Søg
Close this search box.

Fra Vorre kan man undertiden se helt til Sverige

Læg mærke til den gullige skyformation nederst i billedet – den ligger nordøst for Göteborg!
Læg mærke til den gullige skyformation nederst i billedet – den ligger nordøst for Göteborg!

Af Thomas Kaa Mørk, meteorolog og borger i 8541

Ude i horisonten ser vi en kæmpe af en tordensky, en såkaldt cumulonimbus i et gulligt til orange skær. Den syner ikke af meget på billedet, men bygeskyen er i virkeligheden enorm og befinder sig helt oppe mellem Göteborg og Vänern på det tidspunkt, hvor jeg tager billedet.

Jeg er ude på en af mine løbeture i lokalområdet, og lige før jeg når toppen af bakken i Vorre, stopper jeg som vanligt op på Kirkemosevej og nyder udsigten. Nærmeste højdekurve på et topografisk kort siger 105 meter, så jeg har uhindret udsigt mod nordøst hen over Djursland. Kun Store Bavnehøj ved Rønde og Trehøje mellem Ugelbølle og Rodskov stikker op over horisonten i min synsretning, og længere borte, under horisonten, er Kattegat, og langt derude er der en sky, som fanger min opmærksomhed.

Den er langt borte!
Mine mange års erfaring med at kigge på vejr og skyer siger mig, at denne sky er langt borte; sandsynligvis flere hundrede kilometer borte, så jeg er ret sikker på, at den er Sverige.

Men jeg må alligevel konsultere radarbilleder og satellitbilleder for at være helt sikker. Og ganske rigtigt: den nærmeste bygesky i den retning, hvor jeg kigger, og i øvrigt også den første store sky af betydning, huserer nordøst for Göteborg cirka 250 kilometer fra, hvor jeg står med min mobiltelefon i Vorre.

De små skyer øverst i billedet hænger få kilometer nord for Skødstrup, og derfra og hen Djursland og Kattegat er vejret skyfrit. Først i Sverige kommer der igen skyer, og her var luften så ustabil, at der var tale om tordenbyger.

På dage med klart vejr i en ustabil atmosfære, kan vi ofte se bygeskyer vokse op over både Sjælland og Sverige fra vores område, hvis ellers ikke der dannes skyer af betydning over Mols Bjerge og Djursland.

Skyen i Sverige gav i øvrigt både talrige lyn og silende regn deroppe, mens det blev en stille og kølig aften i Skødstrup og omegn.

Kan man se så langt?
Men kan man overhovedet se så langt? Et punkt 250 kilometer borte ligger små fem kilometer under horisonten på grund af jordens krumning, så skyens top skal være mere end fem kilometer oppe for at være synlig fra bakken i Vorre. Meteorologiske data viser da også, at skyen er omkring 11 kilometer høj, så den vil faktisk stikke op over horisonten og således være synlig fra Vorre i den meget rene og klare luft, som strømmede ned over Danmark den pågældende dag sidst i juli.

Læs hele augustnummeret 2023 på PDF

Relaterede artikler

220702 Operation Ålegræs 03
Energi og miljø

Udplantning af ålegræs er en succes

For halvandet år siden blev der plantet ålegræs ud i Kaløvig Bugten i håb om at forbedre havmiljøet. Nu viser en ny undersøgelse, at prøveudplantningen har haft en effekt. Der er flere fisk.  

Sol, blå himmel og strand
Natur

Sommeren i 8541 bliver god

Bliver det varmere eller koldere end normalt og tørrere eller vådere end normalt? Her kan vi faktisk med rimelig sikkerhed pege i bestemte retninger.

Energi og miljø

Godt nyt for Kalø Vig

Muslingefiskeriet med bundskrabende trawl i Kalø Vig har været massivt kritiseret. Næsten 3000 tons muslinger er hver sæson blevet skrabet op fra havbunden til skade