Løgten-Skødstrup er lang – rigtig lang!
Det ved de frivillige i Flagalleen alt om, når de på flagdagene står tidligt op, henter den fyldte trailer og plopper de 207 glasfiberstænger ned i hullerne langs Grenåvej.
Flagalleen strækker sig 3,3 kilometer fra byskiltet i Skødstrup og til Vosnæsvej nord for Løgten. Det er et flot syn, når flere hundrede rødhvide flag blafrer i vinden – og især på en solbeskinnet dag.
”Det er Danmarks længste, det mener vi da,” kommer det fra Kurt Rasmussen, da vi sidder bænket i hans køkken sammen med to andre fra flagalleens bestyrelse. Kurt er ikke sikker på, om Aabyhøjs allé er længere.
”Nej, det er den ikke, for den har jeg målt op til 2,2 kilometer, og der er længere mellem stængerne end her,” kommer det fra Bent Bjerglund.
Nu er det ikke længden, vi skal tale mest om, men det store frivillige arbejde, som foreningen bag flagalleen udfører. Det var fitness-instruktør Ulla Vig Astrup, der i sidste nummer af 8541 gav frivillig-stafetten videre til flagalleen, fordi hun har stor respekt for det store arbejde, som de frivillige gør.
Så det er emnet for vores snak rundt om bordet i køkkenet på Rødegevej. Alle de, der står for arbejdet med flagopsætning, vedligeholdelse mv, kan efterhånden godt bænkes i Kurts køkken, for det er de fem i bestyrelsen, og nogle gange ægtefæller, der udgør de frivillige.
De unge vil sove længe
De første mange år efter flagalleens oprettelse i 1970 hjalp børn og unge med ved arbejdet, men det er ikke nemt længere.
Torben Ravn Sørensen, der er den anden formand siden oprettelsen (!), siger:
”Peter Houen, der var formand før mig, havde unge til at hjælpe, men nu er det svært at få fat i de unge.”
”Nej, de gider jo ikke stå op klokken 6 på helligdagene for at sætte flag op!” kommer det fra Bent Bjerglund. Han husker, at dengang sponsorerede bageren rundstykker til flag-opsætterne.
Antallet af flagdage er svundet lidt ind med tiden. I år er der seks flagdage – helligdage og to konfirmationer, og derudover der nogle få udlejninger, hvor brudepar bestiller 10 flagstænger til deres bryllupsfest – og i den stil. Tidligere blev alleen også sat op 1. juledag, men det sker ikke længere, fordi der er større arbejde, når alle flag skal tørres, og så er juledag jo også en dag, hvor mange hellere vil holde julefrokost….!
Men flagdagene er længere
En flagdag giver op til tre timers arbejde. Det er opsætning, nedtagning og dertil tørring af flag, hvis vejret har været fugtigt. Tidligere blev flagene taget ned efter kl. 17, men flagalleen har også mærket, hvordan byen er vokset, og trafikken er øget voldsomt. Det gav bilkøer bag flagalleens bil, og desuden farlige situationer, når man skulle over Grenåvej for at hente flagstænger.
”Nu venter vi til kl. 19, så får borgerne også mere ud af flagdagene,” siger Kurt.
De har det sjovt
De aktive går til arbejdet med højt humør, og her under interviewet i Kurts køkken kan vi også høre hvorfor: mændene her har det sjovt sammen.
”Vi har en hård, men hjertelig tone!” siger Kurt, og Torben falder ind:
”Nej, det er ikke for tøsedrenge det her!”
Som kasserer skal Kurt sørge for, at der er penge i kassen til vedligeholdelse, nye flagstænger og flag, og til benzin til de, der lægger bil til på flagdagene. Ellers får man ikke noget for indsatsen – naturligvis. Det er jo foreningsarbejde. En enkelt festlig sammenkomst kan det dog blive til:
”Vi tager en spisning en gang om året sammen med vore ægtefæller,” siger Torben.
Spurgt, om de gerne vil afløses af nye kræfter, svarer de afvisende:
”Nej, vi skal væltes, hvis det er,” griner Kurt og bakkes op af de andre.
Mange nye medlemmer
At det er en forening, der står bag flagalleen, har været en overraskelse for en del i byen. Da en borger – Søren Lyager – lagde et opslag ud på Facebookgruppen ”8541 Borger til borger” for at støtte foreningen, gav det mange nye medlemmer, men mange skrev også, at de slet ikke vidste, at en forening står bag arbejdet.
Søren Lyager skrev blandt andet:
”Jeg er selv kun menigt medlem af Flagalléen, men jeg har i tidens løb sendt mange venlige tanker og hilsener til de brave mænd, der frivilligt sørger for opsætning og nedtagning af den smukke flagallé, løbende til højre og venstre på Grenåvej med flagstænger fra en lille lastbil.”
Facebook-opslaget medførte næsten en fordobling af foreningen, fortæller Kurt:
”Sidste år var vi 193 medlemmer, men så steg det til 365. Det var mest på grund af Facebook. Det er også godt, at vi har fået mobile pay, så er det nemt at betale kontingentet.”
Opslaget affødte rigtig mange positive kommentarer til flagalleen. Ligesom den, de frivillige får, når de sætter flagstængerne op.
”Det er sådan nogle opmuntringer, der hjælper, når man går ned gennem byen,” lyder det fra bestyrelsen.
Vil udvide flagalleen
Med flere kontingent-indtægter bliver der også råd til mere flagalle. Når kommunen forhåbentlig snart får lavet fortov på østsiden af Grenåvej ud mod Vosnæsvej, vil bestyrelsen sørge for, at der kan flages på begge sider af vejen.
Næste udvidelse bliver nok en lille allé på Bondehaven fra Rosenbakken og hen til Midtpunktet. Og hvem der står for arbejdet med at lave stanghuller? Det gør de skam selv i bestyrelsen.
Frivilligstafetten skal videre
Vi spørger, hvem de gerne vil give frivilligstafetten videre til, og som vi altså skal interviewe til næste nummer af bladet:
”I skal skrive om egnsarkivet! Nu er de jo flyttet ned i kælderen under Rosenbakken, så det er en god anledning til en artikel om de frivillige i arkivet,” siger Kurt.
—
Fakta om Flagalleen
Flagalleen blev startet i 1970 som en del af den nystiftede Løgten-Skødstrup Borgerforening. Formanden frem til 2003 hed Peter Houen. Peter Houen døde i 2012, hvorefter hans familie donerede et større arkivmateriale til Skødstrup Sogns Egnsarkiv.
Løgten-Skødstrup Borgerforening blev opløst i 2007, da det ikke lykkedes at finde frivillige til at videreføre foreningen. Men flagalleen fortsatte som selvstændig forening.
Bliv medlem
Du bliver medlem af Flagalleen ved at overføre 100 kr. til konto 3408-4805068795 eller Mobilepay 2513 7699 (Kurt Rasmussen). Under ”Skriv besked” anfør venligst adresse.
Læs mere på 8541.dk/flagalleen-forside
Billedtekst:
Alle 207 glasfiberstænger kan ligge på denne bådtrailer, som står på en gård ved Fruens Eje. Fra venstre: Kurt Rasmussen, Torben Ravn Sørensen, Bent Bjerglund og Søren Jakobsen. Søren var ikke med under interviewet, men bor på den gård, hvor flagstængerne opmagasineres. Endelig er Kim Andersen også medlem af bestyrelsen.
Tekst: Birger Agergaard Fotos: Thomas Nykrog
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (maj 2018)