Slut med kul på Studstrupværket fra 2023

Fra 2023 vil du ikke længere kunne se kul på havnen i Studstrup, og strømmen og varmen vil alene blive produceret ved hjælp af biomasse og en mindre andel halm. Det er besluttet af koncernledelsen i Dong, nu Ørsted, som Studstrupværket er en del af.
Sådan er det ikke i dag. Der fyres stadig med kul uden for varmesæsonen.
Efter biomasseanlægget til 1,3 milliard kroner blev indviet i oktober 2016, kunne hele Studstrupværket i princippet droppe kullene – i hvert fald efter indkøringsperioden. AffaldVarme har betalt 80 procent af ombygningen, men sikrer sig til gengæld, at varmen er produceret på ren biomasse, og den er billigere, end hvis Dong havde stået for investeringen.
Men hvorfor er der så stadig kullagre på Studstrupværkets havn? Opmærksomme borgere har lagt mærke til, at nok blev kullagrene markant mindre efter 2016, men nu er der pænt store kulbunker igen. Størrelsen svinger dog en del med årstiderne.
Det skyldes ifølge Ørsted, at man også uden for varmesæsonen skal levere såkaldte systemydelser til nettet, og her har leverandørerne (her: Ørsted) pligt til at levere strømmen på den billigste måde. Thomas Lyse, som er ansvarlig for markedsaktiviteterne for Ørsteds kraftvarmeværker, forklarer:
”Vi er forpligtiget til at levere systemydelser til det danske elmarked fra vores kraftvarmeværker på den mest økonomiske måde. For at gøre dette uden for varmesæsonen, må vi nogle gange anvende kul på Studstrup blok 4.”
Det er derfor, at kulforbruget i Studstrup er større end i de første år efter biomassens indkøring. Thomas Lyse siger:
”Energinet er i 2020 efter en længere pause begyndt at udbyde visse systemydelser igen i Vestdanmark. Vi er forpligtet til at deltage i disse udbud, og vi har vundet flere af dem. Uden for varmesæsonen må vi nogle gange levere disse ydelser på kul i Studstrup.”
Ørsted oplyser dog over for 8541, at der ikke er ændret på beslutningen om at udfase kul, så de er helt væk fra 2023.

Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog

læs mere i 8541 -dit lokale blad (september 2020)

Læs også “Ørsted afviser kritik af biomasse”

 

Relaterede artikler

Walk for flagalleen
Erhverv

Godt gået!

En af Danmarks længste flagalleer!
Flagalleen i Løgten-Skødstrup er stiftet i 1970 som en underafdeling af den daværende Løgten-Skødstrup Borgerforening.
Kristi Himmelfartsdag deltog ca. 100 8541-borgere i en fælles “Walk” for at samle til vores allesammens flagallé.

Tine Schjelde Møberg og Camilla Hoier Adamsen (foto privat)
Erhverv

Garn- og strikkeeventyr

Et nyt og spændende garn- og strikkeeventyr er ved at udfolde sig i Skødstrup, hvor to iværksættere, Camilla Hoier Adamsen og Tine Schjelde Møberg, har slået sig sammen for at skabe deres drømmevirksomheder.

Erhverv

Virksomhed i vækst: Skødstrup er attraktiv

Connected Wind Services i Skødstrup servicerer ikke færre end 950 vindmøller i hele Danmark. De vedligeholder møllerne og rykker ud, hvis der opstår problemer eller havari.