Tekst og foto Thomas Nykrog
Siden Danmark i 2000 blev internationalt godkendt som vinproducerende nation, har mere end 100 kommercielle vinavlere herhjemme kastet sig over den ædle produktion. På disse breddegrader er det langt nemmest at dyrke grønne druer, men det er vinbønderne ligeglade med. På 75 procent af de 130 hektar, hvor der dyrkes vin herhjemme, er druerne blå af den ganske simple årsag, at danskerne helst vil have rødvin.
Om det var nemt at komme i gang? Vi spørger vinbonden himself:
”Lad mig sige det sådan,” forklarer Simon Hedegaard med et glimt i øjet, ”Min første vin blev tappet på flaske i 2008. Man kunne se igennem den, men man skulle bestemt ikke lugte til den. Og den smagte først godt efter det tredje glas! Mit erklærede mål blev fra den dag, at min vin skulle smage godt lige fra det første glas!” Sådan blev det. Simon tilføjer, at jo mere man smiler, mens man drikker en vin, jo bedre smager den.
Men lad os starte ved begyndelsen:
Historien bag historien
Gården havde været brugt til heste, da Simon købte den i 2005. Dagen efter var der pløjet og harvet, og fire dage efter var en hektar plantet til med vinstokke. Jorden er god til vinproduktion. Modsat det meste af resten af byen er der et tykt muldlag øverst, før man kommer ned til leret. Det er fint til vin. Derimod er det lidt utraditionelt, at markerne skråner mod øst. Simons eneste erfaring med vinproduktion var de balloner med 3-ugers vin han lavede i 80’erne. Der var ikke meget, han kunne tage med derfra, så han måtte læse og spørge sig til resten.
”Jeg er lokalområdet meget taknemlig,” fortsætter Simon. ”Lige fra starten har I været rigtig gode til at støtte mig gennem butikken, og jeg har omkring 100 frivillige, som hjælper mig med vinhøst og beskæring.”
Vinen høstes manuelt
Ikke alt har været en dans på roser. Der har både været gode og hårrejsende høstår. Hovedfjenderne er dog meldug og mosegrise. De bekæmpes med naturlige midler uden gift. Selv har han hele vejen igennem haft et fuldtidsjob ved Lokalpsykiatrien på Djursland. I snit lægger han derudover 20 timers arbejde om ugen på sin vingård, der på et godt år producerer én flaske vin per vinstok, eller i alt 2500 flasker.
En dag oplevede Simon selv en markant vending i sin vinproduktion for et par år siden. Det var den dag, har ikke længere på forhånd planlagde, hvad der skulle ske uge for uge. Det var den dag, hvor han gik ud i marken og kunne se lige præcis hvad der trængte til at blive lavet netop den dag. Erfaring.
Simon sælger fra sin egen butik på gården. Her er der 10 druevine, 10 frugtvine og 35 kryddersnapse på hylderne. Og i dag kan Simon glæde sig over, at årgang 2021 ser ud til at blive den hidtil bedste.
Hvad er det med den pårtvin?
I starten lavede han også sin egen portvin, men det fik snart en ende! Simon fortæller: ”En dag ringede min telefon, og det var Margrethe Vestager nede fra Bruxelles. Hun sagde, at hun havde hørt om min portvin, men den gik altså ikke. Det er kun portugiserne, der måtte lave portvin! Åh, jamen kan du ikke gøre ét eller andet, spurgte jeg…? Hun tænkte lidt og sagde, at hun lige ville holde et møde med ministrene. Tre dage senere ringede hun igen og sagde, at det der med portvin, det duede altså ikke. Men hvis jeg nu bare kunne kalde det for pårtvin i stedet, så var der ingen problemer med portugiserne. Og sådan blev det!”
Smagstest
Bonde Bordvin nr. 23 / fad nr. 2, årgang 2018
200 kr.
Bondebordvin
Helt seriøst: Hvor god er Løgten-vinen? Simon udvalgte en rødvin, og 8541 stillede med følgende smagsdommere: Niels Dal, vinmand hos COOP og uddannet sommelier, Birger Agergaard, redaktør samt denne artikels forfatter. Vi nød to glas hver – ét lige fra flasken og ét dekanteret, som anbefalet på etiketten.
Niels: Både ved duft og første smagning er det en let og elegant vin med markant tannin. Den vil være virkelig velegnet til fed ost, som fx emmentaler og gorgonzola.
Birger: En rigtig god, men også speciel rødvin. Den skal have tid, og den skal iltes, som der står på etiketten, men så åbner den sig også med en fin frugtduft.
Thomas: Minder smagsmæssigt om sydamerikansk Malbec-vin. Bør nydes sammen med mad. Den ville næppe vinde en blindtest med andre 200-kroners vine, men den ligger langt over, hvad jeg havde ventet af en dansk rødvin. Det er en oplagt gaveidé, og jeg vil med fornøjelse servere den for andre 8541-borgere som en god og sjov fælles oplevelse.