Søg
Close this search box.

Ny spænding om vindmøller ved Vosnæs

default image

De mange protester mod udsigten til tre store vindmøller ved Vosnæs har gjort indtryk på Aarhus Kommune. Så meget, at i første omgang er seks ud af otte møller pillet ud af temaplanen for vedvarende energi. Temaplanen skal udlægge områder til vindenergi og solenergi.
Men på byrådsmødet 7. oktober opstod der fornyet spænding om vindmøllerne, idet Socialdemokratiet og venstrefløjen vil have vindmøllerne ind i planen igen. Efter tre kvarters intens virtuel debat blev sagen sendt til behandling i teknisk udvalg, hvorefter byrådet beslutter sig endeligt.
Omringet af solceller
Solcelleanlæg blev derimod næsten ikke debatteret. Der er udpeget 13 placeringer i kommunen, hvoraf det ene ligger på sydsiden af Ny Studstrupvej og går næsten fra Studstrupværket til motorvejen. Nogle familier på Studstrupvej risikerer at blive omringet af solcelleanlæg. Men det var altså ikke noget, der fyldte i ordførernes taler.
Kun blev det betonet at flere, at det er bedst med en kombination af både sol og vind, så de supplerer hinanden bedst muligt i en fremtid uden fossile brændsler. Men der er en kæmpe forskel på effekten: Udnyttes alle arealer til solcelleanlæg, kan de levere strøm til 200.000 gennemsnits-familier, mens to vindmøller kun kan kaste strøm af sig til 3.300 familier.
Ud på havet med dem!
Det er teknik-rådmand Bünyamin Simsek (V), der har fået pillet seks af otte vindmøller ud af planen. Dels på grund af indsigelserne, men også fordi Venstre generelt mener, at vindmøllerne skal ud på havet. I byrådet sagde Almaz Mengesha (V), at det er skørt at opstille vindmøller op, hvor det stort set ikke blæser. Hun har lyttet til borgeres bekymringer over det planlagte naboskab til vindmøllerne.
Louise Lindskrog (S) kritiserede Venstres lave ambitionsniveau og sagde, at der skal både være sol og vind for at få den bedste udnyttelse af el-infrastrukturen.
Sander Jensen (SF) betonede, at der er brug for hver en vindmølle for at nå verdensmålene, og Peter Bonfils (EL) sagde, at der ingen grund er til at frygte sundhedsskadelige konsekvenser for naboerne til de tre udpegede steder.
Simsek svarede, at få landbaserede vindmøller bare er signalpolitik og giver ingen effekt i forhold til solcelleanlæg. Vindmøllerne skal ud på havet og på energiøer, som regeringen har foreslået.
Nu bliver sagen udvalgsbehandlet, og der indkaldes eksperter til at udtale sig om vindmølletyper, effekt og så videre. Borgere kan også søge foretræde for teknisk udvalg.

Af Birger Agergaard

 Læs mere i 8541 -dit lokale blad (november 2020)

Relaterede artikler

Grenåvej (nederst) med Rema1000 (højre) og bedemandsforretningen (venstre). Fra Grenåvej ser man ikke, hvor langt bagud, Grenåvej 743 strækker sig. Den nyindkøbte grund bidrager med sine 1196 m2 cirka til en fjerdedel af Rema1000s nye areal. Den gule linje markerer det gamle skel mellem de to ejendomme.
Byggeri og bolig

Historien fortsætter

Vi har i 8541 troligt beskrevet den lange historie fra Kiwi-markedet på Grenåvej lukkede i 2016, til den nye Rema1000 slog dørene op samme sted i 2023. Så troede vi, at historien var slut. Men det er den ikke.

Tine Schjelde Møberg og Camilla Hoier Adamsen (foto privat)
Erhverv

Garn- og strikkeeventyr

Et nyt og spændende garn- og strikkeeventyr er ved at udfolde sig i Skødstrup, hvor to iværksættere, Camilla Hoier Adamsen og Tine Schjelde Møberg, har slået sig sammen for at skabe deres drømmevirksomheder.

Kort over plan for opstilling af mobilmast
Energi og miljø

Borgerprotester mod ny mobilmast

For to år siden afværgede borgerne i Studstrup en 36 meter høj mobilmast midt i Studstrup. Aarhus Vand, som ejer grunden, trak simpelthen sin støtte væk efter borgerhenvendelser.

Ny forsøger mobilselskabet 3 igen.