Søg
Close this search box.

Folkehus-farce fortsætter. Nu forfra

Ældrerådmand Christian Budde (i baggrunden) i en propfyldt sal på Folkehuset Skæring

Tekst og foto Birger Agergaard

Kommunikationen var elendig, de frivillige var ikke inddraget, der var ikke tid nok, og der var masser af uklarheder.

Det har ældrerådmand Christian Budde (V) erkendt, og nu går store dele af processen om folkehuslukninger om. Alligevel regner administrationen med, at beslutningen kan tages sidst i marts.  

Der bliver næppe ændret på, at der skal lukkes eller ”samdrives” op mod en tredjedel af alle 36 folkehuse, for det står et stort byrådsflertal bag.

Christian Budde gentog på et dialogmøde i Skæring kort før jul, at det ikke er et spareforslag, da budgettet til folkehusene er uændret. Alligevel sagde han, at han er pålagt at gøre noget ved cafeernes underskud på 5 mio. kr.

”Cafeerne har generelt ikke kunder nok, og det kan jeg ikke retfærdiggøre. Op mod en tredjedel af folkehusene skal noget andet, og målet er at gøre de resterende folkehuse endnu bedre,” sagde han.

Fyrtårne, som ingen ønsker
Byrådet ønsker fortsat at søge Nordeafonden om 15 mio. kr., der skal bruges på at gøre cirka seks folkehuse til såkaldte ”fyrtårne”. Kommunen skal selv lægge 15 mio. kr. Selv om ingen folkehuse har ytret ønske om at dele folkehusene op i A- og B-huse, er det hvad der kommer til at ske, hvis fonden bevilger pengene. Christian Budde ønsker, at der på den måde kommer inspiration fra steder, hvor ting lykkes.

Der var allerede udpeget en bruttogruppe på 10 folkehuse, hvoraf fem-seks skulle med i den endelige ansøgning. Det vidste styregruppen heller ikke noget om. Nu er bruttogruppen trukket tilbage, og udpegningen starter forfra. Denne del af processen kan ikke nås til marts, men først et par måneder senere.

Knubbede ord
På dialogmødet i Skæring var der, akkurat som på det forrige møde i Skejby, knubbede ord mod administrationen og det politiske lag.

En borger fra Skæring kaldte processen for uværdig og ydmygende. Han fandt det bedre, hvis de enkelte folkehuse fik mulighed for at optimere driften på cafeerne og dermed skabe balance i økonomien.

Alwin Neumann, også fra Skæring, sagde blandt andet:

”Fem millioner i underskud – herregud da! Jeg savner stadig det reelle argument for så store ændringer. Er det ikke embedsmændenes opgave at være med til at optimere driften på caféerne?”

Vi er ikke rentable
To frivillige i Aarhus, Jane Foged og Ulla Skaarenborg, fik foretræde for kommunens sundheds- og omsorgsudvalg og sendte et notat. Det sluttede med ordene:

Det er i flere omgange blevet nævnt, at der er huse, cafeer og lignende, som ikke er rentable.

Til det må vi blot konstatere, at den mest sårbare og ældre aldersgruppe i Aarhus Kommune i gængs økonomisk forstand nok ikke er rentabel i forvaltningsmæssigt regi. Men det er en befolkningsgruppe, som gennem mange år har ydet i form af skattebetaling m.m. Det er en gruppe som skal behandles med respekt, omsorg og inddragelse i fællesskaber.

Det koster måske nogle penge. Men det bør Aarhus Kommune have råd til!

Læs hele februarnummeret 2024 på PDF

Relaterede artikler

Folkehuset Skødstrup
Folkehus

Folkehuse i fare

Bedst, som Folkehuset Skødstrup er kommet ind i en god gænge efter en ret tumultarisk start, er det og alle andre folkehuse i kommunen kastet ud et spil, som vil lukke en tredjedel af alle folkehuse.

Udsnit af det store fremmøde, hvor der ikke var opbakning til kommunens tanker om at lukke folkehuse.
Folkehus

Vrede over ny folkehus-usikkerhed

Der var bagt kage til 70 personer, men der kom dobbelt så mange, da Folkehus-administrationen inviterede til møde om folkehusenes fremtid i Folkehus Skejby. Kagerne blev derfor snittet midt over.