svarer Ask højt og tydeligt med det klokkeklare kokkekald  ”Ja tak!”

Her er en af Asks favoritopskrifter:

Ask aagaard masterchef lammekrone

Lammet på ærten

Obs: syltede løg laves dagen før.

Ingredienser:

Lammekrone:

1 lammekrone 

Timian

Rosmarin

Dijonsennep

1 bdt. mynte

Salt og peber

Ærte-/myntepuré:

ca 200 g Fine ærter, frosne eller friske

½ bdt. mynte

ca 25 g smør

Fløde, så konsistensen bliver cremet

Smages til med lime, salt og peber

Pommes Paolo:

2 bagekartofler

Godt med smør ovenpå

Salt

Peber

Rosmarin

Timian

Syltede perleløg eller skalotteløg:

Perleløg eller små skalotteløg

Eddikelage (3 dl eddike til 1 dl sukker)

Krydderier: sennepskorn, laurbærblade, korianderfrø, peber, salt

Rødvins-sauce:

1 skalotteløg

1 fed hvidløg

ca 4 dl rødvin

ca 1 dl balsamico

Timian

Rosmarin

5 dl lammefond

Smør  

Fremgangsmåde:

Lammekrone:

Svits lammekronen i olie på alle sider. Tilføj rosmarin og timian.

Sæt panden med lammekrone og krydderier i ovnen på 200° indtil kernetemperaturen er 58° (ca 20 minutter).

Tag lammekronen ud af ovnen, lad den hvile i ca 5 minutter.

Pensl med dijon-sennep, rul i mynte.

Ærte-/myntepuré:

Blend ærterne, fløden og smørret ved stuetemperatur.

Smag til med salt, peber og limesaft.

Vend hakket mynte i.

Pommes Paolo:

Skræl kartoflerne eller pres midten ud med en cylinder. 

Skæres i tynde skiver med mandolinjern eller kniv.

Skiverne stables, puttes i fad. Fold lidt sølvpapir rundt om kartoflen for at holde formen.

Bages i ovnen ved 200° i ca 40 minutter.

Syltede perleløg eller skalotteløg:

Kog eddike og sukker op

Tilføj krydderier og derefter løg. Kog op.

Puttes derefter på glas og lad stå til næste dag. 

Rødvins-sauce:

Snit skalotteløg og hvidløg fint og svits dem i smør. 

Tilføj rødvin, balsamico, timian og rosmarin.

Koges ind til ca ⅓.

Tilføj fond. Reducer til saucen tyknes.

Pisk lidt smør i, så saucen bliver blank.

Syltede rødløg:

Ingredienser:

3 dl eddike. 

1 dl sukker. 

Krydderier f.eks. sennepskorn, korianderfrø, laurbærblade.

Salt og peber.

2 rødløg, skåret i både

Fremgangsmåde:

Kog eddike og sukker op

Tilføj krydderier, salt, peber og derefter løg. 

Kog op.

Puttes derefter på glas og lad stå i køleskab til næste dag.

Læs hele decembernummeret 2022 på PDF

Relaterede artikler

Billedet er fra en tidligere udveksling med Lions Skødstrup.
Børn og unge

Vil du med Lions på Udveksling

Lions Skødstrup er en del af Lions internationale Youth Camp and Exchange (YCE) program, som har til formål at udveksle unge og give dem en mulighed for at mødes med unge fra andre nationaliteter og kulturelle baggrunde i de lande, hvor Lions er repræsenteret. Vi søger netop nu kandidater for udsendelse i juli 2024.

Børn og unge

Trænere på 15 og 16 år:

Jakob og William er vilde med basketball. De spiller begge to flere gange om ugen, og i weekenden følger de kampene i den amerikanske NBA-liga, som er verdens bedste.

Et udsnit af bogens forside
Børn og unge

Børnebog om klimaet

På en rejse gennem USA fik Studstrup-borgeren Jane Damgaard inspiration til at skrive en eventyrbog om klimaet – og hvordan vi mennesker har påvirket det negativt.