Af Birger Agergaard
Det afgående borgerråd ved Folkehuset Rosenbakken ville have indkaldt til et årsmøde i november for at give stafetten videre til nye frivillige. Og for at forklare baggrunden for, hvorfor alle seks medlemmer stopper på én gang.
Men det fik de ikke lov til.
Aarhus Kommune tog over. Administrationen bag folkehusene i Aarhus Nord meddelte borgerrådet, at man selv vil indkalde til et møde. Og at der ikke skal vælges et nyt borgerråd.
Der var flere og naturlige årsager til, at borgerrådets seks medlemmer ville gå på en gang. Blandt andet, at ”mange af os har været med i mange år og har haft mange gode og sjove timer sammen,” som rådet skrev i sommer i Rosenbakkens eget blad Rosenbladet.
Hovedet på sømmet
Men midt i det hele oplevede rådet også ”… manglende inddragelse og meget sen kommunikation fra forvaltningen om dette og hint,” stod der videre i Rosenbladet.
Det handler blandt andet om navnet på folkehuset. Én ting var, at den tidligere rådmand Jette Skive afgjorde, at alle lokalcentre i Aarhus skulle kaldes folkehuse for at signalere, at husene er for alle – ikke blot efterlønnere og pensionister. Det kunne måske være fornuftigt nok… Men at navnet Rosenbakken skulle skrottes, så navnet var Folkehuset Skødstrup, kunne ingen i borgerrådet forstå eller acceptere.
Det genkendelige er væk, cafeens navn er bundet op på Rosenbakken, bladet hedder Rosenbladet, mange grupper hedder noget med ”Rosen….”, og frem for alt er medbestemmelsen væk.
I august holdt borgerrådet et møde med den nye rådmand Christian Budde (V), som kom på besøg. Ifølge borgerrådet var han god til at lytte, og han konkluderede, at ”…der skulle gøres noget ved kommunikationen og medindflydelse.”
”Det giver ikke mening…”
Det afgående råd ville have indkaldt til et årsmøde og medvirket til, at der også fremover vil være stor aktivitet og mange frivillige på Rosenbakken. Rådet ville også skrive om det i lokalbladet 8541.
Men rådet fik ikke lov til at stå som vært ved et årsmøde. Trine Holst, leder af Folkehusene i Nord, skrev blandt andet tilbage, at ”…vi forventer at gå nye veje, og derfor giver det ikke mening at vælge et nyt råd.” Og videre: ”Folkehuset Skødstrup må således i en periode fungere uden et råd, og det giver derfor ikke mening at publicere jeres opslag.”
Dybt rystede
De seks medlemmer var rystede over det, som nogle af dem kalder en ”bombe”. De skrev til Christian Budde og forklarede, at de var dybt rystede over afgørelsen.
Margrethe Delcomyn, afgående formand for borgerrådet, siger til 8541, at Budde svarede pænt tilbage og ” … var overrasket og ked af vores beslutning om at stoppe, men havde også forståelse for, at der skal nye kræfter til.”
Borgerrådets sidste aktivitet var sidst i november, hvor de frivillige var indkaldt til en lille sammenkomst for at modtage en tak for deres indsats. Og for at fortælle, at alle nuværende aktiviteter på Rosenbakken er sikret mindst frem til næste sommer.
”Det er jo egentlig ikke er kommunes skyld, at vi står og mangler frivillige, det gør man også mange andre steder, men man kan da godt blive lidt mismodig over, hvor svært vi har haft ved at trække nye frivillige til, siger Margrethe Delcomyn.
Hun ønsker at understrege, at ingen i borgerrådet går i vrede. Man vil gerne give kommunen albuerum til at arbejde med visionen, og man vil fortsat gerne hjælpe et kommende ”råd” eller hvad det kommer til at hedde.
”Det er bare frustrerende, at vi ikke har fået noget at vide om, hvad kommunen forestiller sig.”
Vi ønsker noget nyt
Lokalbladet 8541 har talt med Trine Holst fra Folkehusene i Nord og spurgt om en kommentar til, at borgerrådet følte sig frustreret og sat uden indflydelse på f.eks. folkehusets navn. Hun siger:
”Jeg har båret borgerrådets ønske videre, men det var en politisk beslutning, at alle folkehuse skulle hedde byens navn.”
Men eksempelvis Toftegården i Herredsvang har fået lov til fortsat at hedde Toftegården?
”Vi kunne ikke finde et andet lokalt navn,” forklarer Trine Holst. Hun har dog en forståelse for, at navnet Rosenbakken vil blive hængende: ”Hvad man kalder stedet i folkemunde, har vi ingen indflydelse på. Det kræver tid at vænne sig til et nyt navn.”
Har du forståelse for, at man i borgerrådet har været frustrerede over forløbet?
”Vi har været i god dialog med rådet og er det fortsat. De har gjort et kæmpearbejde. Men vi ønsker en fornyelse af folkehusene, en anderledes struktur, og derfor er det os, som indbyder til et møde i Skødstrup. Det skal fortsat være frivilligheden, der bærer folkehusene.”
Hun siger videre: ”Frivillighed er ikke bundet op på borgerrådet, for der er fortsat mange frivillige i de mange aktiviteter. Vi vil gerne have flere frivillige, også dem, der er der nu. Vi lægger op til en anderledes struktur, men ønsker stadig frivilligheden.”
Inspirationsmøde 10. januar
Folkehusene inviterer alle borgerne i 8541 til et inspirationsmøde om, hvad huset vil kunne bruges til fremover. Det foregår tirsdag 10. januar 2023 kl. 17-19. Alle kan tilmelde sig – det skal være senest 5. januar til Maria Arianfar på mail mabra@aarhus.dk
I folkehusets foyer kan man klikke sig ind i menuerne for det, der stadig kaldes et lokalcenter.
Læs hele decembernummeret 2022 på PDF