Mestersvømmer: Det blev til mere end plask og leg

Rikke Friis Kanstrup – forrest i billedet – på vej til at vinde tre guldmedaljer ved DM for juniorer i rygcrawl. (foto Allan Jensen, Eventmedia)
Rikke Friis Kanstrup – forrest i billedet – på vej til at vinde tre guldmedaljer ved DM for juniorer i rygcrawl. (foto Allan Jensen, Eventmedia)

16-årige Rikke Friis Kanstrup fra Løgten har vundet guld ved Danmarksmesterskabet i juniorsvømning – og senest guld ved de nordiske mesterskaber

Af Birger Agergaard

Rikke Friis Kanstrup er et smut hjemme i Løgten fra skoledagen på Risskov Gymnasium, og hun når lige at få en kop te og en snak med Deres udsendte, inden hun skal ind til byen igen for at svømme i Skovbakken Svømmehal.

Der er fart på, og det må man også sige der er i bassinet. Den 16-årige elitesvømmer vandt i starten af november Danmarksmesterskabet i svømning i alle tre discipliner 50, 100 og 200 meter rygcrawl. Et flot højdepunkt i en lovende karriere, som startede for kun godt fire år siden.

Hun når knapt at hvile på laurbærrene, for i starten af december venter de nordiske mesterskaber i Bergen, og næste mål er at komme i top-8 til EM næste sommer. Når EM er overstået, er hun voksensvømmer og kan sætte sig nye mål. Efter gymnasiet drømmer hun om at komme på college i USA, ikke mindst for at svømme.

At kæmpe for sig selv
Hun er nemlig en type, som sætter sig mål. Og går efter at vinde.

Rikke friis kanstrup redigeret

”Jeg ER et konkurrencemenneske,” smiler den 179 centimeter høje elitesvømmer, som til daglig går i 1. g. på Risskov Gymnasium.

”Jeg startede med at gå til plask og leg med min far og prøvede bagefter at spille håndbold. Det blev jeg egentlig ret god til, men jeg var mere til det med at kæmpe for mig selv, så jeg ledte efter en svømmeklub, hvor jeg kunne konkurrere, og det blev Hjortshøj-Egå Idrætsforenings svømmeafdeling.”

”Allerede i plask og leg ville jeg være den første, som kom ned i den anden ende, så jeg ER et konkurrencemenneske. Man skal selvfølgelig være i god form, løfte vægte og have en god teknik, men jeg vil mene, at 80 procent af det, du kan som svømmer, er det der foregår i hjernen.”

Når Rikke tager sit udspring og kommer under vandoverfladen, er der stille, og hun kan koncentrere sig om opgaven, som for eksempel kan være: ”Jeg vil i hvert fald være blandt de tre første!”. Hun sætter sig op til en opgave, finder tempoet og kommer i mål.

”Så fik min mor for fire år siden en opringning om, at jeg havde svømmet mig til en såkaldt kravtid til DM for min aldersgruppe. Opringningen kom fra Aarhus Swim, som er et samarbejde mellem fire svømmeklubber.”

Derefter var hun en del af Aarhus Swim. Og første gang ved DM fik hun en fin 14. plads og fik på den måde smag for mere. Allerede sidste år kvalificerede hun sig til de nordiske mesterskaber, hvor hun blev nummer fire.

I år kom hun altså øverst på skamlen ved DM i Esbjerg, og da hun desuden havde opfyldt De såkaldte A-krav, er hun blandt de 13 danske juniorsvømmere, der tager til Bergen til de nordiske mesterskaber.

Rikkes far og mor, Søren Kanstrup og Lene Friis Kanstrup, har sikret sig billetter til hele familien, så de kan bakke deres datter op.

Vi ønsker hende de bedste chancer for at komme til tops på skamlen igen.

Sidste nyt: guld ved NM
Artiklen herover er skrevet inden de nordiske mesterskaber. Vi har lige hørt nyt fra mestersvømmeren efter disse mesterskaber, og det er fremragende nyt:

  • Guld i 100 m rygcrawl
  • Guld i 200 m rygcrawl
  • Guld i 4×100 m medley (holdkap – junior) med en tid som er ny dansk rekord (junior). Den gamle rekord blev sat i 2016.
  • Bronze i 4×200 m crawl (holdkap – senior)
  • Bronze I 4×100 m crawl (holdkap – senior)

Rikke er mega glad og meget stolt, fortæller hendes mor.

Læs hele decembernummeret 2022 på PDF

Relaterede artikler

Børn og unge

Glade børn giver energi på en mørk mandag

Frivillig i Skødstrup Sportsforening.

Hver mandag i vinterhalvåret står Gitte Lymann Birk sammen med sit trænerteam klar til at modtage op mod 30 børn i alderen 6-8 år til springgymnastik.

Peder og Inge Lisbergs søn Jesper Lisberg har taget dette billede fra en af de mange ture, som ægteparret fra Studstrup har haft i selskab med deres jolle. Her er parret på Kalø Vig, tæt på Vosnæs Pynt. (Foto Jesper Lisberg)
Sport & Fritid

En dag skal man give den videre

Kan man godt have et ret nært forhold til sin jolle? For os ikke-bådejere kan det lyde en lille smule mærkeligt, men der hører en historie med, hvis det nu er en Lynæs-jolle, man har haft i næsten 50 år.