Søg
Close this search box.

Planer om boliger og sport i 75 meters højde

Af Birger Agergaard Illustrationer C. F. Møller

Dine børn er måske ved at flytte fra reden, eller er huset og haven blevet lidt for arbejdskrævende? Så er du i målgruppen for et kommende boligprojekt på toppen af Skødstrup, kaldet Skødstrupbakken.

Men der er et stykke vej, før det kan realiseres: vil kommunen give lov til at tage arealet ind i byzone, og synes den om ideen om at købe timer i en svømmehal for områdets børn og motionister?

En lokal bygherre i Skødstrup har sammen med en kompagnon købt en stor grund på hjørnet af Tronkærvej og Kirkemosevej. Grunden ligger i landzone, men Esben Mols Kabell – en af kompagnonerne med bopæl i Skødstrup – håber på, at deres projekt er så attraktivt, at arealet kan komme i byzone.

Det er de tidligere ejere af Lasertryk, Esben Mols Kabell og Anders Grønborg, der har sat penge i grundkøbet og vil være bygherrer på et markant projekt med 197 boliger og dertil sportsfaciliteter og svømmehal.

Lejlighederne – som nok bliver til både ejere og lejere – bygges i en rundkreds om en eksisterende sø. Skødstrupbakken ligger i 70-75 meters højde, så allerede i bebyggelsens 1. sals niveau er der vid udsigt. Det bliver en boligtype, der ikke findes mange af i området. Der er god afstand til de omkringliggende boliger, og bebyggelsen vil ikke tage nogens udsigt.

En del af lejlighederne bygges forskudt med store grønne terrasser. Det er under disse lejligheder, at hele byen vil kunne dyrke sport:

Svømmehal i bunden

Skødstrupbakken skitse
”Lejligheder i højden giver en højere pris, og det betyder, at der er råd til at bygge idrætsfaciliteter under dem. Vi forestiller os padeltennisbanner, bordtennis og ikke mindst en svømmehal,” fortæller Esben Mols Kabell, der selv undrer sig over, at Skødstrup ikke allerede har en svømmehal, når landets måske største skole befinder sig her:

”Når skoleeleverne har to års svømning og skal køres i bus til Egå, så er det altså ikke ret lang tid, de kan komme til at svømme,” siger han. Han og hustruen har selv tre børn, hvoraf de to største er på efterskole.

”Min tanke er, at alle skal kunne bruge sportsfaciliteterne og cafeen. Det kan være, at beboerne på Skødstrupbakken svømmer om morgenen, så overtager skolen svømmehallen, og senere er det idrætsforeningen. Padeltennisbanerne kan også bruges af alle og dermed aflaste Midtpunktet.

I kraft af sin nærhed til Midtpunktet og skolen har Skødstrupbakken en perfekt beliggenhed.

Et must for byen
Men kommunen har tidligere sagt, at det er meget dyrt at drive en svømmehal, og at svømmerne derfor må tage til Lystrup, hvor svømmehallen udvides?

”Vi har ikke lagt os fast på en model for, hvordan det skal drives, og en svømmehal er heller ikke et must for os, men jeg tror, at byen synes det er et must. Alt andet lige vil det også være billigere at drive en svømmehal, når der også er tilknyttet andre sportsfaciliteter.”

Den anden udfordring er jo, at lige nu vil kommunen ikke have flere børn til området, fordi daginstitutioner og skolen er fyldte. Alligevel satser I på næsten 200 nye boliger?

”Målgruppen er mest folk på min alder og ældre, og jeg tror, at de fleste børnefamilier starter med at købe et parcelhus. Men ja, der kan naturligvis godt familier med mindre børn, der gerne vil bo i lejlighederne på Skødstrupbakken, men det er jo heller ikke lige med det første, at vores projekt kan realiseres. Hvis alle synes, det her er en god ide, så går der realistisk tre år, før vi kan bygge.

Skitse2 skødstrupbakken

Fællesrådet positiv
Anders Grønborg og Esben Mols Kabell har hos arkitektfirmaet C. F. Møller fået udarbejdet et skitseprojekt, som også er forelagt Skødstrup Fællesråd. Herfra siger formanden Inger Thranholm:

”Det er spændende ideer, som kombinerer boliger af forskellige typer og ikke mindst nye fritidsaktiviteter, som vi gerne ser i Skødstrup. Vi ser frem til at følge projektet og til, at Aarhus Kommune involverer fællesrådet om trafikken.”

 

Næste skridt er at tage kontakt til de kommunale myndigheder. Det bliver spændende at følge den videre udvikling, ikke blot for bygherrerne, men lige så meget for byens borgere.

Relaterede artikler

Skødstrup Fællesråd sammen med de to inviterede arkitekter, som ses til højre: Lars Autrup og Anne Mette Boye. Pladsen, som de står på, bliver mere eller mindre inddraget til Løgten Bymidte, men Bytorvet på den anden side af Grenåvej bør være til mennesker og ikke biler, mener de. (foto Birger Agergaard)
Byggeri og bolig

Byarkitekter på besøg: Noget til maven, ånden og børnene

Skødstrup Fællesråd foretog sammen med to inviterede arkitekter, Lars Autrup og Anne Mette Boye en byvandring i Løgten og Skødstrup. Bytorvet hvor bl.a. apoteket ligger, bør være til mennesker og ikke biler, mener de. (foto Birger Agergaard)

Grenåvej (nederst) med Rema1000 (højre) og bedemandsforretningen (venstre). Fra Grenåvej ser man ikke, hvor langt bagud, Grenåvej 743 strækker sig. Den nyindkøbte grund bidrager med sine 1196 m2 cirka til en fjerdedel af Rema1000s nye areal. Den gule linje markerer det gamle skel mellem de to ejendomme.
Byggeri og bolig

Historien fortsætter

Vi har i 8541 troligt beskrevet den lange historie fra Kiwi-markedet på Grenåvej lukkede i 2016, til den nye Rema1000 slog dørene op samme sted i 2023. Så troede vi, at historien var slut. Men det er den ikke.