Trods mange protester er der ikke udsigt til lavere hastighed på Djurslandmotorvejen. Fællesråd arbejder videre for at begrænse støjgenerne.
Af Jens Erik Rasmussen
Der er ikke udsigt til, at støjgenerne fra Djurslandmotorvejen bliver reduceret i den nærmeste fremtid. Men bysamfundene langs motorvejen vil fortsætte kampen for at få nedsat hastigheden.
Aarhus Kommune har for nylig vedtaget en ny støjhandlingsplan for kommunen. Trods ikke færre end 34 høringssvar med opfordringer til at nedsætte hastigheden fra 130 km/t til 110 km/t og dermed mindske støjen, indeholder støjhandlingsplanen ingen konkrete initiativer vedrørende motorvejsstrækning 15 forbi Skejby, Lisbjerg, Terp, Lystrup, Hjortshøj, Skødstrup og Løgten.
Årsagen er, at motorvejsstrækningen på 13 km er en statslig vej, og støj fra motorveje lovgivningsmæssigt hører under Vejdirektoratet. Direktoratet henviser til, at det er en politisk beslutning, at hastigheden for nogle år siden blev øget til de nuværende 130 km/t, som er en generelle hastighedsbegrænsning på de danske motorveje.
Vil have farten ned
Samtlige fællesråd og borgerforeninger i de bysamfund, som støder op til Djurslandmotorvejen, har henvendt sig til Aarhus Kommune for at få nedsat hastighedsgrænsen.
Det gælder også Skødstrup Fællesråd, som i et høringssvar i forbindelse med støjhandlingsplanen konstaterede, at den øgede hastighed har øget støjniveauet betragteligt for rigtigt mange borgere i området. Samtidig anførte fællesrådet, at støjen var øget på grund af mere tung trafik. Fællesrådet ønskede derfor en nedsættelse af hastighedsgrænsen til 110 km/t samt etablering af en støjdæmpende belægning.
Skødstrup Fællesråd har ikke opgivet at få nedsat hastigheden og få reduceret støjgenerne.
”Sammen med bl. a. Hjortshøj, Lystrup, Terp og Lisbjerg vil vi fortsætte arbejdet. Da der er tale om en politisk beslutning i Folketinget, er vi nødt til at henvende os til landspolitikere, og det vil vi gøre,” siger Inger Thranholm, formand for Skødstrup Fællesråd.
Hun mener, at den tidsmæssige gevinst ved at øge hastigheden på 13 km motorvej slet ikke står mål med de støjgener, som tusindvis af borgere udsættes for.
”Hastighedsøgningen har ingen afgørende betydning for trafikafviklingen, hvis nogen overhovedet. Samtidig er den højere hastighed med til at øge belastningen af klimaet, så vi har gode argumenter,” siger hun.
Aarhus Kommune vil fortsætte dialog
Aarhus Kommunen oplyser i et svar på de mange høringsbidrag til støjhandlingsplanen, at man i de senere år har rettet henvendelse til transportministeren og Vejdirektoratet med henblik på at få sænket hastighedsbegrænsningen på de motorvejsstrækninger, der giver anledning til støjgener samt at få prioriteret midler fra den statslige støjpulje til støjafskærmning.
Kommunen skiver også, at man vil fortsætte sin dialog med staten for en prioritering af indsatser og virkemidler, der kan afhjælpe støjgener fra trafikken på motorvejene.