Søg
Close this search box.

Stavgang med indlagt hyggesnak

Nogle af turene er til nærområdet – her er gruppen på vej over Grenåvej. Andre ture starter i bilen. (foto Thomas Nykrog)
Nogle af turene er til nærområdet – her er gruppen på vej over Grenåvej. Andre ture starter i bilen. (foto Thomas Nykrog)

 Af Margrethe Krogh Thusgaard

Har de mon glemt skiene?

Nej – sådan er der ingen der spørger længere, for i dag ved de fleste, at stavgang er rigtig god motion – godt for muskler, hjerte og åndedræt.

Denne specielle måde at komme ud at røre sig på er opfundet af finske skiløbere, som uden for snesæsonen så værdien i at holde form og teknik så nogenlunde vedlige, når de tog stavene med på en rask gåtur.

”Nordic Walk”, som det også kaldes, er i dag anerkendt som en effektiv og behagelig måde at få rørt lidt flere muskler, end det ellers er tilfældet på en almindelig gå- eller vandretur til skov og strand, og hver tirsdag formiddag kan man her i byen træffe en flok, som går tur i lokalområdet. Nogle med, andre uden stave.

Min egen tilgang til stavgangen udsprang af et ønske om at komme ud at gå regelmæssigt og at lære nogle folk i lokalområdet at kende. På mit GLAiD-hold i fys’en trænede jeg sammen med et par stykker, som opfordrede mig til at gå med om tirsdagen. Det er nu fem år siden, og jeg er hængt på lige siden.

Efter et brud på rygsøjlen for to år siden viste det sig imidlertid som den helt geniale vej til at få gang i kroppen igen. Uden stavgang og opbakning fra gruppen var det sikkert langtfra gået så hurtigt.

Værd at fortælle om
Efter en dejlig tur på en solskinstirsdag i her januar 2023 – den var lige puttet ind i en periode, hvor det ellers regnede hver dag – mødes vi et par stykker over en kop kaffe på Rosenbakken, som altid er udgangs- og slutpunkt for turene. Vi snakker om, hvad det er der gør, at vi synes dette er værd at fortælle om. Foruden mig selv er det Else Goss, samt Inger og Anders Skovmose. Inger, som blev inviteret med af et par veninder, er nok den der har været med længst. Hun kom i gang med stavene for 17-18 år siden, men fælles for alle tre som sidder her er, at de har gået i mange år og HOLDER VED!

Stavgang 1 Foto Thomas Nykrog

Else Goss (billedet herover) fortæller, at en nabo gjorde hende opmærksom på gruppen og inviterede hende med. Else har nu gået i mange år og vil nødig undvære turene ud i den friske luft, og ligesom Inger og Anders går Else med i al slags vejr. Foruden at det er en behagelig måde at få motion på, spiller det hyggelige, sociale samvær også en stor rolle. Man blander sig i gruppen og tager sig godt af nytilkomne, som gerne vil gå med eller bare prøve det.

Fem kilometer med pustepauser
Turene varer omkring 1½ time, og med indlagte hvilepauser bliver det til cirka fem kilometer. Somme tider lidt mere, somme tider lidt mindre. Denne tirsdag er det blevet til 4,3 km. Hvilepauserne er vigtige, for selv om man går i forskellige tempi er det vigtigt at pointere, at man med mellemrum standser op og venter på hinanden. Så tager man en pustepause, snakker om løst og fast, nyder naturen og går videre, når alle er klar igen.

Stavgang bænkFoto Margrethe Krogh Thusgaard

Og hvad med vejret? Jo, der skal i reglen meget til, såsom stormvejr og glatføre, for at turen bliver aflyst. Et almindeligt, dansk regnvejr går de færreste af vejen for. Har man en dag ikke lyst til at udsætte sig for vejr og vind, bliver man bare hjemme.

For fem år siden var gruppen stadig på en 18-20 stykker, men i de seneste år er den svundet ind – for nogles vedkommende på grund af sygdom, mens andre måske bare ikke er kommet rigtigt i gang efter coronaen.

Dejlig tur, uanset hvad
Stavgang startede den 7. december 2004 som en brugerstyret aktivitet på Lokalcenter Rosenbakken. Dengang var det Asger og Karen Jensen, der stod for tilrettelæggelsen af turene. De havde forud deltaget i et kursus i stavgang, og de var dygtige og omhyggelige vejledere for andre, som gerne ville i gang. Dertil havde de altid gode forslag til hvor man skulle gå hen, når gruppen mødtes.

Der tages altid højde for vejret. Blæser det, vælger man skoven, og er vejret godt, søger man mod åbent land og evt. til sø eller strand. Uanset hvad bliver det altid en dejlig tur! Turene går for det meste rundt i lokalområdet. Fra udgangspunkt Rosenbakken kan man nå en del fine ture til f.eks.

  • Skødstrup Skov
  • Vorre
  • ”Svanesøen” i Løgten
  • Sortemosen
  • Studstrupvej og Hjelmager

Men ofte benytter man bilerne for at komme til f.eks.

  • Egå Engsø (når det ikke blæser)
  • Skrald Skov
  • Mindelunden og Kaløvig Bådehavn
  • Vosnæs
  • Studstrupskoven

Har du lyst til at gå med – måske blot for at finde ud af, om det er noget for dig – så giv det en chance og mød op i forgangen på Rosenbakken en tirsdag, gerne i god tid før kl. 10, så vi kan nå at snakke lidt med dig.

                                                                               

Fotos

(stavgang1)Else Goss har gået i mange år og vil nødig undvære turene ud i den friske luft. (foto Thomas Nykrog)

(stavgang3)

(stavgang-bænk)Ind imellem er der pustepause, så nyder man naturen og går videre, når alle er klar igen. (foto Margrethe Krog Thusgaard)

Relaterede artikler

Fra venstre ergoterapeut og vicechef Lotte Kirkegaard, Erik Søndergård Lions Skødstrup, ergoterapeut Julie Buchwald og fysioterapeut Ida Mateusiak
Senior

En stoleløfter til Kløvervangen

Lions Club har doneret en stoleløfter til Plejehjemmet Kløvervangen. Den aflaster personalet og hjælper borgeren.