Slut med kul på Studstrupværket fra 2023

Fra 2023 vil du ikke længere kunne se kul på havnen i Studstrup, og strømmen og varmen vil alene blive produceret ved hjælp af biomasse og en mindre andel halm. Det er besluttet af koncernledelsen i Dong, nu Ørsted, som Studstrupværket er en del af.
Sådan er det ikke i dag. Der fyres stadig med kul uden for varmesæsonen.
Efter biomasseanlægget til 1,3 milliard kroner blev indviet i oktober 2016, kunne hele Studstrupværket i princippet droppe kullene – i hvert fald efter indkøringsperioden. AffaldVarme har betalt 80 procent af ombygningen, men sikrer sig til gengæld, at varmen er produceret på ren biomasse, og den er billigere, end hvis Dong havde stået for investeringen.
Men hvorfor er der så stadig kullagre på Studstrupværkets havn? Opmærksomme borgere har lagt mærke til, at nok blev kullagrene markant mindre efter 2016, men nu er der pænt store kulbunker igen. Størrelsen svinger dog en del med årstiderne.
Det skyldes ifølge Ørsted, at man også uden for varmesæsonen skal levere såkaldte systemydelser til nettet, og her har leverandørerne (her: Ørsted) pligt til at levere strømmen på den billigste måde. Thomas Lyse, som er ansvarlig for markedsaktiviteterne for Ørsteds kraftvarmeværker, forklarer:
”Vi er forpligtiget til at levere systemydelser til det danske elmarked fra vores kraftvarmeværker på den mest økonomiske måde. For at gøre dette uden for varmesæsonen, må vi nogle gange anvende kul på Studstrup blok 4.”
Det er derfor, at kulforbruget i Studstrup er større end i de første år efter biomassens indkøring. Thomas Lyse siger:
”Energinet er i 2020 efter en længere pause begyndt at udbyde visse systemydelser igen i Vestdanmark. Vi er forpligtet til at deltage i disse udbud, og vi har vundet flere af dem. Uden for varmesæsonen må vi nogle gange levere disse ydelser på kul i Studstrup.”
Ørsted oplyser dog over for 8541, at der ikke er ændret på beslutningen om at udfase kul, så de er helt væk fra 2023.

Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog

læs mere i 8541 -dit lokale blad (september 2020)

Læs også “Ørsted afviser kritik af biomasse”

 

Relaterede artikler

Line bager hjemme i sit eget køkken-alrum, men kan også stå med mindre opgaver i det tidligere bryggers, der nu også er indrettet til bagning.
Erhverv

Piece of Cake

I bageværkstedet Piece of Cake står ejeren Line Vale Cruz. Det ligger i et stort hus på Fruenseje, og her bager Line kager på stribe. Det eneste, de har tilfælles, er at de er forskellige. Udseende, form og smag aftaler Line fra gang til gange med kunden, og set i det lys er det yderst rimeligt, at fx en pænt stor, personlig lagkage til ti kan fås for 400,- Der er ikke en egentlig butik. Man henter kagen ved døren eller får den bragt mod betaling.

Det er mange år siden den gamle Åkerman gravko opgav ånden. Fotograferet med HDR-teknik.
Attraktivt bymiljø

Er det hul ikke snart færdigt?

Forlader du Skødstrup ad Tronkærvej, står der en gammel gravko på venstre side af vejen lige efter Tronkærlund. Og det har der gjort i efterhånden mange år. Men hvor mange?

Erhverv

Virksomheder på spring til nyt areal

Det sidste erhvervsareal i det sydlige Skødstrup (syd for ED mv.) er ved at være lokalplanlagt, og den første virksomhed står på spring for at få lov til at bygge på det.