Klimatilpasning i Skødstrup

Aarhus Vand lægger nye regn- og spildevandsledninger og etablerer et regnvandsbassin i Skødstrup i 2016 – 2017. Det skal være med til at forhindre oversvømmelser ved kraftig regn og skaber samtidigt rekreative områder.  

Mange har nok lagt mærke til, at der er kommet en stor sø tæt ved motorvejen, når man kører ud af byen mod Aarhus. Søen er et regnvandsbassin og første etape af en udbygning af afløbssystemet i Skødstrup. Aarhus Vand etablerer nye regnvandsledninger, som skal aflede regnvand fra en stor del af Skødstrup til det nye regnvandsbassin.

Afløbssystemet i Skødstrup er mange steder under pres, og der kan give oversvømmelse af kældre, huse, haver og veje under kraftig regn. Afløbssystemet er udbygget ved knopskydning og er ikke løbende blevet tilpasset den store vækst, byen har oplevet de senere år. Dette i kombination med, at klimaet har ændret sig, så der oftere kommer skybrud, ja så giver det oversvømmelsesproblemer. De nye regnvandsledninger er dimensioneret, så de er forberedt for en fremtidig ændring af klimaet.

Formålet med projektet er at løse disse oversvømmelsesproblemer i Skødstrup.

Nyt afløbssystem

Aarhus Vand etablerer en stor regnvandsledning langs Grenåvej, Stationsvangen og Bondehaven. Denne ledning skal fremover føre regnvandet fra området frem til en ny regnvandssø. Derved aflastes det eksisterende regnvandssystem.

Der lægges også en ny spildevandsledning parallelt med den nye regnvandsledning. Den skal på samme vis som regnvandsledningen aflaste de eksisterende spildevandsledninger i byen.

Regnvandsbassinnet er også en sø

Regnvandsbassinet skal forsinke og rense regnvandet, inden det ledes til Skødstrup Bæk. Aarhus Vand ønsker, at regnvandsbassinet skal fremstå som en sø og ikke et teknisk anlæg. En sø giver mere naturværdi og også mere værdi for områdets beboere. Flora og fauna vil hurtigt indvandre og skabe liv i søen. Beboerne kan benytte søen, og området ved søen, som et rekreativt område. Det er muligt at gå rundt om søen og nyde naturen og livet i og omkring søen.

Søen er etableret med meget flade sider, så der ikke er fare for at falde i vandet.

Trafikafvikling

Når der skal lægges så store afløbsledninger, vil det give anledning til trafikale gener. Aarhus Vand har indgået aftaler med lodsejerne langs med Grenåvej om, at virksomheden kan lægge ledningen på deres arealer langs med Grenåvej. Det vil sige, at der ikke graves i Grenåvej. Derved løses en stor trafikal udfordring på Grenåvej.

Anderledes vanskeligt bliver det ved Stationsvangen og i Bondehaven. Her er det nødvendigt at lægge ledningerne i vejen. Dette vil betyde afspærringer og omkørsler for den gennemkørende trafik i kortere eller længere perioder. Dog vil beboerne på vejen altid kunne komme frem til deres bolig. Trafikanterne vil løbende blive informeret via skiltning og det vil være muligt at følge tidsplanen på Aarhus Vands hjemmeside.

 

Tids- og etapeplan

I 2016 udføres ledningerne fra regnvandssøen frem til hvor ledningerne krydser jernbanen.

I 2017 udføres ledningerne i Bondehaven.

klima.JPG

Oversigtskort der viser hvor der skal etableres nye ledninger.

 

Af Morten Østergaard, Projektchef, Aarhus Vand

 

Relaterede artikler

220702 Operation Ålegræs 03
Energi og miljø

Udplantning af ålegræs er en succes

For halvandet år siden blev der plantet ålegræs ud i Kaløvig Bugten i håb om at forbedre havmiljøet. Nu viser en ny undersøgelse, at prøveudplantningen har haft en effekt. Der er flere fisk.  

Sol, blå himmel og strand
Natur

Sommeren i 8541 bliver god

Bliver det varmere eller koldere end normalt og tørrere eller vådere end normalt? Her kan vi faktisk med rimelig sikkerhed pege i bestemte retninger.

Liv Gro Jensen (SF): Vi politikere kan godt påvirkes.
Energi og miljø

Flere mulige stopklodser for Vosnæs-møllerne

Før sommerferien holdt Foreningen mod Vindmøller ved Vosnæs et velbesøgt debatmøde, og der var fyldt godt op på både tilhørerpladserne og i panelet, hvor fem ud af de syv medlemmer af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune deltog.