Søg
Close this search box.

Egnsarkivet blev pludselig sagt op

Skødstrup Egnsarkivs formand Peter Christensen.
Ydmygt og lavt til loftet, men det er dog et lokale, siger Skødstrup Egnsarkivs formand Peter Christensen.

Tekst og foto Birger Agergaard

En mandag eftermiddag sidst i september fik formanden for Skødstrup Sogns Egnsarkiv, Peter Christensen, en meget uventet og ubehagelig mail fra Trine Holst, der er leder af Folkehusene i Aarhus Nord.

”Jeg skal bede jer fraflytte og tømme lokalet senest med udgangen af december 2023,” skrev Trine Holst, der samtidig skrev, at hun var ked af at skulle skrive mailen. Men hjemmeplejen er trængt og har brug for flere lokaler.

”Jeg sov meget skidt natten efter den besked, ja Ove Udengård sagde endda, at han slet ikke havde sovet,” bemærker Peter Christensen, da vi besøger ham i arkivet. For det kan blive meget svært at finde et andet lokale.

Skødstrup Egnsarkivs formand Peter Christensen viser det tidligere bruserum frem.
Selv et tidligere bruserum er taget i brug – men arkivfolkene frygter konstant
et læk på vandrørene i kælderen under Folkehuset.

Egnsarkivet ligger i et særdeles ydmygt lokale under Folkehus Skødstrup. Der er lavt til loftet, og med til arkivet hører et wc, som ikke kan bruges, og to tidligere bruserum, så arkivfolkene ind imellem frygter læk fra vandrørene. Fugt er den allerstørste fjende for ethvert egnsarkiv.

Men det er dog et lokale, og ud over de aktive i bestyrelsen mv. kommer der også besøg to-tre gange hver måned i arkivets åbningstid af folk, der har arkivmateriale med til indlevering. 

”Efter at lokalcentrene skiftede navn til folkehuse, har der været talt meget om, at der skulle gøres meget for, at lokalbefolkningen skulle benytte husene. Et egnsarkiv er vel noget af det mest lokale man kan forestille sig, og når de ikke må være der, virker det som om man gør det modsatte af det, der er meningen med folkehuset,” kommenterer arkiv-foreningens formand.

Jeg må rette ind
Men det slutter altså til årsskiftet. Og årsagen? Hjemmeplejen skal bruge lokalet.

Trine Holst forklarer til bladet 8541:

”Hjemmeplejen har omklædning og depot i kælderen ved siden af egnsarkivet. Arbejdstilsynet var på besøg og sagde, at lokalerne ikke lever op til kravene om, at der også skal være omklædning for herrer, og der skal være et lokale til studerende i hjemmeplejen. Derfor har hjemmeplejen brug for lokalet.”

SPM: Men kan hjemmeplejen godt tage lokaler fra folkehuset – er det ikke to forskellige funktioner?

”Jo, men vi lever under samme tag, og så er jeg forpligtet til at rette ind efter Arbejdstilsynets afgørelse. Der er kommet flere ansatte i hjemmeplejen, herunder mænd. Der var desværre ingen alternativer,” siger Trine Holst.

Peter Christensen står med den spade, som byen fik i forbindelse med motorvejens åbning i 1978 – selv om man normalt ikke tager et spadestik ved en motorvejsåbning! Spaden er en del af det ekstra materiale, som arkivet har i et fjernlager på skolens musikafdeling.
Peter Christensen står med den spade, som byen fik i forbindelse med motorvejens åbning i 1978 – selv om man normalt ikke tager et spadestik ved en motorvejsåbning! Spaden er en del af det ekstra materiale, som arkivet har i et fjernlager på skolens musikafdeling.
Her er nogle af mapperne, som fortæller Skødstrup-Løgtens historie.
Her er nogle af mapperne, som fortæller Skødstrup-Løgtens historie.

Ulykkelig situation
Egnsarkiverne i Aarhus Kommune drives af frivillige, men hører alligevel under biblioteksvæsenet. 8541-bladet har talt med Kirsten Williams, der er formand for Arkivudvalget, som udgør bestyrelsen for de 22 arkiver i Aarhus Kommune.

”Det er en ulykkelig situation for Skødstrup, men vi må erkende, at kommunen har ret til at sige egnsarkivet op. Til gengæld er Aarhus Kommune forpligtet til at finde andre lokaler til arkivet, og vi håber, at egnsarkivet selv har nogle ideer til, hvor det kunne være,” siger Kirsten Williams.

Hun tilføjer, at skrækscenariet er et midlertidigt ophold i en container – for det var netop, hvad Hjortshøj-Egå-Skæring Egnsarkiv måtte tåle i fem år, indtil der kom ordnede forhold.

”Egnsarkiverne har vidt forskellige lokaleforhold,” bemærker hun.

Indgangen til Skødstrup Egnsarkiv
Indgangen til egnsarkivet – så længe det varer!

Alt er værd at kigge på
Selv har Peter Christensen og resten af bestyrelsen i Skødstrup ingen konkrete ideer. Arkivet har et fjernlager i den tidligere tandklinik på skolen – et lokale på 15 kvadratmeter. Her vil man som nødforanstaltning kunne opmagasinere materialerne, men det vil omvendt betyde, at arkivet ikke vil kunne holde åbent eller modtage besøg.

”Vi er interesseret i at høre, hvis nogen har ideer til hvor vi kan være. Alt er værd at kigge på,” siger han.

SPM: Så I er ikke ved at opgive ævred?

”Nej, man har jo altid en vis spejderånd,” bemærker Peter Christensen med at skævt smil. Her på det seneste, inden opsigelsen, er der kommet tre nye frivillige, så der er noget at bygge på.

Læs hele novembernummeret 2023 på PDF

Relaterede artikler

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f. Kr. til 250 e. Kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.
Egnsarkiv

Historisk område indvies til foråret

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f.kr. til 250 e.kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.