Søg
Close this search box.

Vildere natur 8541 – Åben havelåge 2021

default image

En guide i form af et kort, som folk kan tage med på en gåtur rundt i lokalområdet (Skødstrup og Løgten). På kortet indsættes markeringer og nedenstående små tekster. Benyt gerne et skærmskud fra fx Google.

Hvad kendetegner os og vores haver?
Hos Malene er kun områder af haven vild.
Jeg havde lyst til at være mere vild og derved skabe bedre levevilkår for dyr og planter. Jeg er først blevet “vild” i 2021.
Når “hjemmegjorte” ting lykkes, bliver jeg særligt glad. Det kan f.eks. være hvis jeg selv har samlet frø, og det lykkes at de spirer og gror. Eller når det første skud fra en podet kvist springer ud. Og så elsker jeg hele konceptet fra jord til bord.

Hos Lisbeth er haven vild med vilje fordi biodiversitet giver flere oplevelser.
Jeg har særligt fokus på smags- og duftoplevelser. Og dem er der en masser af i den vilde have.
Jeg er særligt glad for mit løgkarsebed og mit brændenældebed, hvor der både er mad til sommerfugle og os selv. De smukke gule mælkebøtter er jeg også glad for, fordi de giver mad til bier og humlebier og bliver til saft og marmelade til os selv.

Thomas’ have er vild med vilje på grund af en generel interesse for naturen.
Jeg har hørt, at jeg kan gøre en forskel for biodiversiteten ved at give plads til dyre- og planteliv i min have.
Jeg er særligt glad for tre ting i min have: Et stormvæltet blommetræ, der nu er blevet til et klatretræ med plads til vilde bier og blomster. At man kan gå på opdagelse og opdage nye ting på så få kvadratmeter. Og så er jeg også glad for de mange forskellige bier i min have.

Louises have er vild med vilje fordi det giver ro.
Jeg nyder bare at være i haven. For 11 år siden var her en græsplæne. Nu kan jeg sørge for mad og levesteder til både dyr og mennesker i mit eget tempo.
Jeg er særligt glad for æblehækken, den vilde kørvel og gederams, der kommer helt af sig selv hvert eneste år, de to bede med to typer vilde blomsterengblandinger, krydderurterne, kvashegnet og hügelbedet, hvor der bor humlebier og der gror grøntsager. Eksempler på eksperimenter fra forskellige år, der er spændende at følge med i fra dag til dag og år til år.

Emils have er vildere end gennemsnittet, da det gør havehold meget mere spændende og samtidig bidrager til opretholdelse af en drastisk faldende biodiversitet.
Jeg overtog haven for halvandet år siden, og målet har været at transformere en græsplæne til et spisekammer for mennesker og andre dyr. Vejen dertil giver mængder af naturoplevelser til matriklens børn og voksne.
Jeg er særligt glad for bålstedet ved shelteret i min nyetablerede parcelhus-skovhave fyldt med frugttræer, bærbuske, samt flerårige grøntsager og spiselige blomster.

Hos Helene er haven vild med vilje, fordi naturen skal have al den plads den overhovedet kan få.
Naturen er i sin egen ret og ikke for min skyld, og det lidt plads jeg har på planeten, skal bruges på at skabe de bedste vilkår for mennesker og miljø. Og fordi jeg elsker alt det der opstår og gror, når jeg lader det ske uden andet end nænsom indblanding.
Jeg er allergladest for mine høns! De tryller alt madspild, skvalderkål og gamle madpakker om til de smukkeste æg med dybgule blommer og laver gødning til mine grøntsager. Og egernet, der bruger mit kvashegn som bro til den lille fredskov ved banen. Og dompapperne, som elsker alle de små spirer på pæretræet. Og brændenælderne, som er fulde af sommerfugle og bliver til nældevand til mine tomater. Jeg elsker al frodigheden, der opstår som en belønning for at slippe ordensregimet og give plads til vildskaben.

Hos Mette er græsplænen blevet omlagt og omfatter nu en del små bærbuske og træer, og på jorden omkring dem vokser blomster og urter frit.
Min have er vild med vilje, fordi jeg gerne vil give naturen plads – også i min egen have. Jeg ville gerne have mere spiseligt i min have og mindre græsplæne, og det er der nu hvor haven er vildere.
Jeg er særligt glad for, at der allerede i år er dukket nye arter op i min have, f.eks. ramsløg og vorterod. Jeg er også rigtig glad for det insekthotel mine børn har lavet, som bliver flittigt besøgt af både insekter og børnene selv.

Hvis du bliver inspireret på dagen eller allerede nu ved, du gerne vil gøre noget for at give plads til mere vildskab i din egen have, kan du fx tilmelde dig Facebookgruppen ”Vildere natur 8541”. Der finder du masser af inspiration fra lokalområdet, og vi er mange, der gerne hjælper med at besvare dine spørgsmål.

Åben havelåge er et tiltag, som finder sted i hele landet. Foreningen Giftfri Have står bag og man kan orientere sig i øvrige arrangementer her:
www.giftfri-have.dk/aben-havelage/ samt www.havenyt.dk/arrangementer/

af Louise Kold-Petersen, Vild havementor

læs flere artikler her 

Relaterede artikler

Energi og miljø

Godt nyt for Kalø Vig

Muslingefiskeriet med bundskrabende trawl i Kalø Vig har været massivt kritiseret. Næsten 3000 tons muslinger er hver sæson blevet skrabet op fra havbunden til skade

Natur

Find fem fejl

Tekst og fotos Thomas Nykrog Her er en lille maj-konkurrence til bladets trofaste læsere. På billede nummer to (herover) har vi ændret fem forskellige ting.