Søg
Close this search box.

Udvalgsflertal vil lukke meget få folkehuse

Ældrerådmand Christian Budde (i baggrunden) i en propfyldt sal på Folkehuset Skæring
Ældrerådmand Christian Budde (i baggrunden) i en propfyldt sal på Folkehuset Skæring

Af Birger Agergaard

Står det til Socialdemokratiet, SF og De Konservative i Aarhus Byråd, skal der ikke lukkes eller omdannes ret mange folkehuse i Aarhus Kommune. De tre partier udgør et flertal i byrådet.

Udvalgsmedlemmerne fra de tre partier var på det seneste møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget enige om, at de ikke kunne gå ind for en lukning i det omfang, som der oprindeligt var lagt op til i budgetaftalen.

Her hed det, at ”Forligsparterne er enige om, at antallet af folkehuse skal reduceres, og den nærmere gennemgang af husene kan betyde, at op mod 1/3 af folkehusene lukkes eller omdannes til andre aktiviteter og formål”.

Formanden for udvalget, Anette Poulsen (S) siger til 8541-bladet:
”’Op til en tredjedel’ er jo et elastisk begreb, så man kunne godt sige, at hvis vi lukker en eller to, så holder vi os inden for ”op til en tredjedel”. Uanset hvad, så er det vigtigt for mig at bevare så mange folkehuse som overhovedet muligt, for de står for en meget vigtig opgave i lokal-områderne, ikke mindst med forebyggelse af ensomhed.”

Valgtema KatrineVintherNielsen Enhedslisten
Katrine Vinther Nielsen (SF): Vi skal ikke i nærheden
af at lukke en tredjedel.
Anette Poulsen(S)
Anette Poulsen(S): Folkehusene står for en meget
vigtig opgave.

Rådmand Christian Budde (V) har flere gange nævnt, at det ikke er en spareøvelse, men at der på den anden side er underskud, samlet set, i cafeerne, som han er forpligtet til at gøre noget ved.

Til det siger Anette Poulsen:
”I stedet for at lukke cafeer kunne man vælge at booste dem, så man får endnu flere til at komme i cafeerne. Jeg tror, at corona-nedlukningerne har påvirket cafedriften negativt, så måske skal der noget mere markedsføring til for at få flere brugergrupper til at komme i husene.”

SF er enig
Tilsvarende siger Katrine Vinther Nielsen (SF) til bladet:
”I SF tænker vi heller ikke, at vi skal være i nærheden af at lukke en tredjedel.”
Hun pointerer, at det ikke er et brud med forligsteksten, som går ud på, at det ”KAN” betyde, at op til en tredjedel af folkehusene skal lukke.

Afgørelse i marts
Rådmand Christian Budde skal ifølge tidsplanen træffe afgørelse sidst i marts om, hvilke folkehuse der skal lukkes eller omdannes

Læs hele martsnummeret 2024 på PDF

Relaterede artikler

Ældrerådmand Christian Budde (i baggrunden) i en propfyldt sal på Folkehuset Skæring
Folkehus

Folkehus-farce fortsætter. Nu forfra

Kommunikationen var elendig, de frivillige var ikke inddraget, der var ikke tid nok, og der var masser af uklarheder.
Det har ældrerådmand Christian Budde (V) erkendt, og nu går store dele af processen om folkehuslukninger om.

Udsnit af det store fremmøde, hvor der ikke var opbakning til kommunens tanker om at lukke folkehuse.
Folkehus

Vrede over ny folkehus-usikkerhed

Der var bagt kage til 70 personer, men der kom dobbelt så mange, da Folkehus-administrationen inviterede til møde om folkehusenes fremtid i Folkehus Skejby. Kagerne blev derfor snittet midt over.

Møde i Folkehuset Skødstrup
Folkehus

Folkehuset fortsætter

Rigtig mange benytter Folkehuset Skødstrup – og aktiviteterne spænder vidt fra litteraturklub over mande- og kvindegrupper til motion og linedance. Til gengæld skal der gøres noget ved underskuddet i cafeen, som alle husets brugere gerne vil beholde!