Søg
Close this search box.

Klimaet: Hvert skridt tæller

Hanne Wiese vil gerne være med til at sikre virksomheder og organisationer en grøn profil.
Hanne Wiese vil gerne være med til at sikre virksomheder og organisationer en grøn profil.

Tekst og foto Birger Agergaard

Hvis du har en mindre virksomhed, og dine biler hvert år kører 60.-80.000 kilometer, vil bilerne udlede over 11 tons CO2 årligt.

Hvis dine kunder klikker sig ind med 30.000 klik på din hjemmeside hvert år, så vil dataforbruget udlede cirka tre tons CO2.

Nå, ja, og hvad så! Det er der vel ikke så meget at gøre ved. Lille jeg kan nok ikke gøre den store forskel i det store billede?

Men hvert lille skridt tæller, erklærer Hanne Wiese fra Skødstrup. Hun er grundlægger af firmaet Klimabalance, som hjælper små og mellemstore virksomheder samt organisationer med at kompensere CO2-udledning med klimaneutrale projekter.

Hvis vi tager eksemplet med de tre biler, der udleder 11 tons, så er konceptet i Klimabalance, at firmaet investerer 121 kroner om måneden i for eksempel nye vindmølleprojekter, solfangeranlæg i Indien eller energieffektive komfurer i Rwanda.

Man får et certifikat, som garanterer, at det er konkrete nye projekter, man køber sig ind i – i modsætning til hvis man betaler 100 kroner ekstra for en flybillet uden at vide, hvad de går til.

Lette at måle
Hanne Wiese og Klimabalance sender ikke ”klima-ingeniører” ud og foretager komplicerede beregninger over virksomhedens CO2-regnskab. Hun har udvalgt tre områder – transport, webtrafik og antal medarbejdere – som de parametre, som er lette at måle på.

”Det kræver kun to-tre ledertimer at få en grøn profil,” lyder Hanne Wieses kække salgstale. Hun kalder det en all-inclusive løsning, som indbefatter behovsdata til beslutningsgrundlag og materialer til markedsføring.

Hun har 25 kunder over hele landet og vil gerne have flere, også gerne lokalt. Hun fortæller, at inden corona-krisen havde hun forhåndsaftaler med over 20 virksomheder, men krisen forskrækkede mange af dem, så hun bagefter måtte starte stort set forfra.

Hanne Wiese har kontor i Bæredygtighedens Hus i Grenå, men arbejder ofte via Zoom hjemmefra eller er på farten. Hun har to sælgere, der opsøger mulige kunder til klimapartnerskaber.

Fra grønt til klima
Hvad er din egen baggrund for at gå ind på det grønne felt?

”Jeg har siden 1993 drevet konsulentvirksomheden Pro-Wiese, der arbejder med forretningsudvikling. Når jeg har samarbejdet med virksomheder om forretningsudvikling, så jeg, hvor meget det rykker hos virksomheden og medarbejderne, når indkøb bliver grønnere, der bruges mindre emballage og recycling tænkes ind og oftest ender synligt på bundlinjen! Så meget, mere sigende for kunder og medarbejdere end det årlige grønne regnskab gjorde tilbage i tiden.

Det giver ikke bare et renere miljø, men også stolte medarbejdere,” fortæller hun.

Hanne Wiese har boet med sin familie i Skødstrup siden 1987. I 1996 var hun med til at starte Løgten/Skødstrup Erhvervs- og Handelsstandsforening (nu 8541 Erhverv), og hun var næstformand i flere år. Hun er stadig medlem.

På hjemmesiden ourclimate.com kan man læse mere om klimaindsatsen og hvordan man kan deltage.

Læs hele oktobernummeret 2022 på PDF

Relaterede artikler

Fysioterapeut Mathias Holmquist behandler en klient på briksen
Erhverv

Når ryggen eller knæet gør ondt

Otte ud af ti danskere døjer ind i mellem med rygsmerter. Og rigtig mange danskere går til en sportsaktivitet, der kan give belastningsskader. Jo, der er basis nok for, at en fysioterapeut som Mathias Holmquist kan starte en klinik i Skødstrup.

Inga Bredahl i sit værksted i Løgten
Erhverv

Farvel og tak!

En epoke slutter, når Inga lukker. Det har desværre ikke været muligt at finde en ny skrædder til at drive virksomheden videre, selvom der altid har været nok at lave.

Billederne er taget den 7. juni 2003.
Erhverv

Vovemod for 20 år siden

Tekst og foto: Thomas Nykrog Nogle husker måske, at der for år tilbage var ikke én, men to skorstene på Studstrupværket. På et tidspunkt blev